Battlefield 1'in Çok Oyunculu Modu için 12 İpucu

Hazırladığımız bu küçük Battlefield 1 rehberi de size, multiplayer'a başlamadan önce bilmeniz gereken 12 durumu gösterecek.

Battlefield 1'in Çok Oyunculu Modu için 12 İpucu

Battlefield oyunları her zaman öyle silahı alıp, sağa sola deli gibi koşmalık oyunlar olmamıştır. Her oyunda, seçtiğiniz sınıfa göre izlemeniz gereken bir taktik ve ona göre bir oyun stili oluşturmanız istenmiştir. Keza Battlefield 1 de yine eski oyunların yolundan gidip, küçük detaylarla bu taktikleri daha da derinleştirmeyi başarmış. Hazırladığımız bu küçük Battlefield 1 rehberi sizlere; çoklu oyunculu savaşlara başlamadan önce bilmeniz gereken 12 durumu gösterecek.

Battlefield 1, hiç beklenmedik bir şekilde Birinci Dünya Savaşı temasını seçerek karşımıza çıkmıştı. Onca modern savaş oyununun ardından, Birinci Dünya Savaşı gibi oyunlara göre "içeriğin" az olduğu bir dönemin seçilmesi, Battlefield 1'in handikabı olacak gibi görünse de DICE bunu ustalıkla halletmeyi başarmış. Eski oyunların mekaniklerini oldukça iyi br şekilde eski savaş usullerine uyarlayan stüdyo, günümüze kadar çıkagelmiş en iyi savaş oyunlarından birine de imza atmış oldu. Bu yazımızda ise Battlefield 1 ile seriye yeni başlayacaklar için dikkat edilmesi gereken 12 konuyu ele aldık.

1- Dikenli teller kesilebilir

Oyunun en can sıkıcı noktalarından bir tanesi dikenli teller. Kimi haritalarda çok can alıcı olabilen bu teller, üzerinden yürüdüğünüzde ya da atladığınızda size zarar verebiliyorlar. Bunun için çevresinden yürümek gerekiyor; ama böyle yapınca da aksiyonu tamamen kaçırabiliyorsunuz. Bunun çözümü yine DICE tarafından akıllıca oyuna yerleştirilmiş.

Dikenli teller, sahip olduğunuz bıçak gibi keskin silahların bazıları yardımıyla kesilebiliyor. Silah düzenleme ekranından, keskin aletlerinize tek tek bakarsanız, yukarıdaki görselde de görebileceğiniz gibi hangilerinin dikenleri kesebildiğini görebiliyorsunuz. Bu silahları yanınıza alarak, dikenlerden zarar almadan geçmek suretiyle düşmanlarınıza küçük sürprizler yapabilirsiniz.

2- Sakin olun

Bugüne kadar Call of Duty ya da Counter Strike oynayan bir FPS oyuncusuysanız, Battlefield 1'in çok oyunculu tarafında sakin olmanız gerekecek. Örnek verdiğimiz oyunları, tarzlarından dolayı; sürekli koşarak ve sağa sola ateş ederek oyun oynamanız mümkün. Fakat Battlefield serilerinin -Hardline belki olabilir- hiçbirinde hızlı hareket etmek, sürekli ateş açmak ya da sağa sola bomba yağdırmak sizin için yararlı olmayacaktır.

Daha iyi bir oyun deneyimi almak için Battlefield 1'in klasik tarzından uzakta daha çok simülasyona yakın bir oyun olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu sebeple seçtiğiniz sınıfa bağlı olarak hareket etmeniz, sakince ilerlemeniz gerekiyor. Attığınız her adımın önemli olduğu bu oyunda, çevrenizi kontrol etmeden ilerlemek mümkün değil. Her köşe başında duraksamanız, karşınızda yer alabilecek düşmanların yerlerini tahmin etmeniz ve yavaşça ilerlemeniz gerekiyor.

Yukarıdaki videoda da görebileceğiniz gibi eğer oyuncu direkt olarak eve dalsaydı, 15 kişiye saldırmış olacaktı. Onun yerine 3 saniye bekleyerek, müthiş bir ziyafetin tadını çıkardı.

3- Takım mekaniklerini öğrenin

Battlefield'ı ve Battlefield 1'i diğer FPS oyunlarından ayıran en önemli özelliklerden bir tanesi takım olayı. Her girdiğiniz karşılaşmada isteseniz de istemeseniz de bir takımın içine dahil oluyorsunuz. Daha doğrusu kendi tarafınızdaki birkaç takımdan birinin içerisinde yer alıyorsunuz. Bu takımların her birinin bir lideri oluyor ve bu liderler, kimi zaman görevler verebiliyor ya da birlikte hareket edilecek noktaları belirleyebiliyolar. Öncelikle her takımda yer alan sınıfların doğru ayarlanması gerekiyor. Yani bütün takım aynı sınıfı seçerse, "medic" tarafından yapılacak görevlerin eksikliği sebebiyle büyük zararlar alabiliyorsunuz. Bu sebeple öncelikle takımınızdaki eksiği görmeniz ve ona göre seçim yapmalısınız.

Ayrıca Battlefield 1, tek başınıza kahraman olabileceğiniz oyunlardan değil. Daha doğrusu kahraman olma şansınız da var; ancak bir takımla birlikte ilerlemek her zaman sizin için en iyisi. Takım liderlerinin verdiği görevleri takip etmek ve takımınızla aynı anda hareket etmek, daha çok eğlenmenizi sağlayabilir.

4- Tek atışlık silahlar

Otomatik silahlar eğlenceli gibi görünse de belirli bir mesafeye kadar zarar verebilmeleri ve isabet başına zarar oranları çok düşük olduğu için her zaman işinize yaramayabilirler. Keskin nişancı silahlarının yanı sıra tek atış yapabilen tüfekler, her zaman daha fazla zarar verebilme kabiliyetine sahipler. Bunlar bir çatışmanın içerisinde her ne kadar otomatik silahlara göre daha az işe yarıyor gibi görünseler de tek ve doğru bir atış, düşmanı alt etmenize yardımcı olabilir. Ayrıca silahların ne kadar zarar verdiklerini yine silah özelleştirme kısmından görebilirsiniz.

5- Ağır silahlar

Destek rolünde seçilebilen ağır silahlar, çok fazla mermi kapasitesine sahip olmalarından ötürü daha iyi bir seçimmiş gibi gelebilir. Yine de ağır silahların sekme oranlarının çok yüksek olması, onlar için büyük bir dezavantaj. Ağır silahlar seçtiğinizde, bütün mermilerin rakibinize ulaşmayacağını düşünerek hareket etmeli ve ona göre pozisyon alarak ateş etmelisiniz.

6- Düşmanları belirlemek

Eski oyunlarda hemen yanınızda bulunan ya da yeni doğan düşmanları haritadan görebiliyordunuz; ancak Battlefield 1 bu avantajı sizden almış durumda. Çevrenizdeki düşmanların yerlerini görmek ve takım arkadaşlarınıza da göstermek için bir işaret fişeği atmanız gerekiyor. Bunun için bilgisayarda Q tuşuna, konsollar da ise sağ joystick'e basarak, işaret fişeğini ateşleyebilirsiniz.

7- Anti-tank roketi

Çoğu Battlefield 1 oyuncusunun fark etmediği durumlardan bir tanesi de "assault" sınıfının bir anti-tank roketine sahip oluşu. Oyunda assault sınıfı seçtiğinizde yanınızda bir de anti-tank roketi alabiliyor ve zırhlı araçlara karşı bunu kullanarak, onları ortadan kaldırabiliyorsunuz. 

8- Kutular

Oyun içerisinde bazı zamanlarda anonsör, size çevrenizde bir kutu olduğunu söyleyebiliyor. Bu kutular sizin için her zaman önemli; çünkü içerisinde çok güçlü silahlar çıkabiliyor. Anti-zırh ve anti-tank silahları, oyunun gidişatını anında değiştirebiliyor ve size tek hamlede birden fazla frag sağlayabiliyor.

9- Operasyona hazır olun

DICE, Battlefield 1'e daha önceki oyunlarda olmayan bir sürü mod ekledi. Eklenen operasyon modu, size 40 yada 64 kişi ile birlikte büyük çaplı taarruzlara ya da savunmalara katılma şansı veriyor. Rush modundan farklı olarak, bu modda oyuncuların arasından bir tanesi özel göreve sahip oluyor ve tüm takım onu bu görevi yapması için destekliyorsunuz. Operasyon modunda unutulmaması gereken en önemli nokta ise oyuncuların hep birlikte ve uyum içerisinde çalışıyor olma gereksinimi.

10- Hızlıca geri çekilin

Operasyon modunda, savunma tarafında oynadığınız anlarda, herhangi bir bölgeyi kaybettiğiniz anda geri çekilmeniz gerektiğini hatırlamalısınız. Bütün bölgeleri kaybetseniz bile bir adım daha geri gidip, takım arkadaşlarınızla buluşmalı ve onlarla birlikte hareket etmelisiniz. Çünkü taarruz tarafındaki oyuncular, her bölge kazanımlarında yeni bir destek birimi kazanıyorlar ve kaybedilmiş bölgedeki rakip oyuncuların üzerine kabus gibi çökebiliyorlar.

11- İletişim kurun

Battlefield 1'in haritalarının çok büyük olması ve rakip oyuncuları her zaman görememeniz sebebiyle sesli iletişim oldukça önemli. Öldüğünüzde ya da bir rakip askeri gördüğünüzde, bunu PC'de Q tuşuna, konsollarda da sağ joystick'e basarak gördüğünüz komutlarla diğer insanlara bildirmeniz çok önemli. Keza mikrofon aracılığıyla da bunu onlara bildirebilir ve düşmanın bütün hareketlerini göremeseniz bile öğrenebilirsiniz.

12- Dirilme ekranını geçmeyin

Oyunda biri sizi öldürdüğü anda başka bir ekrana geçiyor ve sizi öldüren kişinin kim olduğunu ve nasıl öldüğünüzü görebiliyorsunuz. Birçok oyuncu öldükten sonra bu kısmı çok hızlı geçiyor ve düşmanın nerede olduğunu görmüyor. Halbuki birkaç saniyelik izleme sonunda rakibinizin nereye gittiğini görürseniz, tekrar hayata döndüğünüzde onu takip edebilir ve kimseyi aramadan ondan intikamınızı alarak skor kazanabilirsiniz.

Battlefield 1 İncelemesi

Battlefield 1 ya da Video Oyunları Gerçekleri Anlatabilir Mi?

YORUMLAR