Bilgisayarınızı Belirlediğiniz Saatte Otomatik Kapanmaya Nasıl Ayarlarsınız?

Shutdown komutuyla bilgisayarınız istediğiniz bir zamanda otomatik kapansın.

Bilgisayarınızı Belirlediğiniz Saatte Otomatik Kapanmaya Nasıl Ayarlarsınız?

Uzun sürecek bir işlemi gece başlatıp uykuya dalmak çoğumuzun vazgeçemediği davranışlardan biri. Hal böyle olunca ister istemez elektrik sarfiyatının da önüne geçmek içimizden geçmiyor değil. Bilgisayarımıza herhangi bir üçüncü parti yazılım yüklemeden birkaç komut satırı ile otomatik kapanmasını sağlamak istemez miydiniz? Shutdown komutunu en sade biçimiyle sizler için özetledik.

Belirlenen Bir Sürede Bilgisayarın Kapanmasını Nasıl Sağlarız?

Bu işlem için MS-DOS ekranında shutdown komutunu kullanacağız. Başlat > cmd yolunu takip edelim ve komut penceremizi açalım öncelikle. 

Shutdown oldukça kapsamlı bir komut. Onlarca alt parametresi bulunmakta ama bizim için sadece iki tanesi lazım olacak.

/s : Bilgisayarı kapatma parametresi.

/t  : Kapatma için zaman aralığı belirleme parametresi. (Otomatik kapanma için süreyi saniye cinsinden belirlememiz gerekiyor.)

Öncelikle ne yapmak istediğimize karar verelim. Örneğin 2 saat sonra bilgisayarımızın kapatmasını istediğimizi varsayalım. Yazmamız gereken kod şu şekilde olmalı.

shutdown /s /t 7200

Nereden çıktı bu 7200 sayısı diye sorabilirsiniz. 7200 2 saatin saniye karşığı. 2 Saat = 120 Dakika 120 Dk * 60 = 7200 işlemiyle bu sayıya ulaştık. Enterlayarak komutumuzu sınayalım.

Sağ alt köşede gördüğümüz üzere komutumuz başarılı bir şekilde çalıştı. İşlemi iptal etmek için ise shutdown /a komutunu girmemiz gerek.

Bu işlemleri sürekli komut yazarak gerçekleştirmek istemiyorsak bir bat dosyası derleyebiliriz. Hemen bir not defteri sayfası açalım ve komutunuzu aynen yazalım.

Farklı kaydet diyoruz ve uzantı olarak .bat ifadesini giriyoruz. Kayıt türünü değiştirmeyi unutmayalım!

İşlem sadece bu kadar! Herhangi bir program yüklemeden bilgisayarımızı belirli bir süre sonra otomatik kapanmaya zorlamak işlemini birkaç satır komut girerek gerçekleştirmiş olduk.

Windows Geri Dönüşüm Kutusu Boşaltma İşlemini Otomatikleştirmek

YORUMLAR