Bilgisayarınızı Yeniden Başlatmak İstediğinizden Emin Misiniz?

Geçmişten günümüze yapılmış işletim sistemlerinin açılış, kapanış ve yeniden başlat ekranlarını merak ediyorsanız ya da yeniden o eski günlere geri dönmek istiyorsanız bu yazıyı mutlaka okumalısınız.

Bilgisayarınızı Yeniden Başlatmak İstediğinizden Emin Misiniz?

Geçmişten günümüze kadar bir çok işletim sistemi hazırlandı. Bilgisayarlara her yaştan insanın hükmedebilmesi için kullanışlı arayüzler oluşturuldu. Açılış, kapanış, yeniden başlatma ekranları ile bu işletim sistemleri renklendirildi. Günümüz işletim sistemlerinde yeniden başlat ekranları pek sık göremesekte bundan 10 yıl önce, yeni bir program yüklediğimizde, yanlış bir dosya sildiğimizde, istenmeyen bir durum oluştuğunda, mavi ekranla karşılaştığımızda ya da bir güncelleme çıktığında hep yeniden başlatma ekranları ile karşılaşıyorduk. Peki geçmişe geri dönüp kullandığınız, belki de adını bir kez dahi duymadığınız işletim sistemlerinin açılış, kapanış ve yeniden başlatma ekranlarını test etmek ister misiniz?

Barcelona'lı Soon in Tokyo isimli ajans tarafından ortaya atılan fikir aslında. Rehabstudio tarafından hayata geçirilmiş. The Restart Page isimli web sitesi, Windows 1.0 (1985)'den Amiga Workbench 2 (1986)'e hatta Apple IIGS (1991)'a kadar sistem yeniden başlatma ekranlarını bizlere sunmakta. Birebir yeniden başlatma işlemini yaşayacağınız ender sitelerden bir tanesi. Karşınıza çıkan ekranda sadece yeniden başlatma pencereleri yer alıyor. Dilediğiniz bir işletim sistemini yeniden başlattığınızda birebir olarak o anı size yaşatıyor. Ram miktarı okumasından, donanımların kontrollerine, müziklerinden tutunda yükleme ekranlarına kadar herşey düşünülmüş. Özellikle OS2, klasik Mac OS, Windows 1 ve Amiga Workbench  gibi en eski başlatma ekranlarını mutlaka denemelisiniz. Hangi sistem daha hızlı açılıyor Windows mu, Mac OS mu karşılaştırması da yapabilirsiniz.

The Restart Page websitesine girerek aşağıda listelenmiş işletim sistemlerinin açılış, kapanış kısaca yeniden başlatma ekranlarını adım adım izleyebilir ve geçmişi güzel bir şekilde hatırlayabilirsiniz.

"Yeniden Başlat" Yapabileceğiniz İşletim Sistemleri:

  • OS2
  • MAC
  • MS
  • WINDOWS XP
  • Openstep 
  • QNX
  • Apple 
  • Workbench
  • Rhapsody

NOT: 2 Şubat 2012 tarihinde FWA Günün sitesi seçilmiştir.

YORUMLAR