Büyük Şirketler Neden Hala Sürücüsüz Otomobil Geliştiremedi?

Birçok büyük şirketin çalışmalarına rağmen sürücüsüz otomobil teknolojisi neden hala geliştirilemedi ve geliştiricilerin asıl kaygısı ne?

Büyük Şirketler Neden Hala Sürücüsüz Otomobil Geliştiremedi?

Google, Apple, Tesla ve daha birçok büyük şirket sürücüsüz otomobil teknolojisi üzerinde çalışıyor ancak hala bu teknolojiye sahip değiliz. Bunun nedeni ne? Sürücüsüz otomobil teknolojisini geliştirmek neden bu kadar zor? Detaylar yazımızda.

Google, Ford, BMW, Apple, Mercedes, Windows ve daha nice şirketlerin sürücüsüz otomobil teknolojisini geliştirmek adına çalıştığı biliniyor. Senelerdir devam eden uğraşlar sonucunda çok büyük oranda ilerleme kaydettiğimizi söylemek mümkün, ancak siz de neden hala sürücüsüz otomobil teknolojisini geliştiremediğimizi merak etmiyor musunuz? Mükemmel otomobiller üreten, birbirinden güzel teknolojiler ve yazılımlar geliştiren şirketlerin sürücüsüz otomobil teknolojisini geliştirmekte neden bu kadar zorlandığını anlamamız için, öncelikle sürücüsüz otomobilleri farklı kılan şeylere göz atmamız gerekiyor.

Sürücüsüz otomobiller, normal otomobillerden farklı olarak gelişmiş yazılımı ve donanımı sayesinde sürücünün tüm işlevlerini kendi kendine yapabilen, trafiğin tahmin edilemezliğinde en doğru ve güvenli kararı alarak hem kullanıcısının, hem de trafikteki diğer kişilerin can güvenliğini tehlikeye atmayan teknolojilerdir. Sürücüsüz otomobil teknolojisini zorlu kılan şey, bu teknolojinin öncelikli geliştirilme amacının kazaları en aza indirgemek olmasıdır. Bu nedenle sürücüsüz otomobil yazılımlarının, otomobili insanlardan daha iyi bir şekilde kullanmaları gerekir. Yani sürücüsüz otomobillerin "neredeyse kusursuz” bir şekilde çalışması amaçlanıyor.

Peki neredeyse kusursuz bir şekilde çalışan bir teknoloji üretebilmemiz mümkün mü? Eğer trafikteki tüm otomobillerin aynı teknolojiye sahip olduğunu varsayarsak ve sürücüsüz otomobillerin birbiriyle uyumlu olarak hareket ettiğini düşünürsek, böyle bir ihtimalin varlığından söz edilebilir. Ancak bu ihtimalin dışında kalan durumlarda birçok insanın hayatı tehlikeye girebilir. Bu da sürücüsüz otomobil yazılımları geliştiren şirketlerin en büyük kaygısıdır. Bunun yanı sıra trafikte sadece sürücüsüz otomobillerin bulunmayacak olması (en azından 30 sene içerisinde böyle bir şeyin olmasına imkan yok), yaşanan kazaların sayısını da artıracaktır.

Açık söylemek gerekirse, geliştiricilerin insan hayatına değer vermelerinden dolayı mı, yoksa yapılan kazalardan kendilerinin sorumlu olacak olmasından dolayı mı sürücüsüz otomobil teknolojisini geliştirirken yavaş davrandıkları bilinmez. Ancak her iki şekilde de kazaların yaşanma ihtimalinin varlığı bu teknolojinin binlerce teste tabi tutulmasına, yani bir süre daha sürücüsüz otomobilleri kullanamamamıza neden olacaktır.

Elon Musk Sürücüsüz Otomobil Kiralama Servisi Kurabilir

Otomobil Üreticileri Apple ve Google Elektrikli Arabalarına Karşı Birleşiyor

Google'ın Sürücüsüz Arabaları Tam 11 Kazaya Karıştı

YORUMLAR