Nesli Tükenmiş Olan 15 Hayvan

Nesli tükenen hayvanlar neler? Bir zamanlar dünyada iz bırakmış hayvanlar hangileri? 

Yaklaşık 4,5 milyar yaşında olan gezegenimiz de geçmişten günümüze birçok canlı bulunmaktaydı. Kimi canlılar tarihi karanlık sayfalarına gömülürken kimi canlılar ise halen izini devam ettirmektedir. Peki kısa bir bilginin ardından nesli tükenen hayvanlar hangileri? Gelin, yakından bakalım. 

Nesli Tükenen Hayvanlar 

  • Dinozorlar 
  • Kuzey pasifik balinaları 
  • Javan gergedanı 
  • Tüylü mamut 
  • Altın kurbağa 
  • Megalania
  • Smilodon
  • İrlanda Geyiği
  • Megalodon
  • Pinta Adası Kaplumbağası
  • Hazar Kaplanı
  • Gigantopithecus
  • Moa Kuşu
  • Tazmanya Kaplanı
  • Megaladapis

Dinozorlar 

Hiç şüphesiz nesli tükenen hayvanlar için bir örnek vermek gerekirse; ilk olarak aklımıza gelecek canlılardan biri de dinozorlardır. Öyle ki günümüzde artık olmayan ama bir nevi evrim sayesinde varlığını hala sürdüren dinozorlar, ne yazık ki artık günümüzde bulunmamaktadır. Aslında kuşların evrimine baktığımız zaman Dinozorlardan izler bulduğumuz için kimi bilim insanları dinozorların hala günümüzde yaşadığını ancak kuş olarak evrimine devam ettiklerini söylemektedirler. 

Kuzey Pasifik Balinaları 

Ortalama 70 ton ağırlığında olan Kuzey Pasifik Balinaları, 2. Dünya Savaşı'ndan kısa bir süre sonra Soğuk Savaş Dönemi'nde avlanma nedeniyle hayatımızdan ayrılmışlardır. Bir süre hayatımızda bulunan bu balinalar dişleri sayesinde yaşlarını ortaya koyabilmektedirler. 

Mısır Piramitleri Nasıl Yapıldı?
İNTERNET

Mısır Piramitleri Nasıl Yapıldı?

Mısır piramitleri nasıl yapıldı sorusu, çok sayıda kişi tarafından oldukça uzun yıllar boyunca en fazla sorulan soruların başında geliyor.

Javan Gergedanı 

Nesli tükenmesi beklenen hayvanlar arasında gergedanlar da bulunmaktadır. Javan gergadanları ise yakın zamanda bu liste içinde yer almaktadır. Dünya üzerinde artık nadir sayılacak canlılar arasında yer alan javan gergedanları muson iklimi olan bölgelerde yaşamaktadır. 

Tüylü Mamut 

Mamutlar bilindiği üzere filleri çok benzemektedir. Ancak fillerden daha iri olan bu canlılar yaklaşık 4000 yıl önce hayatımızdan ayrılmıştır. Hatta Evrim Ağacı kaynağına göre Mısır Piramitleri yapılırken mamutlar hala yaşıyordu. 

Altın Kurbağa 

Altın kurbağalar nesli tükenen hayvanlar arasında yer alıyor. Şu an çok az bulunan altın kurbağalar nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında.

Evren ve Büyük Patlamayı Dinlemek
İNTERNET

Evren ve Büyük Patlamayı Dinlemek

Evren yani evimiz o kadar ilgi çekicidir ki birçok insanın kafa yormasına sebep olmuştur. Hattâ uzay görevlerinde ölümler bile gerçekleşmiştir.

Megalania

8 metre uzuluğa sahip ve komodo ejderinin atası olan canlı, yarım tondan fazla ağırlığa sahiptir. En büyük özelliği ise kuyruğu ile düşmanının kemiklerini kırabilmesiydi.

Smilodon

Bir kaplan türü olan Smilodon, dişleriyle meşhurdu. Öyle ki 20 cm uzunluğundan dişleri mevcuttu. Grup halinde yaşayan canlılar bir erkek 10 dişi hareket ederlerdi.

İrlanda Geyiği

Geyiklerin nesli elbette tükenmedi. Ancak hepsinin değil. Maalesef İrlanda Geyiği 7700 yıl önce hayatımızdan ayrılmıştı.  Boynuzları 40 kilo ve yaklaşık ağırlı 700 kiloydu. 

Megalodon

20 metre uzunluğundaki canlı 3 metrelik çenesiyle ünlüydü. En büyük farkı ise gerçekten de diğer canlılardan oldukça ağır olmasıdır. Öyle ki ortalama 40 ton ağırlığı civarındaydı. Bir diğer özelliği ise karnını doyurmak için ortalama günlük 1 ton et yemesi gerekiyordu. 

Pinta Adası Kaplumbağası

100 yaşında hayatını kaybetmiş ve 2012 yılında hayatımızdan ayrılan Galapagos takım adalarında yaşayan kaplumbağa türünün son örneğiydi. Lakabı ise "yalnız" tek başına yaşadığından dolayı bu lakabı almıştır. Kendisinin 10 yıl daha fazla yaşaması bekleniyordu.  

Hazar Kaplanı

Ülkemizde bulunan kaplan türü 70'li yıllarda tamamen yok oldu ve bir tür daha hayatımızdan ayrıldı. Maalesef kimi canlılar evrim sürecine adapte olamıyor. Kendisi Turan Kaplanı olarakta bilinirdi. "Tüyleri sık, çizgileri soluktur." Ayrıca 200 kilodan fazla ağırlığa sahip ve 3 metreye yakın boyları vardı. 

Gigantopithecus

Orangutan türü olan canlı en büyük hominini türleri arasında yer alıyordu.3 metre uzunluğa iki ayak üzerindeyken erişebiliyordu. 

Moa Kuşu

Deve kuşu benzeri bir yapıya sahip olan ama bir o kadar da farklı olan Moa Kuşu, 1200'lü yıllarda fazla avlanma nedeniyle hayatımızdan ayrılmıştı. Kendileri koşucu kuş türü arasında yer alıyor ve türlerine göre boyutları değişiklik gösteriyordu.

Tazmanya Kaplanı

Pek de kaplana benzemeyen tür hayatımızdan 1930'lu yıllarda ayrıldı. Bilinene göre kendisinin yaşayan en büyük akrabalarından biri de Tazmanya Canavarıdır. 

Megaladapis

2 metreye yaklaşan boyu ile karşımıza gelen canlı Madagaskar'da yaşıyordu. Fakat diğer canlılar gibi aramızdan ayrılmış durumdadır. Kendisi nesli tükenmiş 3 lemur türünden biridir. 

Bu içeriğimizde nesli tükenen hayvanlar hakkında sizler için bilgilendirmeler yaptık. Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? aşağıda bulunan yorumlar kısmında görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın. Ayrıca dünyanın en iyi 5 hapishanesi hangisi? Merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.

YORUMLAR