Dünyada Hızlı Büyümeye Devam Eden Espor Nedir?

Esporu duymayan kaldı mı? Mutlaka duymuş olabileceğiniz bir kavram olan Espor nedir ne değildir sizler için anlattık.

espor-nedir

2010’lu yıllara damgasını vurmuş, günümüzde de pek çok kişiye ulaşmış olan espor ile alakalı neler biliyorsunuz? Bu yazımızda sizler için espor nedir, nasıl ortaya çıkmıştır gibi sorulara cevap vereceğiz.

Espor Nedir

En temelinde espor, rekabetçi video oyunlarının profesyonel düzeyde oynandığı turnuvalardır. Pek çok farklı türdeki video oyunlarının espor liglerini organizasyonlarını görmekteyiz. Strateji, nişancı, MOBA (Çok Oyunculu Çevrimiçi Savaş Arenası) ve spor oyunlarının espor müsabakaları bulunmakta.

Espor'a Nereden ve Nasıl Başlanır?
OYUN

Espor'a Nereden ve Nasıl Başlanır?

Espor etkinlikleri, günümüzde oyun camiasının odak noktalarından bir tanesi. Halihazırda milyonlarca oyuncunun içerisinde bulunduğu bu kitleye, gün be gün yeni oyuncular katılıyor.

Bir ödül kazanmak için mücadele eden oyuncular genellikle maaşa bağlanırlar ve profesyonel olarak bu işi icra ederler. Esporun erken dönemlerinde maaşsız, sadece ödül kazanma sistemine dayalı olarak da yarışılmıştır ancak bu pek çok esporcu tarafından sürdürülebilir olmadığı için sponsorlar ve firmalar tarafından günümüzde esporcular genelde maaşa bağlanır.

Günümüzde artık bir endüstriye dönüşen esporun geçmişi internetten bile eski. Video oyunlarının tarihi kadar eski olan espor bilinen kayıtlara göre ilk olarak 1972'de Stanford Üniversitesi'nde Spacewar oyunu için yapılmıştır.

espor-nedir1

90’larda internetin yaygınlaşması ile birlikte esporda da ciddi bir sıçrayış yaşandı. 90’ların sonunda çıkan Counter-Strike, Quake, Starcraft ve Warcraft oyunları ile ciddi bir şekilde ivmelenmiştir.

2000’lerde ise internetin artık her evde olması ile birlikte esporun skalası epey büyümüştür. Geniş bant internetin yaygınlaşması ve Güney Kore'nin de öncülüğü ile espor artık global bir fenomen olmaya doğru yol almaya başladı. 

2010’lu yıllarda DotA ve LoL ile birlikte artık esporcular bir rockstar ya da süperstar statüsüne ulaştılar. Anlık olarak milyonlarca kişi tarafından izlenen canlı müsabakalar Twitch’de rekor kırdı.

espor-nedir2

DotA’nın en prestijli turnuvası olan The International 2013 yılında 2.8 milyon dolarlık toplam ödülü daha önce benzeri görülmemiş bir meblağda parayı ortaya koydu. Her yıl giderek artan ödül 2021 yılında 40 milyon dolara kadar ulaştı. Bu geleneksel spor organizasyonlarının bile dağıtmadığı kadar büyük bir para.

Günümüzde ise Fortnite, Call of Duty, Valorant, Rocket League, Overwatch ve PUBG gibi pek çok  oyunun espor müsabakaları düzenlenmekte. Her yıl artan ilgi ile birlikte bu sektör büyümeye ve gelişmeye devam ediyor.

Espor Gerçekten Bir Spor mu?
OYUN

Espor Gerçekten Bir Spor mu?

Son 10 yılda popülaritesi en çok artan sporlardan biri olan espor oyuncuları ve sporcuları büyülemeye devam ediyor. Spor tarihinde görülmemiş meblağlarda para ödül veren, aynı anda milyonlarca kişi tarafından seyredilen espor ile alakalı oldukça fazla şey yazılıp çiziliyor.

Espor nedir sorusuna cevap aradığımız yazımızın sonuna geldik. Umuyoruz ki sizler için faydalı olmuştur. Siz hiç esporcu olmak istediniz mi? Evladınız espora yönelmek istese tepkiniz ne olurdu? Aşağıda bulunan yorumlar kısmında düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında ulaşmak için Tamindir’i takipte kalmayı unutmayın.

YORUMLAR