Facebook’da Çalışmak mı? İşte Çalışanların Yaşadığı 15 Korkunç İş Tecrübesi

Facebook’da çalışmak gibi hayali olanlarınız varsa bu yazıyı okuyup bir daha düşünsün deriz.

Facebook’da Çalışmak mı? İşte Çalışanların Yaşadığı 15 Korkunç İş Tecrübesi

Her zaman yazılarımda “madalyonların iki yüzü” olduğundan bahsederim. Her hikayenin de iki farklı anlatım şekli ve ana fikri vardır. Genç yeteneklerin de hedeflerine koydukları ideallerini, bu farklılıkları değerlendirerek takip etmelerini gerektirecek bazı belgelere ulaştım. Bunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Facebook’da çalışmak gibi hayali olanlarınız varsa bu yazıyı okuyup bir daha düşünebilirler.

Facebook, internette dolaşan efsanelere göre çalışılması gereken, çalışanı mutlu edecek bir kurumsal yapı olarak hemen herkesin hayallerini süslemiştir. Ancak bazen sadece görmek istediklerimizi görüp, geri kalan gerçeklere kulaklarımızı kapatıyoruz.

Eski Facebook çalışanları, dikkat işten çıkarılanlar değil kendi isteğiyle ayrılanlar, neden ayrıldıklarının sebeplerini özel forumlarda paylaşmışlar. Bu paylaşımları okuduğunuz zaman ne kadar büyük ve ideal gibi görünse de Facebook’un kendi içerisinde çalışanlarına karşı çok da adil olmadığını görmek mümkün. Tüm bu tecrübeler Quara açık forumlarında paylaşılan kişisel yazılardan derlenmiştir.

Dinlenmeye zaman yok 7/24 çalışırsın

Normal mesai saatini doldurup kampüsten ayrılanlar 24 saat çevrimiçi kalmak ve cep telefonlarını da açık tutmak zorunda. Hafta sonları şehir dışına çıkmak için mutlaka İnsan Kaynaklarına, müdürünüze ya da takım şefinize rapor vermek ve bulunacağınız yeri de bildirmek zorundasınız. Size ulaşılabilecek bir “acil” telefon numarası da vermelisiniz, olur da sizinki çalışmazsa bu numaradan bulabilmeliler. Senelik izne ayrılanlar da bu kurallara tabidir.

Facebook'da duvar diye bir şey yok

Facebook departmanları, yönetim kademeleri hariç birbirlerinden duvarlarla ayrılmazlar. Çalışma ortamları oldukça karışık, kalabalık ve gürültülüdür. Bunu aşabilmek için çalışanlar sıkıntılı bir sessizliğe bürünmek zorunda kalırlar. Şahsi telefon konuşmaları da böylelikle yapamazlar.

Takım liderlerinin “takım kurmakla” ilgili bir fikri yok

Her ne kadar takım çalışmasını öne çıkarsa da, Facebook takım kurmak konusunda başarılı olamaz. Takım liderleri takımlarının yeteneklerini değerlendirebilecek eğitimden geçmezler. "Takım kur" emri yukardan gelir ve bir çırpıda oluşturulur. Takım lideri olmak için çok çalışıp kendinizi ispatlamanız da gerekmez. Birden bire bakmışsınız takım lideri olmuşsunuz.

Organizasyon altyapısı tamamen yetersiz

Quara forumlarına göre, Facebook’da 4 bin kişi çalışıyor ve 500 kişinin rahatlıkla yapacağı işi yapmaya uğraşıyorlar. İş akışı organizasyonu ve gruplandırmalar son derece karmaşık ve birbiriyle iletişimsizdirler. Sıkışan mekanizmalar anında çözülemezler ve iş aksamaları dağlar kadar yeni iş yükü getiriyor.

Facebook’tan kurtulmak mümkün değil

Facebook’da çalıştığınızı bilen herkes, Facebook ile ilgili sıkıntılarını gelip size anlatır. Bu insanlara yardım etmekle iş hayatınızı sosyal çevrenize de taşımış olursunuz. Tıpkı bir doktorun her arkadaşının “şuram ağrıyor ya ne olabilir?” sorusuna maruz kaldığı gibi, devamlı başkalarının sıkıntılarıyla boğuşmak zorunda kalıyorsunuz.

Genç görünmeye çalışma kompleksi

Çalışanların şikayetlerine göre, Facebook artık yılların kuruluşu olmasına rağmen hala bir “start up” kurum izlenimi vermeye çalışıyor. Bu da kurumsallığını oldukça zedeliyor. Son derece gelişmiş bir teknoloji firmasının oturmuş bir karakteri olmadığı iddia ediliyor. Hatta Quara Forumlarında bir eski Facebook çalışanı Zuckerberg'i Adam Sandler'a benzeterek, “30 yaşına gelmiş ama hala ergen takılan komedyen sendromu yaşıyor” diye yazmış. Bu bile şirket mentalitesi için etkileyici bir örnek.

Takımlar hedeflere odaklanamıyorlar

Forumlara yazan stajyerlerin de önemli saptamaları var. Örneğin bir stajyer, 4 ay boyunca takımların birbirlerinin hedeflerine entegre olamadıklarını ve odaklanma güçlüğü yaşadıklarını anlatıyor. Ürünlerin takımlara tanıtımı genellikle eksik ve yanlış aktarılıyor. Bu da en küçük bir ürünün ya da uygulamanın gelişme sürecini çok etkiliyor.

Çalışma ortamı mı? O da ne?

Facebook alışanları uzun masalarda yan yana, kendilerine ayırabildikleri 80 - 90 santimlik bir alanda çalışıyorlar. Çalışanları birbirinden ayıran küçük paneller yok, birbirlerinin işlerinden rahatsız olabiliyorlar ve bu da verimlerini yüzde 25-40 oranında etkiliyor. Ofisler duvarsız olduğu için yüzlerce insan dev mekanlarda bir koyun sürünü andırıyorlar. Konsantrasyon eksikliği yaşanıyor.

Facebook mobil çalışanları hayal kırıklığı yaşıyor

Facebook mobil departmanının itirafları da ilginç. Facebook'un mobil uygulama alt yapısının son derece düzensiz ve telefon şarjı tüketen bir yazılım olduğunu, bunun bilindiği halde üzerine hiç gidilmediğini söylüyorlar. Bir çözümü olanın ötelendiğini, hatta iş çıkmasın diye susturulduğu da Quara forumlarında yazılmış.

Facebook'ta çalışmak Facebook'ta dolanmaktır

Facebook'da çalışmak ağırlıkla yazılan kodların kullanımı nasıl etkilediğini kontrol etmeyi de beraberinde getiriyor. Bazen günlerce hatta aylarca Facebook'da dolanarak sadece sayfaları test ediyorsunuz ve yaratıcılıktan uzak masanızda çakılıp kalıyorsunuz.

E-posta bakmaktan çalışmaya zaman kalmıyor

Bir eski çalışan, Facebook'ta ortalama her gün adam başı bin 600 e-posta geldiğini yazmış. Bu durum büyük bir stres yaratıyor. E-postaları ötelemek yeni “neden e-postama cevap gelmiyor” iletilerine yol açıyor. Böylece posta kutuları şişiyor.

Google hakkında olumlu konuşmak yasak

Facebook çalışanlarına yasak olan sözcüklerden biri de “Google”. Çalışanlar masalarından kalktıklarında Google arama motoru sayfasını bile ekranlarında açık unutmuş olmanın stresini yaşıyorlar. Google'ın yaptığı hiçbir yenilik, asla övgüyle tartışılamıyor. Hatta tartışılmıyor.

Ast ve üst ilişkisi rahatsız edici

Facebook'da yeni olmak askerde acemi er olmaktan farksız. Bir senelik bir eleman olmadan kimse yüzünüze bakmıyor. Kesinlikle kıdemlilerin burnu çok büyük ve kibirli olmak neredeyse bir şirket politikası gibi benimsenmiş. Bölüm şeflerinin çamaşırlarını çamaşırhaneden toplamak gibi angarya işlere sizi koşturabiliyorlar.

Mark Zuckerberg ve Sheryl Sandberg faktörü

CEO Zuckerberg ve COO Sandberg son derece insana yukarıdan bakan sarkastik karakterler. Bu ikili zamanlarının çoğunu toplantı salonlarında başka uygulamaların yaptıkları yenilikleri nasıl Facebook'a adapte edeceklerini konuşuyorlar. Yaratıcı projeleri genellikle görmezden geliyorlar. Kopyalanan projelerin farklılaştırılması onlar için daha önemli.

Facebook’ta çalışmak hayallerinizi gerçekleştirmiyor

Quara’da bir yorum etkili bir cümleyle sonlamış. “Burası dünyanın en ünlü ve en büyük teknoloji şirketlerinden biri. Ancak burada da hep yaptığımız gibi kendimize değil, başka birisinin rüyasına hizmet ediyoruz.

Yapılacaklar Listesi Oluşturmanın 7 Püf Noktası

Facebook Üzerinde En Çok Takip Edilen Sosyal Medya Muhabiri Nasıl Olunur?

YORUMLAR