Fallout Oyunlarının Maskotu Vault Boy, Aslında Korkunç Bir Gerçeği Temsil Ederken Neden Sırıtıyor?

Siz Fallout oyunlarını sadece bir oyundan ibaret sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz, işte ilginç detaylar.

Fallout Oyunlarının Maskotu Vault Boy, Aslında Korkunç Bir Gerçeği Temsil Ederken Neden Sırıtıyor?

Fallout 3 ve 4 oyunlarından artık yakından tanıdığımız, oyunlardaki Vault-Tech firmasının yaptığı sığınakların maskotu Vault Boy çok sevimli değil mi? Her ne kadar sevimli olsa da, o tek gözünü kırmış bir halde havada tuttuğu başparmak korkunç bir gerçeği ifade ediyor.

“Hey dostum, sakin her şey yolunda” edasıyla Vault Boy’un bu duruşu, aslında nükleer bir savaşta bombalar patladığında bölgeye yakın olanların yaşama şanslarının olup olmadığını anlayabilmek için ölçümleme yapıyor olmalarını simgeliyor. Şaşırdınız mı? Hemen detaylandırayım.

Neden o kadar sırıtıyorsun dostum?

Bulunduğunuz bölgeye bir nükleer bomba düşerse, bildiğiniz gibi mantar olarak tabir edilen bir patlama yaratıyor. Başparmağınızı havada tutup tek gözünüzü kısarak bu patlama bulutunu ölçümlediğinizde, eğer mantar şeklindeki bu küme parmağınızın arkasında kalıp görünmüyorsa yaşama şansınız yüksek. Ancak mantar bulut kolunuzu uzattığınız halde başparmağınızın etrafından net bir şekilde görünüyorsa hemen oradan uzaklaşmanız gerekiyor. Ya da zaten az sonra ölmek üzeresinizdir. İşte Vault Boy’da tam bunu yapıyor. Yani “Sakin ol dostum” gibi bir tavır bürünse de, hareketi çok da sevimli bir durum ifade etmiyor.

Fallout ne anlama geliyor hayatı ne kadar tehdit ediyor

Fallout oyunları elbette birer fantezi çalışmadan ibaret, oyuncularda hayatta kalma, klostrofobi, agorafobi gibi türlü fobileri tetikleyerek bağımlılık yaratıyor. Bu adrenalin salgısı beyinde oyuna karşı hem empati hem de korku duymamızı sağlıyor. Bu konuyu daha önce, Korkacağımızı Bildiğimiz Halde Neden Korku Oyunlarına Bu Kadar Düşkünüz? Yazımda sizlerle paylaşmıştım. İşte bu noktada Vault Boy yine ikiyüzlülük yapıyor. Çünkü Fallout yani Türkçe meali ile radyasyon serpintisi o kadar makaraya alınacak bir durum değil. Fallout terimi, bir nükleer patlamanın ikinci dalgası ve yıkıcı ikincil etkisini tanımlar. Son derece ölümcüldür ve rüzgarlarla binlerce kilometreye yayılma şansı olan bir durumu ifade eder.

1951 yılında okullarda öğrenciler, evlerde TV başında aileler, kiliselerde cemaat ve sinemalarda seyirciler ABD Sivil Savunma Bakanlığının hazırladığı Bert the Turtle çizgi filmleriyle nükleer savaştan nasıl kurtulabilecekleri hakkında bilgilendirildiler.

Bert the Turtle’da tıpkı Vault Boy gibi gamsızın tekiydi. Ancak Bert yine Vault Boy gibi nükleer tehlikeye karşı bilinçliydi. Bu filmler insanları dehşete düşürmeden 1950’lerin nükleer savaş tehdidi dönemlerinde halka şerbet verdi. Filmlerde görülenler bir işe yarar mıydı derseniz, nükleer patlamanın gücünü biliyorsunuz, siz karar verin işe yaramış mıdır? Bethesda Fallout oyunlarında 1950’lerde Bert ile başlayan bu geleneği seriye adapte etti. Hayali Vault Tech şirketinin Vault Boy maskotuyla oyuncuları bilgilendiren “eğitim” filmlerini oyuna dahil etti.

Sığınak ekonomisi ve Fallout fantezisi

ABD’de 1950’lki yıllarda Fallout oyunlarındaki gibi bir sığınak alt yapısı hiç olmadı. Zaten Fallout’un 1950’lerde geçmediğini biliyoruz bundan dolayı rahatsız değilim. Fallout oyunları bu noktada “hade canım” şeklinde gözlerimizi yuvarlamamızı engellemiş. Çünkü bakın aşağıdaki iki resim bir nükleer denemeyi ve ABD ailelerine satılmaya çalışılan sığınakları örnekliyor. Yani? Fazla gevezeliğe gerek yok. Amerikan rüyası her fırsatı satışa ve paraya çevirebiliyor. O patlamaya bu sığınak “bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” dedirtmiyor mu? Bu arada aşağıdaki sığınak satış merkezinde müşterilerin yüzündeki ifade aynı Vault Boy'un ifadesine benzemiyor mu? Ah be Bethesda nasıl bir ironidir bu?

Fallout’un bilim kurgusal derinliği ve kıyamet sonrası atmosferi aslında çok da yanlış değil. Çünkü modern sığınaklar yukarıda gördüğünüz resimlerle karşılaştırılamaz bile. Bu yüzden Fallout sığınağının Retro-teknolojik altyapısı oyunun bu atmosferini tamamlayacak şekilde son derece başarılı düşünülmüş.

Son söz

Fallout serisi efsanevi bir oyun. Ancak Fallout oyunlarının altında gerçekten derin bir soğuk savaş öncesi ve sonrası gizli mesajlar oldukça fazla.  Kısaca Fallout'u salt bir kıyamet sonrası bilim kurgu oyunu gibi değerlendirmemek lazım. Bünyesinde soğuk savaş döneminde hükümetlerin halkı nasıl oyaladığına dair ilginç göndermeler taşıyor. 

Fallout 4 Açık Dünya'nın Patladığı Yer

Fallout 4 PC Hileleri

Fallout 4 PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

YORUMLAR