Güvenli Bir Şifre Oluşturmanın En Kolay Yolu

Şifre güvenliği, günümüzde önemini korumakla birlikte oldukça yanlış anlaşılan bir konu. İnsanların genel kanısı, başka insanların şifrelerini kırmaya çalıştığı yönünde. Ne var ki, şifrenizi kırmaya çalışanlar genelde bu amaca hizmet eden bazı programlar

Güvenli Bir Şifre Oluşturmanın En Kolay Yolu

Şifre güvenliği, günümüzde önemini korumakla birlikte oldukça yanlış anlaşılan bir konu. İnsanların genel kanısı, başka insanların şifrelerini kırmaya çalıştığı yönünde. Ne var ki, şifrenizi kırmaya çalışanlar genelde bu amaca hizmet eden bazı programlar. Saniyede binlerce tahmin yürütebilen teknolojinin karşısında insanların bu çabaya girmesinin pek bir anlamı kalmadı.


Güvenlik önlemlerimizi insanlara karşı mı alıyoruz?
Evet! Genel olarak insanların tahminini zorlaştırmak için şifrelerin içine rakamlar veya özel işaretler ekliyoruz. Bu sayede sıradan kelimeler yazmadığımız için daha korunaklı bir şifreye sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Ama bunların hiçbiri yapay bir zekaya işlemiyor.


Peki ne yapmalı?
Şifrenizi harıl harıl aramaya çalışan bir yapay zekaya karşı alabileceğiniz en iyi önlemlerden biri, sizin için hatırlaması kolay, uzunca 4 kelimeden oluşan bir şifre. Aradaki alakayı kuramayacak olan insanlar da sizinle ilgili ipuçları yakalamaları bu sayede imkansızlaşıyor.


Bildiğimiz yöntem neden başarısız?
Gelin, size büyük yanılgımızı olasılıkları hesaplayacağımız bir görselle anlatayım.
Yapay zekanın şifreleri çözebilmek için kullandığı olasılıklar harflerin ve rakamların altında dizili. Uluslararası geçerliliği olan ve her sistemin kabul ettiği Latin harflerinin bir hane için 27 tane olasılığı varken 0 ile 9 arasında kalan ramakların olasılı 10’da kalıyor. Dolayısıyla sürekli denemelerle şifrenizi kırmaya çalışan ve saniyelerde binlerce işlem yapan bir programın işini kolaylaştırıyorsunuz.


Sadece kelimeler mi yazmalıyız?
Yapılan araştırmalar sonucu, sizin için hatırlaması kolay ve yazması uzun olan şifreler oldukça güvenli. Internet güvenliği uzmanlarının da onayladığı bu yöntemle birbiri ardına dizilmiş kelimelerle şansımızı bir deneyelim. Aklıma gelen ilk tekerleme “lahmacunlahanakocamansalata” ve bu şifrenin kırılması bir yapay zeka için 1,000,000,000,000,000,000,000 yıl sürüyor. Kulağa komik gelse de sizin için hatırlaması kolay tekerlemelerle şansınızı deneyin. İnsanların alakalarını kuramayacaklarına özen gösterin ve şifrenizin güvenliğini buradan deneyin.

YORUMLAR