IFTTT (IF) ile Çevrimiçi Hayatınızı Otomatiğe Alın

IFTTT (IF) ile akıllı cihazlarınız ve ev ürünleriniz için reçeteler oluşturarak hayatınızı kolaylaştırabiliyorsunuz.

IFTTT (IF) ile Çevrimiçi Hayatınızı Otomatiğe Alın

IFTTT (IF), hayatınızda sıklıkla kullandığınız ürünleri birbirine kolaylıkla bağlayarak belli işleri yaparken zamandan tasarruf etmenize yardımcı olan bir web servisi / mobil uygulama. Gün içerisinde akıllı telefonunuzda kullandığınız sosyal ağ uygulamaları, web servislerinden evinizde kullandığınız akıllı ürünlere kadar her şey için bir görev oluşturmanıza izin veren servis tüm web tarayıcılarda ve Android, iOS cihazlarda kullanılabilmekte.

Günümüzde hemen her cihaz akıllı konumunda ve birbirleriyle etkileşim içerisindeler. Bilgisayarımızı açmadan çoğu işimizi akıllı telefon ve tabletimizden yapabiliyor, evde kullandığımız aletleri mobilden idare edebiliyoruz. Hal böyle olunca hayatımızı daha da kolaylaştırmak adına türlü türlü servisler çıkıyor. IFTTT de gerek iş gerekse de gündelik hayatlarında akıllı cihazlar olmadan bir yaşam düşünemeyen, yapamayan insanlar düşünülmüş yararlı uygulamalardan biri. IFTTT (If This Then That) yeni adıyla IF, aslında yeni bir uygulama değil lakin sürekli olarak geliştiriliyor ve de sadece yurt dışında değil ülkemizde de kullanıcısı olan bir uygulama olduğundan kısaca bir göz atalım dedik.

IFTTT (IF), daha önce de belirttiğim üzere mobil cihazınızda kullandığınız sosyal ağ uygulamalarından akıllı ev aletlerine kadar hemen her şeyi birbirine bağlayabildiğiniz, işinizi kolaylaştıran bir servis ve herkes tarafından kullanılabilecek şekilde hazırlanmış son derece pratik bir sisteme sahip. Servisin nasıl kullanılacağını mobil cihaz üzerinden anlatacağız çünkü çoğumuz artık bilgisayarımızda mobildekinden daha az zaman geçiriyoruz; mobil cihazlarımız sürekli elimizin altında. Şimdi dilerseniz "IFTTT nedir, nasıl kullanılır?" tadında rehber yazımıza ufaktan geçiş yapmak istiyorum.

IFTTT’nin hayatınızda kullandığınız tüm cihazları birbirine bağlayabilen bir servis olduğunu söylemiştik. Şimdi de bunu örneklerle daha anlaşılır hale getirmek istiyorum. IFTTT’de iki türlü görev (Bunlara Recipe yani Reçete deniliyor) oluşturma şansına sahipsiniz. DO Recipes ve IF Recipes.

IF Recipes, sosyal ağ, e-posta, bulut depolama gibi sıklıkla kullandığınız uygulamaları birbirine bağlayarak görevler oluşturmanıza izin veriyor. Örneğin; “Facebook’ta profil resmimi değiştirdiğim vakit, Twitter profil resmimi de değiştir.” reçetesini eklediğinizde Facebook’ta her profil resminizi değiştirdiğinizde Twitter profil resminiz de otomatik olarak değişiyor. Bunun için IFTTT’ye erişim izni vermekten başka hiçbir şey yapmıyorsunuz. Veyahut “Instagram’a bir resim paylaştığımda resmi Dropbox hesabımdaki Instagram klasörüne at.” Veya “App Store’da ücretli oyun / uygulama ücretsiz olduğunda e-posta gönder.” Veya “Yarın hava yağmurluysa Android cihazıma anlık bildirim gönder.” şeklinde “Bu olursa şunu yap” olarak kısaca tanımlayabileceğimiz görevleri evinizdeki akıllı ürünler için de verebiliyorsunuz. Örneğin; “Eve yaklaştığımda garajı aç.”, “Duman dedektörü devreye girdiğinde sms yoluyla bildir.”, “Akşam olduğunda ampulü yak.” gibi akıllı ürünleriniz için de görev oluşturabiliyorsunuz.

Diğer bir reçete (recipe) seçeneğiniz olan DO Recipes de dilediğiniz görevi tek dokunuşla harekete geçirme kolaylığı sunuyor. Örneğin; Tek dokunuşla akıllı ampulünüzü yakabiliyorsunuz. Veya çektiğiniz bir fotoğrafı bir dokunuşunuzla Facebook albümünüze gönderebiliyorsunuz. Veya tek seferde Google Takviminize bir etkinlik ekleyebiliyorsunuz. Örneklerle anlatırken çok “veya” kulandım çünkü IFTTT ile yapılabileceklerin bir sınırı yok ve bunlar reçetelerin çok ufak bir bölümü.

IFTTT’nin en güzel yanı ise hayatınızı kolaylaştıran reçetelerin (recipes) hazır olması. Gerek günlük yaşantınızda gerekse de iş hayatınızda kullanabileceğiniz yüzlerce reçete mobil uygulamada hazır olarak karşınıza çıkıyor. Daha önce de belirttiğim gibi bu reçetelere ulaşmak ve hesabınıza eklemek son derece basit. Tek yapmanız gereken uygulamayı açtığınızda sağ kaydırmayla açılır menüye ardından + simgesine dokunmak. Bu noktadan sonra reçeteler karşınıza geliyor. Herhangi birini seçtikten sonra add butonuna dokunduğunuzda o görev hesabınıza eklenmiş oluyor; kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Öte yandan kendi reçetelerinizi de oluşturabiliyorsunuz lakin çok pratik olmadığından ve de Türkçe olmadığından giriş yapmak istemedim. Zaten hali hazırda hatrı sayılır reçete bulunmakta ve sayıları giderek artmakta.

Akıllı cihaz ve ürünleri birbirine bağlayarak tek noktadan yönetme kolaylığı sunan IFTTT’yi mobil cihazınızda kullanmadan önce ücretsiz üyeliğinizi oluşturmanız gerekiyor. Bunu web üzerinden veya doğrudan uygulama üzerinden hızlıca yapabiliyorsunuz. Çevrimiçi hayatınızı etkileyecek reçetelere göz atmak için aşağıdaki bağlantıdan IFTTT mobil uygulamasını (Android, iOS) indirebilirsiniz:

Tek dokunuşla akıllı ev aletlerini yönetme, fotoğraf gönderme, not paylaşma gibi kolaylıklar sunan IFTTT servisleri DO Button, DO Camera ve DO Note uygulamadan bağımsız olarak sunulmakta. Bunları denemek istiyorsanız ayrıca indirmeniz gerekiyor:

Cebinizde Olmazsa Olmaz 20 Sosyal Medya Uygulaması

YORUMLAR