İki Adımda Gmail Hesabınızı Kontrol Altında Tutun

Gmail, dünyanın belki de en popüler ve en iyi e-posta hizmeti. Çok tercih edilen bu hizmeti güvenli kullanmak da en az hizmetin kendi işlevselliği kadar önemli. Bu yazımızda, Gmail hesabınızın güvenliğini nasıl kontrol altında tutabileceğinizi anlatacağız

İki Adımda Gmail Hesabınızı Kontrol Altında Tutun

Gmail, dünyanın belki de en popüler ve en iyi e-posta hizmeti. Çok tercih edilen bu hizmeti güvenli kullanmak da en az hizmetin kendi işlevselliği kadar önemli. Bu yazımızda, Gmail hesabınızın güvenliğini nasıl kontrol altında tutabileceğinizi anlatacağız.

Hesap Etkinliğini Gözden Geçirme

Gmail, e-posta hizmetini kullanmak için servisle kurduğunuz her iletişimi kaydeder. Bu kayıtlar, Gmail’e nereden ulaşıldığını, ne zaman ulaşıldığını ve hangi araçla ulaşıldığını gösterir. Gmail’in bu özelliğini kullanmak ve Gmail hesabınıza yönelik gerçekleşen bağlanma işlemlerini görüntülemek için yapmanız gerekenler şu şekilde:

Gmail ana sayfasının en alt sağ kısmında bulunan “ayrıntılar”a tıklıyoruz.

Bu alanda dikkat edilmesi gereken, ok işareti ile dikkatinizi çekmeye çalıştığımız “Sıra dışı etkinlik için uyarı göster” kısmı. Olası bir anormal bağlantı bilgisini görebilmek için bu alanda “Sıra dışı etkinlik için uyarı göster” ifadesi yer almalı. Diğer yandan, hesabınızın bir başka cihaz üzerinde açık kalıp kalmadığını da üst kısımdan görüntüleyebilir ve “diğer oturumları kapat” diyerek söz konusu olası oturumları kapatabilirsiniz.

Onaylanmış Siteleri ve Uygulamaları Kontrol Etme

Gmail, Google’ın hizmetlerinden sadece biri. Dolayısıyla Gmail, Google hesabımız üzerinden yararlandığımız ürünlerden sadece bir tanesi. Bununla birlikte hesabımızla ilişkili olarak kullandığımız internet siteleri ve uygulamalar da olabilir. Bu internet sitelerini ve uygulamaları düzenli olarak kontrol etmeli, dikkatimizi çeken ve artık kullanmadığımız bağlantıları kaldırmalıyız. Bu kontrolü ve olası onay kaldırma işlemini gerçekleştirmek için şu adımlar takip edilmeli:

Ana ekranın sağ üst kısmından “hesap ayarlarına” gitme.

Geldiğimiz “Hesaplar” kısmından “Güvenlik” sekmesini seçip, “Uygulamaları ve Siteleri Yetkilendirme” başlığına tıklıyoruz.

Google bizden şifremizi girmemizi isteyecek. Şifremizi başarıyla girmemiz halinde “Bağlantılı Siteler, Uygulamalar ve Hizmetler” alanına yönlendiriliyoruz.

Bu alanda, tanımadığınız bir site ya da uygulama varsa, bu site ya da uygulamanın yetkisini kaldırabilirsiniz. Bu şekilde o sitenin ve/veya uygulamanın listede belirtilen alanlara erişimini sonlandırabilirsiniz.

Dijital güvenlik gittikçe daha önemli bir konu haline gelmişken ve Gmail'in kullanım oranı da bu kadar artmışken, yukarıda bahsettiğimiz gibi rutin ve düzenli olarak gerçekleştireceğiniz kontroller ileride yaşayabileceğiniz olası pişmanlıkların da önüne geçebilir.

YORUMLAR