Uyku Modunda Kilitlenen Mac Nasıl Uyandırılır?

Mac’inizin uykudan uyanması vakit alıyorsa ve bu durumda cihazın yeniden başlatılması gerektiği düşünülüyorsa işte deneyebileceğiniz birkaç yol.

Uyku Modunda Kilitlenen Mac Nasıl Uyandırılır?

Mac’inizin uykudan uyanması vakit alıyorsa ve bu durumda cihazın yeniden başlatılması gerektiği düşünülüyorsa işte deneyebileceğiniz birkaç yol.

OS X’lerde uyku modu, gereksiz ve güç harcayan sistem bileşenlerinin kapatılmasıyla gücü korumak için tasarlanmıştır. Bununla beraber, bir güncellemeden sonra ya da başka bir yapılandırma değişiminden sonra sistem kilitlendiğinde ya da uykuya ayarlandıktan sonra başka bir hata ortaya çıktığında Mac’in tekrar uyanması uzun sürebilir.

OS X’te iki ana uyku modu bulunur. Birinci standart uyku modudur. Bu modda, sistem, hafızasındaki içerikleri sadece RAM çiplere güç sağlayarak aktif tutar. Bu da hızlı uyanmaya izin verir. Fakat aynı zamanda, ana RAM içeriklerini çalıştırmak için biraz daha fazla güç ister. İkinci uyku modu ise, kış uykusu adını alır. Bu modda sistem, tüm sistemin kapanabileceği ihtimaline karşı, RAM içeriklerini diske yazar. Bu mod, RAM içeriklerini eski haline getirdiği için Mac’in uyanma süresini uzatır fakat enerjinin fazlasını korur.

Varsayılan masaüstü bilgisayarlar ilk “standart” uyku modunu kullanmaya ve dizüstü bilgisayarlar da kuş uykusu moduna ayarlı olmasına rağmen, tüm Mac sistemleri uyku modlarının ikisini de destekler.

Bu uyku modlarını ayarlayan seçenekler, Mac’in Sistem Yönetim Denetleyicisi (System Management Controller-SMC)’nde tutulur ki burası başlatma ve uyutma gibi serbest güçte gerçekleşen olaylar süresince donanımı işletmekten sorumlu olan ünitedir. Aynı zamanda sisteminiz yavaş çalışıyorsa ve uyku olayları boyunca takılıyorsa deneyeceğiniz ilk seçenek SMC’yi resetlemek ya da onu son kontrol değerlerine döndürmek olacaktır. Bunu yapmak için, ‘Terminal Hizmeti’( /Uygulamalar/Hizmetler dosyası)nı açın ve sonra şu komutları uygulayın:

Terminalin veriminde kış uykusu dosyası (hibernatefile) ve kış uykusu modu (hibernatemode)’’nun ikisinin de değerlerini kontrol edin. Tüm sistemler için kış uykusu dosyası varsayılan ayarlarda, dizüstü bilgisayarlar için kış uykusu modu 3 değerinde ve masaüstü bilgisayarlar için 0 değerinde olmalı. Eğer bu değerler farklıysa, bilgisayarınızın SMC’sini resetlemeyi denemelisiniz. Bu resetlemeyi yapmak, her sistemde farklıdır bu yüzden Apple’ın SMC Reset Adımlarına başvurun.

Eğer sistem sürekli standart uyku yerine dolu kış uykusuna geçiyorsa bu durum, sistemlerin asılmak için görüntüleyebileceği bir durumdur. Dizüstü bilgisayarların kış uykusu moduna ayarlanması gerektiği halde batarya gücü kritik düzeye geldiğinde standart uyku modunu kullanmaktadır ve sonra kapanmadan önce RAM içeriklerini diske yazmak için düzenli olarak uyanır. Eğer bu durum güç seviyesi ne olursa olsun her zaman olursa sonra sistem uyandığında siyah bir ekran görebilirsiniz ya da masaüstünüzde birkaç dakika sürebilen ve sistemin askıda kaldığını düşündüren soluk gri bir renk olabilir. Eğer böyle bir sorun ortaya çıkarsa bilgisayarınızın uyumasını ya da kış uykusuna geçmesini belirleyen güç eşik değerinin değişmesini umarak bataryanızı kalibre etmeyi deneyebilirsiniz.

YORUMLAR