İnternet Sansürü Protestosunda Son Perde: Eylem 2.0

SansüreSansür'ü destekleyen internet kullanıcıları olarak istediklerimiz olmadı. Türkiye'deki internet yasakları ve sansürler aynı hızla devam ediyor. Sebepsiz ve açıklanamayan sansürlerle özgürlükler kısıtlanıyor. Henüz tam destek bulamamış ve sonuç alı

İnternet Sansürü Protestosunda Son Perde: Eylem 2.0

SansüreSansür'ü destekleyen internet kullanıcıları olarak istediklerimiz olmadı. Türkiye'deki internet yasakları ve sansürler aynı hızla devam ediyor. Sebepsiz ve açıklanamayan sansürlerle özgürlükler kısıtlanıyor. Henüz tam destek bulamamış ve sonuç alınamamış olsa da protestolar da devam ediyor. Daha önce SansüreSansür platformuyla protesto ettiğimiz internet sansürlerinde yeni bir hareket daha ortaya çıktı Eylem 2.0.

Sansür deyince ilk aklımıza gelen ve "ne olacak bu sitenin hali?" diye arada aklımıza düşen sonra tekrar unuttuğumuz Youtube'dan artık bahsetmek bile istemiyoruz. Çünkü Youtube'un kapatılmasından sonraki süreç Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın "Ne işimiz var elalemin youtube'unda" açıklamalarından da anlayabileceğiniz gibi çıkmaz bir sokakta görünüyor. Aslında gerekli tepkinin hala verilemediği sansürlerden hangi siteler nasibini aldı belki de hatırlamıyorsunuz. Eylem 2.0 web sitesini açar açmaz hatırlayacağınız bu siteler arasında Wordpress, Blogger, IMDB (yanlışlıkla), Ekşisözlük son olarak da LastFM ve MySpace gibi hepimizin kullandığı pek çok site var.

Grou.ps kurucusu Emre Sokullu'nun başlattığı Eylem 2.0 hareketi, "İnternetin susturulması matbaanın kapatılmasından farksızdır!" sloganıyla yola çıkıyor. Sitenin ilk amacı 100 bin kişiye ulaşarak etkili bir çoğunluk elde etmek. Bunun için eylem 2.0 sitesine üyelik esas alınmış. Üyelikle kendi üye sayfanızı da açarak arkadaşlarınızı ekleyebiliyor ve konuyla ilgili düşüncelerinizi paylaşabiliyorsunuz. Tabii ki bu hareketin yayılması için tüm sosyal medya araçlarından yardım alınıyor. Web siteleri ve bloglar için banner reklamları, Facebook, Twitter ve Ekşisözlük platformu şu an sitede en çok dikkat çekenler.

Eylem 2.0 ile daha önce duyduğumuz fakat paylaşma fırsatı bulamadığımız Bobiler'in yaratıcı eylem planından da bahsetmek isterim. "İnternette sansürü protesto için taksim'e çıkılmasına. 1 milyar kişi olduktan sonra pıt pıt pıt tbmm'ye yürüyecegiz" sloganıyla Google Maps üzerinden bir hareket yürüten Bobiler taksim.bobiler.org adresi üzerinden sansür hareketini sürdürüyor. Google Maps üzerinden Taksim'den TBMM'ye çıkma oyunu da diyebileceğimiz hareket Bobiler sitesinin eleştirel ve eğlenceli yönünü de yansıtan bir proje. Bu harekete destek vermek isterseniz taksim.bobiler.org adresinden kendinizi Taksim'e konumlandırabilirsiniz.

Sonuç olarak; sansürler bazen direkt bazen dolaylı yoldan da olsa tüm internet kullanıcılarını etkiliyor. Daha önce sansürlere karşı tavrımızı ortaya koymak için SansüreSansür hareketine verdiğimiz desteği bu kez Eylem 2.0 hareketi için veriyoruz. Bu yazıyı okuyan tüm internet kullanıcılarını da sansür gibi hassas bir konuda daha duyarlı olmaya ve bu tarz hareketlere destek vermeye çağırıyoruz.

YORUMLAR