iPad Pro mu, iPad Air 2 mi?

iPad Pro mu, iPad Air 2 mi? Karar veremediyseniz karşılaştırma yazımızı okumanızı öneririz.

iPad Pro mu, iPad Air 2 mi?

Apple’ın şimdiye kadarki en büyük ekranlı tableti konumundaki iPad Pro, profesyonel kullanımına yönelik hazırlanmış özel bir tablet PC olmasından ötürü gözler iPad Air 2’den sonra tanıtılacak yeni modee çevirilmişti. Beklediğimiz gün geldi ve yeni iPad tanıtıldı. Bu noktada sorular başladı: Küçük ekranlı iPad Pro mu, yoksa hala geçerliliğini koruyan iPad Air 2 mi? İkilemde kalan kullanıcılarımız için iki cihazı yan yana getirdik.

Yeni iPad beklediğimiz üzere geçtiğimiz Apple etkinliğinde tanıtıldı. 12.9 inç ekranlı iPad Pro kadar güçlü iPad Air 2’nin büyüklüğünde olan yeni iPad 9.7 inç iPad Pro olarak karşımıza çıkarıldı. Apple’ın canavar bilgisayar olarak bahsettiği yeni iPad Pro 12.9 inç iPad Pro ile iPad Air 2 arasında kalmış bir cihaz konumunda diyebiliriz. Yani iPad Pro kadar güçlü ve aynı zamanda PC büyüklüğünde olmayan, hem elde hem de çantada rahat taşınabilir bir tablet. İki cihazın depolama alanı seçenekleri farklı lakin aradaki fiyat farkını vermeye değer mi? iPad Air 2’si olan bir kullanıcı iPad Pro’ya geçmeli mi? Bu blog yazımızda iki cihaz her yönden karşılaştıracağınız. Umarız karar vermenizde yardımcı olur.

Depolama alanı ve fiyat:

Tablet seçiminde hele ki Apple ürünlerini seçiyorsak son kullanıcı olarak ilk baktığımız nokta fiyatı oluyor. 9.7 inç iPad Pro’nun başlangıç fiyatı 2199 TL iken, iPad Air 2’nin başlangıç fiyatı 1449 TL. Bu fiyatlar Apple’ın resmi sitesinden; doğal olarak teknoloji mağazalarında, e-ticaret sitelerinde çok olmasa da biraz daha uygun fiyata bulma şansınız var. Şimdi iki cihaz arasında fiyat farkı oldukça fazla gibi gözüküyor ancak burada atlamamız gereken bir nokta var. Yeni iPad Pro’nun minimum dahili depolama alanı 32GB iken ve 128GB, 256GB seçenekleri de bulunurken; iPad Air 2’de ya 16GB ya da 64GB modeli almak durumda kalıyorsunuz. Bu noktada kullanıcı profili önem arz ediyor. Örneğin; Fotoğraf ve videolarınızı tabletinizde tutmaktansa iCloud’da saklamayı tercih ediyorsanız ve oynadığınız oyunu bitirdikten sonra siliyorsanız ve de filmleri online platformlardan kiralayıp izleyen biriyseniz 16GB şu an için yeterli. Lakin medyalarıma tabletimden de ulaşabilmeliyim ve bunun için iOS uyumlu yardımcı cihaz alıp ekstra masrafa girmek saçmalık diyorsanız, filmlerinizi indirip gittiğiniz yerde izlemeyi seviyorsanız ve en son çıkan AAA kalitesinde oyunlardan dilediğimi rahatlıkla yükleyebilmeliyim diyorsanız 16GB hatta 32GB bile yetersiz kalacaktır. Bu noktada iPad Air 2 64GB modeli tercih edebilirsiniz. Lakin sıklıkla cihaz değiştiren biri değilseniz iPad Air 2 donanımından ötürü önümüzdeki 3 sene içerisinde sizi üzmeye başlayacağını da unutmayın.

Donanım:

Depolama alanında karar kıldıysanız donanımlarını sorgulamaya geçebilirsiniz. Hem iPad Air 2 hem de 9.7 inç iPad Pro içerik tüketmek için harika cihazlar ve ne yüksek çözünürlüklü filmleri izlerken ne de boyutu GB’lara varan konsol kalitesinde dediğimiz bomba oyunları çalıştırırken iki cihazda da üzülmezsiniz. Tableti oyun odaklı isteyen biriyseniz iOS’un yapısından ötürü eski iPad’lerde bile performans sorunu yaşanmıyor. Tabii ki çok çok eski modellerden bahsetmiyorum. İki cihazın donanımına baktığımızda işlemci ve kamera dışında fark olmadığını görüyoruz. iPad Pro’da A9X işlemci bulunurken iPad Air 2’de A8X işlemci yer alıyor. İki cihazda da 2GB RAM bulunuyor. Tablette video ve fotoğraf çekimi veya görüntülü görüşmeler yapar mısınız bilmiyorum ama iPad Pro’nun 12 megapiksel kamerası 4K video çekimine izin veriyor ve ön kamerası da daha gelişmiş. Tabletin kamerasını kullanmayan biriyseniz sadece işlemciye para vermiş olacaksınız ki iPad Air 2’nin daha 2 senesi olduğunu düşünürsek gereksiz bir upgrade olacaktır.

Aksesuar:

Yeni iPad Pro ile iPad Air 2 arasında hiç mi fark yok? diyenleri duyar gibiyim. Elbette ekran teknolojisi, depolama alanı, kamera ve işlemci, 4 adet hoparlörü dışında da geliştirmeler var. Apple Pencil ve Smart Connector sadece yeni iPad Pro tarafından destekleniyor. iPad Pro ile tanıştığımız, Phil Schiller’ın “Apple’ın şimdiye kadarki en harika aksesuarı” olarak bahsettiği Apple Pencil gerçekten başarılı bir ürün ancak hem kendisi hem de uçları ayrı olarak satılıyor ve çok Apple’ın tüm aksesuarları gibi çok ta ucuz değiller. Tablette çizim yapmayı seviyorsanız tabii ki iPad Air 2’yi eleyeceksiniz. Smart Connector ise Bluetooth cihaz bağlamanız gerektiğinde eşleştirme adımını ve şarj etme zorunluluğunu ortadan kaldıran bir teknoloji. Şu anda Smart Connectro teknolojisiyle çalışan fazla aksesuar bulunmuyor. Tableti sadece medya tüketme aracı olarak görmüyor, okul ve iş hayatınızda içerik üretmek için de kullanabileceğiniz bir cihaz gözüyle bakıyorsanız bu noktada iPad Pro’yu tercih etmeniz yerinde olacaktır.

iPad Pro’yu tercih etmek için 5 sebep:

  • Daha güçlü işlemci ve yardımcı hareket işlemcisi
  • Ekranın renk tonu ve doygunluğunu ortam ışığına göre dinamik olarak ayarlayabilen yeni True Tone ekran
  • Daha fazla depolama alanı seçeneği
  • Apple Pencil ve Smart Connector desteği
  • Daha gelişmiş arka ve ön kamera
iPad Pro 9.7 iPad Air 2
Ekran Boyutu ve Çözünürlüğü
9.7 inç 2048x1536 9.6 inç 2048x1536
Piksel Yoğunluğu
264 ppi 264 ppi
Boyut ve Ağırlık
240x169x6.1 mm, 437 g 240x170x6.1 mm, 444 g
Yazılım
iOS 9.3 iOS 9
Ön Kamera
5 megapiksel 1.2 megapiksel
Arka Kamera
12 megapiksel 8 megapiksel
İşlemci
Apple A9X, M9 Apple A8X, M8
Depolama
32GB/128GB/256GB 16GB/64GB
Bellek
2GB 2GB
Batarya
10 saate kadar video izleme 10 saate kadar video izleme
Renk Seçenekleri

Uzay grisi, gümüş, altın,

roze altın

Uzay grisi, gümüş, altın
Fiyatı

32GB: 2199 TL

128GB: 2799 TL

256GB: 3399 TL

16GB: 1499 TL

64GB: 1749 TL

Apple iPad Air 2: Değişim Rüzgarı
MOBİL

Apple iPad Air 2: Değişim Rüzgarı

Apple'ın piyasaya sürdüğü iPhone ve iPad ürünlerinde kullanıcı deneyiminin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla iPad Air 2 de aynı deneyimi daha da gelişmiş bir halde kullanıcılara sunabilmek için hazırlanmış cihazlardan bir tanesi ve kullanıcıların yaptıkları şeyleri hem daha verimli hem de yeni yollardan yapabilmelerine olanak tanıyor.

YORUMLAR