iPhone 7 Plus ve iPhone 6S Plus Karşılaştırması

iPhone 7 Plus özelliklerini, kamerasını, performansını, donanımını ve fiyatını karşılaştırmamızda iPhone 6S Plus ile kıyasladık

iPhone 7 Plus ve iPhone 6S Plus Karşılaştırması

Apple geleneksel olarak her senenin Eylül ayının ilk haftalarında yeni iPhone ailesini tanıtıyordu. Birkaç gün önce de Apple düzenleyeceği özel bir etkinlik için davetiyeler göndermeye başlamıştı. Bu davetiyelerin neyi işaret ettiğini anlayabilmek için de medyum olmaya gerek yoktu. Apple, her sene olduğu gibi bu sene de Eylül ayının başında yeni iPhone neslini görücüye çıkaracaktı.

Bu sene 7 Eylül tarihinde tanıtılan iPhone 7 ve iPhone 7 Plus, Apple'ın yeni amiral gemileri. Bu akıllı telefonlardan iPhone 7 Plus ise Apple'ın şu ana kadar üretmiş olduğu en güçlü telefon olma ünvanını iPhone 6S Plus'tan devralıyor. Bu yazımızda da Apple'ın iPhone 7 Plus ile hangi yeniliklerini bize sunduğunu görebilmek adına iPhone 7 Plus donanımını, iPhone 7 Plus özelliklerini ve iPhone 7 Plus kamerasını iPhone 6S Plus'ın donanım, özellik ve kamerasıyla kıyaslayacağız.

Hazırladığımız karşılaştırma tablosunda iPhone 7 Plus'ın ve iPhone 6S Plus'ın teknik detaylarını, kamera özelliklerini, ekran özelliklerini, ek özelliklerini, işlemci, RAM ve grafik çipini yan yana listeliyoruz:

iPhone 6S Plus iPhone 7 Plus
Boyutlar
158.2 x 77.9 x 7.3 mm 158.2 x 77.9 x 7.3 mm
Ağırlık
192 gr 188 gr
Pil
2750 mAh çıkarılamaz batarya ----
Ekran
5.5" LED arka aydınlatmalı IPS ekran, 401 ppi piksel yoğunluğu, Full HD çözünürlük

5.5" LED arka aydınlatmalı IPS ekran, 401 ppi piksel yoğunluğu, Full HD çözünürlük

İşlemci

1.84 GHZ çift çekirdekli 64 Bit Apple A9 işlemci

4 çekirdekli Apple A10 Fusion işlemci
RAM
2 GB 3GB
Depolama Alanı
16 - 64 - 128 GB dahili bellek seçenekleri, hafıza kartı desteği yok 32 - 128 - 256 GB dahili bellek seçenekleri, hafıza kartı desteği yok
Ön Kamera
5 megapiksel 7 megapiksel, otomatik görüntü sabitleme
Arka Kamera
12 megapiksel fotoğraf, maksimum 2160p (30 FPS) video kaydı, 1080p'de 120 FPS, 720p'de 240 FPS video kaydı 12 megapiksel çift kamera, maksimum 2160p (30 FPS) video kaydı, 1080p'de 120 FPS, 720p'de 240 FPS video kaydı
İşletim Sistemi
iOS 9 iOS 10
Bağlantı Türleri
Bluetooth 4.2, USB v2.0 Bluetooth 4.2, USB v2.0
WiFi
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, çift bant, hotspot Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, çift bant, hotspot
NFC Desteği
Mevcut (Sadece Apple Pay için) Mevcut (Sadece Apple Pay için)
Grafik İşlemci
PowerVR GT7600 6 çekirdekli grafik işlemci
Renk Seçenekleri
Gümüş, Altın, Uzay Grisi, Roze Altın Siyah, Jet Siyahı, Gümüş, Altın, Roze Altın

iPhone 7 Plus Tasarımı

Apple, iPhone 7 serisiyle birlikte tasarımda radikal adımlar atıyor.

iPhone 7 Plus alüminyum gövdeye sahip. Cihazın kamera bölümü bu alüminyum gövde üzerinde bütünleşik olarak geliyor ve dışarı doğru bir miktar çıkıntılı. Bu da telefonu masa gibi düz bir yer üzerine koyduğunuzda dengesiz durmasına neden olabilir.

iPhone 7 ve iPhone 7 Plus'ın getirdiği en büyük tasarımsal yenilik bu cihazların IP67 sertifikasına sahip olması. Bu sertifika bu cihazların suya ve toza dayanıklı olduğu anlamına geliyor; fakat belli şartlar mevcut. Laboratuarda yapılan testlerde iPhone 7 Plus 1 metre derinlikteki suyun içinde standby modunda 30 dakika süreyle kalabiliyor. Eğer denizin veya havuzun altında telefonu kullanmayı düşünüyorsanız telefonunuzun tuzlu veya kimyasalların karıştığı sudan zarar görme ihtimali var. Zaten Apple da sıvı temasını garanti kapsamına dahil etmiyor. Yani telefonunuz su veya diğer sıvıların teması sonucu çalışmaz hale gelirse ücretli tamir ettirmeniz gerekecek. Fakat telefonunuz üzerine çay kahve dökülürse bu kazadan arıza almadan çıkması büyük bir olasılık.

iPhone 7 Plus tasarlanırken Apple kullanıcılara pürüzsüz bir yüzey sunabilmek için 3 boyutlu cilalama teknolojisi kullanmış. Ayrıca yeni karşımıza çıkan Jet Black (Simsiyah) rengi cihaza ayrı bir hava kazandırıyor. Bu renk cam gibi parlak bir yüzeyle birleşiyor. Bunun yanında klasik altın, roze altın, gümüş renkleri korunuyor, daha mat bir siyah seçeneği tüketicilere sunuluyor.

iPhone 7 Plus'ta cihazın anteni de büyük oranda cihazın içine dahil edilmiş.

iPhone 7 Plus Performansı

iPhone 7 Plus, iPhone 7 gibi 4 çekirdekli A10 Fusion işlemciyle birlikte geliyor.

Apple bu işlemcinin iPhone 6S Plus'ta kullanılan A9 işlemciden yüzde 40 daha hızlı olduğunu belirtmekte. llk defa 4 çekirdekli bir işlemciyle karşımıza çıkan iPhone modelleri güç tasarrufu anlamında da iddialılar, zira A10 Fusion işlemcide yer alan çekirdeklerin iki tanesi yüzde 50 oranında daha az güç tüketmek üzere tasarlanmışlar. Bu sayede iPhone 7 Plus düşük yük altında pili daha verimli kullanabiliyor. Oyunlarda ve uygulamalarda daha yüksek performansa ihtiyaç olduğunda ise diğer 2 çekirdek devreye giriyor ve işlem yükünü üstleniyor.

3.3 milyar transistöre sahip olan A10 Fusion işlemci 6 çekirdekli bir grafik çipine sahip. Apple'ın paylaştığı verilerde bu grafik çipinin yüzde 50 daha fazla performans üretirken 3'te 2 oranında daha az güç tükettiği belirtiliyor. Etkinlikte gösterilen mobil oyun demosunda bu grafik çipi gerçek zamanlı yansımalarda ve parçacık ve parçalanma gibi fiziksel hesaplamalarda oldukça iyi bir iş çıkarıyordu. Yüksek kare hızında ekranda birçok öğeyi görebiliyorduk. 

iPhone 7 Plus'ın A10 Fusion işlemci sayesinde iPhone 6S Plus'a göre 1 saat daha fazla pil ömrü sunduğu iddia edilmekte.

iPhone 7 Plus Kamerası

Şüphesiz ki iPhone 7 Plus'ın en çarpıcı özelliği yetenekli kamerası. iPhone 7 Plus ile birlikte Apple daha önceden LG G5 gibi telefonlarla tanıştığımız çift kamera teknolojisine geçiş yapıyor.

iPhone 7 Plus kamerası 2 adet 12 MP kalitesinde fotoğraf çekebilen kamerayı bir araya getirmekte. Bu kameraların arasındaki fark ise birinin daha geniş açıyla, diğerinin daha dar açıyla kaliteli fotoğraflar çekebilmesi. Geniş açılı kamera manzara ve mekan çekimlerinde başarılıyken diğer kamera portre çekimlerinde başarılı.

Apple, iPhone 7 Plus'taki 2 kameranın gücünü birleştirebiliyor. Dar açılı olan kamera ile 2X optik zoom yapılabilmekte. Bunun yanında geniş açılı kamerayla çekilen fotoğraflara 2X'ten sonra yazılımsal olarak 10X'e kadar zoom yapılabiliyor. 2X optik zoom yapılan bölüm aslında dar açılı kamerayla çekilen kare. Geniş açıyla çekilen kare ise 10X'e kadar zoom yapılabilen görüntü. Yani 2 kamerayla çekilen kareler üst üste yerleştirilip birleştiriliyor.

iPhone 7 Plus kamerasının alan derinliği özelliği ise fotoğraflara şık bir görünüm kazandırıyor. Normalde fotoğraf makinalarında kamerayı belli bir noktaya odaklayıp arka plandaki görüntüyü bulanıklaştırabiliyoruz. İşte iPhone 7 Plus bu işi otomatik olarak yapabiliyor. Portre fotoğraflarında kadraja giren yüzleri otomatik algılayan kamera arka planı bulanıklaştırırken yüzleri keskinleştiriyor ve ortaya 3 boyutlu gibi görünen kareler çıkıyor:

iPhone 7 Plus'ın hem ön kamerası hem de arka kameraları otomatik görüntü sabitleme özelliğine sahip. Bu sayede eliniz titrese de daha net kareler yakalayabiliyorsunuz.

iPhone 7 Plus'ın ön kamerası 7 MP çözünürlüğe sahip, hatırlanacağı üzere bu çözünürlük iPhone 6S Plus'ta 5 MP değerindeydi.

iPhone 7 Plus Ses Kalitesi

Apple, iPhone 7 ve iPhone 7 Plus'ta standart 3.5 mm kulaklık çıkışını iptal ederek kulaklık bağlantısı için lightning yuvasını kullanıyor. Fakat bu durum standart 3.5 mm girişe sahip kulaklıklarınızı iPhone 7 Plus ile kullanamayacağınız anlamına gelmiyor. Apple, iPhone 7 Plus ile birlikte bir de dönüştürücü sunuyor. Bu sayede standart kulaklıklarınızı lightning girişe bağlayabiliyorsunuz. Kulaklık girişinin lightning girişi ile birleştirilmiş olması ise telefonu şarj ederken kulaklık kullanamayacağınız anlamına gelmekte.

iPhone 7 Plus'un hoparlörleri iPhone 6S Plus'a göre çok daha kaliteli. Artık cihaz üzerinde stereo hoparlörler yer alıyor ve ses seviyesi yükseliyor.

iPhone 7 Plus Fiyatı

iPhone 7 Plus'ın tanıtım etkinliğinde açıklanan Amerika satış fiyatı 32 GB modeli için 769$ olacak. iPhone 7 Plus Türkiye fiyatının vergilerle 4.000 TL limitine yaklaşması bekleniyor.

iPhone 6 Plus'ın en düşük modeli 16 GB'tı. Apple iPhone 7 serisiyle depolama kapasitelerini 2 katına çıkarıyor. iPhone 7 Plus'ın 32 GB versiyonunun yanısıra 128 ve 256 GB'lık versiyonları da piyasaya sürülecek.

iPhone 7 ve iPhone 6S Karşılaştırması

Samsung Galaxy Note 7 ve iPhone 7 Plus Karşılaştırması

Samsung Galaxy S7 ve  iPhone 7 Karşılaştırması

YORUMLAR