iPhone ile Yüklü Gelen Uygulamalar Nasıl Silinir?

iPhone kullanıcıları için yüklü gelen (stok) uygulamaları silme işlemini anlatıyoruz.

iPhone ile Yüklü Gelen Uygulamalar Nasıl Silinir?

iOS 10 ile beraber Borsa, Arkadaş Bul, İpuçları gibi işletim sistemiyle önyüklü gelen uygulamaları klasik uygulama kaldırma metoduyla kaldırmak mümkün. Peki kaldırdığınız bir uygulamayı yeniden kullanmaya karar verdiğinizde ne yapacağınızı ve bu şekilde kaldırmanın sisteme nasıl etki edeceğini biliyor musunuz?

iOS cihazlarda yüklü gelen diğer deyişle stok uygulamalar her ne kadar cihazda 150MB’a yakın bir alan kaplasa da göz önünde durmasını istemiyor, onları kullanılmayan klasörlerde topluyorduk. iOS 10 ile beraber gereksiz olarak nitelendirdiğimiz bu uygulamaların kaldırılacağını müjdesini aldık. iOS 10 ilk Beta sürümünde de beklediğimiz özellik geldi. Cihazınızı iOS 10’a güncellediyseniz normal uygulamaları kaldırır gibi Apple’ın tüm uygulamalarını sorunsuzca ana ekranımızdan kaldırabiliyoruz.

Hangi uygulamaları kaldırabilirim?

Takvim, Hesap Makinesi, Pusula, Kişiler, FaceTime, Arkadaş Bul, Home (akıllı evler için uzaktan kontrol uygulaması), iBooks, iCloud Drive, iTunes Store, Mail, Harita, Müzik, Haberler, Notlar, Podcast'ler, Anımsatıcı, Borsa, İpuçları, Videolar, Sesli Notlar, Hava Durumu ve Watch uygulamasını kaldırmanız mümkün. Bu noktada birkaç uygulamada oluşan değişikliklerden de bahsetmem gerekiyor. Kişiler uygulamasını kaldırdığınız vakit kişi bilgileriniz uçmuş olmuyor; sadece iPhone’unuzdan uygulamayı kaldırmış oluyorsunuz. Watch uygulamasını kaldırırken Apple Watch’la ilişiğinin kesileceğine dair uyarı alıyorsunuz. Bunun dışında uygulamayı kaldırdığınızda widget’ı da kalkmış oluyor. Örneğin; Hava Durumu uygulamasını kaldırdığınızda araç takımlarının olduğu listede artık hava durumunu görmüyorsunuz veya Hesap Makinesini kaldırdığınızda Denetim Merkezi’nden de uçup gidiyor.

Kaldırdığım uygulamaları nasıl geri yükleyeceğim?

Sildiğiniz uygulamaları tekrar kullanmaya karar verirseniz tek yapmanız gereken App Store’u açıp veya Spotlight üzerinden sildiğiniz uygulamayı aratıp bulut simgesine dokunarak indirip yüklemek. Bu arada kaldırılan stok uygulamalar hakkında Apple’ın da paylaştığı bir detayı aktarmak istiyorum; Herhangi bir stok uygulamayı kaldırdığınız vakit sadece simgesi gözünüzün önünden gitmiş oluyor. Başka bir deyişle sistemden tamamen kaldırılmıyor. İkili dosyası sistemin kolaylıkla ulaşamayacağınız bir köşesinde kalmaya devam ediyor.

iOS 10'un Dikkat Çeken Özellikleri

YORUMLAR