İş ve Hayat Arasında Denge Kurmak İçin İpuçları

İş ve sosyal hayatınız arasında denge kurmaya çalışırken faydalanabileceğiniz bazı önemli noktaları sizin için derledik.

İş ve Hayat Arasında Denge Kurmak İçin İpuçları

Hayat sizi çevreleyen tüm koşullar arasında bir denge kurmakla geçiyor. Bu noktada, en önemli dengeyi profesyonel ve sosyal yaşamınız arasında kurmanız gerekiyor. Çok para kazanmanız için çok çalışmanız gerekiyor. Para kazanmak için harcadığınız bu zaman diliminden geriye size ne kalıyor? İş hayatı ve sosyal hayat arasında denge kurabilmeniz için bazı ipuçları

Aşağıda vereceğimiz ipuçları, iş ve sosyal hayatınız arasında denge kurmaya çalışırken faydalanabileceğiniz bazı önemli noktaları anlatıyor. 

Gerçekten sevdiğiniz bir işi yapın

Mutlaka sevdiğiniz bir işte çalışmalısınız. Farklı bir durum sizi daha çok yorar ve gerçek hayattan zevk almayan bir kişilik geliştirmenize sebep olur. Sevmediğiniz bir iş size stresten başka bir şey kazandırmaz. Bu kadar yük altında zaten gerçek hayatla bir denge sağlamaya çalışmak da son derece boğucu olabilir.

Sinerji yaratın

Farklı organizasyonlar, farklı karakterlere sahip. Bunu sakın unutmayın.  İnsanlar ne kadar çeşitli kişiliklere sahipse, şirketler için de bu geçerli. Vizyonu sizin ideallerinizle örtüşen bir organizasyonda yer almaya çalışmalısınız. Böylelikle hem iş hayatında başarılı olabilir hem de sosyal hayatınızla iş hayatınızı kolaylıkla dengeleyebilirsiniz. 

Ertelemekten kaçının

Bir şeyleri ertelemek onların hayatınızdan sadece bir süre uzaklaşmasını sağlar. Tamamen yok olacaklarını düşünmek gibi bir hataya düşmemelisiniz. Ertelemeler, geçici rahatlamalar yaşatsa da, zamanında yapılan bir işin aksine daha çok hayatınıza yük bindirir. Bir işi yetiştirmek için sıkışabilir ve sosyal hayatınızdan ödün vermek zorunda kalabilirsiniz. İşten kaçmak, hayatınızdan fedakarlık yapmak anlamına gelir.

Mesaiye kalmak size hiçbir şey kazandırmaz

Organizasyonlarda iş saatleri belirlenmiştir. Bu saatlerin dışında çalışarak çalışkanmış gibi yapmamalısınız. Bu en çok yapılan hatalardan biridir. Bir işi zamanında yapmak onu uzun saatler harcayarak yapıyormuşsunuz gibi göstermekten daha önemlidir. Çoğu organizasyon bunun için mesai ücreti bile ödemez. Ödese bile devamlı mesaiye kalmak, hakkınızda son derece yanlış bir izlenim yaratabilir. İşinizi zamanında bitirin. Hem neden kendi zamanınızdan harcayasınız ki?

Eve iş götürmeyin

Neden götürmek isteyesiniz? Sosyal hayatınızla iş hayatını dengede tutmak isteyen bir insan bunu yapmamalı. Kendinize ayırmanız gereken zamanın ne kadar kısıtlı olduğunun ve bunu daha da kısıtlamanın çok doğru olmadığını anlamanız gerekiyor. Bu noktada ‘bunu evden yaparım’ demek kendi zamanınızdan çalmak ve bu zamanı asla bir daha geri kazanamamak anlamına geliyor. Ofis çalışanlarınız nasıl hayata dair işlerinizi ofiste yapmanızdan menün olmazsa, unutmayın ailenizde akşam yemeğinde dizüstü bilgisayarınızda iş kovalamanızdan hiç hoşlanmayacak.

Hafta sonlarınız ve tatilleriniz bir işe yarasın

Hafta sonu ve tatillerde mümkünse çalışmayın. Bakın, bu periyotun adı ‘tatil’ yani çalışmamanız gereken, kendinizle ve sevdiklerinizle ilgilenmeniz gereken zaman aralığı da diyebiliriz. Hobilerinizle uğraşın, sevdiklerinizle ve ailenizle beraber olun. İş stresinden kurtulun. En önemlisi ‘tatil bitmek üzer’ diyerek takvime ve saatinize bakmaktan vaz geçin. Tatil zamanı endişe yaşamanın manası yok. 

Kaliteli çalışın

Hayatla ve iş arasında denge kurmak için kendinizi işinize adamayacaksınız diye bir kural yok. Dikkat ederseniz bunu önermiyoruz zaten. Çok çalışmak, ortaya kaliteli işler çıkarmak kariyer geleceğinizi çok etkiler. Performansınızı işinizde göstermekten çekinmeyin. Çalıştığınız organizasyonda yapacağınız her başarılı iş, size daha yükseğe taşıyacaktır. 

Hangisi Önce Geliyor, Kariyer mi Yoksa Hayat Tecrübesi mi?

YORUMLAR