Kilidi Açık iPhone Nedir, Unlocked iPhone Olarak Tabir Edilen Bu Cihazlar Ne Kadar İşimize Yarayabilir?

Unlocked Phone terimi iPhone telefonlar piyasaya sürüldüğünden bu yana sıkça duymuş olduğunu tahmin ettiğimiz bir tanımlama. Ancak gerçekte nedir ve nasıl çalışır tekrar bir hatırlatmak, ilk defa duyanlar için de biraz bilgi vermek amacıyla kısa bir yazı

Kilidi Açık iPhone Nedir, Unlocked iPhone Olarak Tabir Edilen Bu Cihazlar Ne Kadar İşimize Yarayabilir?

Unlocked Phone terimi iPhone telefonlar piyasaya sürüldüğünden bu yana sıkça duymuş olduğunu tahmin ettiğimiz bir tanımlama. Ancak gerçekte nedir ve nasıl çalışır tekrar bir hatırlatmak, ilk defa duyanlar için de biraz bilgi vermek amacıyla kısa bir yazıyla üzerinden geçmek istedik. Hazır Apple WWDC 2015'te tanıtılmış yeni iPhone 6s'ler gündemdeyken belli avantajları değerlendirmek mümkün olabilir. 

Apple iPhone telefonları Factory Unlocked ve SIMlock olarak iki farklı şekilde sürüyor. Factory Unlocked olarak tanımlanan tüm iPhone'lar bütün ülkelerde ve bütün operatörlerde kolaylıkla çalışabilen sürümler olarak bilinir. SIMlock iPhone'lar ise sadece satın alındıkları ülkede, yine sadece satın alındıkları operatör üzerinde çalışabilen telefonlar olarak tanımlanabilir. Kısaca SIMlock iPhone'lar için Turkcell'den alınmış bir iPhone'un Vodafone veya Avea SIM kartıyla çalışması mümkün değil değildir. Tabii bu tüm operatörler için aynıdır. Çapraz geçiş uygulanamaz.

SIMlock nedir, avantajları ve dezavantajları nelerdir?

iPhone söz konusu olduğu zaman ekonomik bütçe hesaplamaları özellikle Türkiye’de devreye girebiliyor. Zaten Türkiye’de oldukça pahalı olan iPhone’lar için aslında SIMlock tercih etmek faydalı olabiliyor. Çünkü bir operatöre bağlı SIMlock iPhone'lar farklı taksit koşullarıyla satın alınabilmesi kolay ve bütçeyi çok da sarsmayabiliyor. Tabii taksitler 24 ay olursa. Factory Unlocked iPhone’lar ise teknoloji marketlerinden daha az avantajlı fiyatlara satın alınabiliyorlar. Genellikle taksitleri de operatörlerinki kadar insaflı olmayabiliyor.

Ancak SIMlock iPhone’lar yurt dışında son derece ekonomik fiyatlara satılabiliyor. Bu durumda yurt dışından ve yurtiçinden iPhone satın almak elbette çok büyük fiyat farkı yaratıyor. Ancak hesaplı bir şekilde yurt dışından Simlock iPhone satın almak Türkiye’ye dönünce çok sıkıntı yaratıyor. Yurt dışından alınmış Simlock iPhone ile Türkiye'ye dönenler Türkiye'de kullandıkları operatör ile satın aldıkları cihazı etkinleştiremiyorlar. Bu durumda genellikle yurt dışından alınmış SIMlock iPhone elinizde hiç bir işe yaramadan kalıyor. Eskiden küçük bir yazılımla bu sorun aşılabiliyordu. Ancak artık hem yasak, hem de oldukça riskli olduğu için tercih edilmiyor.

Unlocked iPhone ne işimize yarar?

Dünyanın hangi ülkesinden olursa olsun bir Factory Unlocked iPhone satın alanlar ise güncellemelerini rahatça yapabiliyorlar.  Hiçbir kısıntı ve risk olmadan istedikleri operatöre dahil olabiliyorlar. Aslında şöyle bir düşünürsek Türkiye’de ve dünyada Unlocked iPhone fiyatları oldukça büyük farklılıklar gösteriyor. Yurtdışından bir iPhone almak her zaman daha karlı gibi görünüyor.

iPhone 6s ve iPhone 6s Plus Fiyatları Sızdırıldı, Türkiye Fiyatları Cüzdan Yakacak

İşte Küresel Apple iPhone Fiyat Etiketleri ve Şaşırtıcı Farklılıklar 

YORUMLAR