Minecraft İnceleme

Piksel piksel bir dünyada etrafınızdaki herşeyi kazıp biçerek ilerlemek ve sınırınızın sadece hayalgücünüz olacağı yapıtlar ortaya çıkarmak ister miydiniz? Markus Person (bilinen takma ismiyle Notch) isimli bağımsız oyun yapımcısı da bu soruyu kendisine s

Minecraft İnceleme

Piksel piksel bir dünyada etrafınızdaki herşeyi kazıp biçerek ilerlemek ve sınırınızın sadece hayalgücünüz olacağı yapıtlar ortaya çıkarmak ister miydiniz?

Markus Person (bilinen takma ismiyle Notch) isimli bağımsız oyun yapımcısı da bu soruyu kendisine sormuş olacak ki Minecraft isimli bir yapım ortaya koymuş. Teoride güzel duran ancak pratikte hata yapılması çok müsait bir fikri o kadar kaliteli işlemiş ki Minecraft'ın tüm oyuncuların dikkatini çekmesini sağladı.

Oyun hakkında hiçbir şey bilmeden başına oturacak olursanız, ilk açtığınızda "neredeyim ben" sorusunu kendinize sorabilirsiniz. Görsel anlamda bazı oyunculara ilk etapta kötü gelecek grafikler, pikselllerin arasından bakmayı başardığınız zaman sizler için harika bir görsel sunuma dönüşecek.

Tabii ki Minecraft bizlere kendini grafikleriyle beğendirmeye çalışan bir oyun değil. Oyunun vurucu noktası üretim kısmı. Bir evren düşünün ki neredeyse herşeyi parçalayıp envanterinize katabiliyorsunuz. Üstelik parçaladığınız bu eşyalarla ne yapmak istiyorsanız onu yapabilirsiniz. İster bir şato, ister ekmek tarlası, isterseniz de şelale... Tek ihtiyacınız olan şey doğru eşyalar ve doğru şemalar.

Oyundaki eşyaları birleştirerek yeni eşyalar çıkarabiliyorsunuz fakat bunun için eşyaları doğru şemada dizmeniz gerekiyor.

Üstteki resimde gördüğünüz gibi doğru eşyaları belli bir sistemle dizmemiz gerekiyor ki ortaya istediğimiz ürünü çıkarabilelim. Tabii bu şemaları nasıl bulacağınız size kalmış. Keşif duygusu kuvvetli olanlar kendi bulabilir, bu konuyla oyalanmak istemeyenler ise internetten kısa bir araştırma yaparak sonuca ulaşabilirler.

Minecraft bize birşeyler yaratabileceğimiz 2 farklı oyun modu sunuyor. Öncelikle yaratıcılık modundan bahsedeyim. Sınırsız kaynaklara sahip olduğunuz bu modda sadece ve sadece üretim odaklı oynuyorsunuz. Bir şeyler üretmeyi seven ve sadece o yöne konsantre olmak isteyen oyuncular için oyuna konmuş bir mod. Evet, sadece üretime konsantre olmak isteyenler için konulmuş bir mod dedim, çünkü oyunun asıl oynanan modu olan hayatta kalma modunda bambaşka dertleriniz de olacak.

Hayatta kalma modunda asıl amacınız aynı; gelişmek ve daha iyi yapıtlar ortaya koyabilmek. Ancak bu modun yaratıcılık modundan en büyük farkı geceleri zombilerin ve yaratıkların istilasına maruz kalıyor olmanız. Daha oyunun başındaki ilk günden hava kararıncaya kadar derme çatma da olsa bir ev yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde gece ortaya çıkan canlıların besin zincirine dahil oluyorsunuz. Belli bir birikime sahip olduğunuzda zombilere kafa tutmaya da başlayabilirsiniz.

Oyunun asıl keyifli olan kısmıysa tüm bunları arkladaşlarınızla beraber online olarak yapabilmeniz. 3-5 hatta 10 arkadaş biraraya gelip istediğiniz yapıtları ortaya çıkarabilir, beraber zombilere karşı mücadele verebilirsiniz.

Minecraft aslında çok şey yapmaya çalışmayan ama sizlere çok şey yaptırabilen bir oyun olmuş. Oyunun kurduğu üretim sistemi, basit ve detaylı oynanışın nasıl biraraya gelebileceğinin çok iyi bir örneği, hatta bu örneği görüpte uygulamaya geçiren yapımcılar da var. Biraz araştırmayla Minecraft'ı taklit etmeye çalışan oyunları görebilirsiniz. Bu taklitler bizlere birşeyi çok iyi gösteriyor; Minecraft'ın oyun sektörü için bir mihenk taşı olduğunu.

Minecraft için çektiğimiz Video Tanıtım

Minecraft Tamindir Video İncelemesi
OYUN

Minecraft Tamindir Video İncelemesi

Serbestçe gezip, serbestçe bir şeyler ürettiğimiz Minecraft evrenini hiç bilmeyen oyuncular için bu tanıtım videosunu çektik.

Minecraft İndir

YORUMLAR