EIS ve OIS Nedir? Ne İşe Yarar? Hangisi Daha İyi?

Son zamanlarda akıllı telefonlarda sık sık duymaya başladığımız HIS, EIS ve OIS nedir, ne işe yarar, hangisi daha iyi? İşte merak ettiğiniz soruların yanıtı!

HIS, EIS ve OIS nedir, ne işe yarar ve hangisi daha iyi? Bildiğiniz üzere son birkaç yılda akıllı telefonlardaki kamera teknolojisi hızlı bir ivme yakaladı ve görüntü sabitleme teknolojileri, artık bu kameraların yapı taşlarından birisi haline geldi. Bu rehberimizde merak ettiğiniz detaylara daha yakından göz atacağız.

Günümüzde akıllı telefon donanım bileşenleri önemli ölçüde gelişti. Bu donanım bileşenleri arasında kamera da yer alıyor. Artık çoğu akıllı telefon, çok kaliteli bir şekilde video kaydı yapabiliyor. Telefonların kaliteli video çekebilmesinde bazı özelliklerin payı oldukça fazla.

Makro Çekim Nedir? Telefonlarda Makro Kamera Kullanımı
MOBİL

Makro Çekim Nedir? Telefonlarda Makro Kamera Kullanımı

Makro çekim nedir, Android ve iPhone telefonlarda nasıl kullanılır? Son dönemin en popüler çekim tekniklerinden bir tanesi olan makroya dair merak edilen soruları yanıtladık.

Söz konusu özellikler arasında OIS ve EIS de bulunuyor. Bu özellikler sayesinde akıllı telefonunuz üzerinden çok başarılı videolar çekebilirsiniz. Peki, kullanım deneyimini önemli ölçüde iyileştiren bu iki özellik EIS ve OIS ne demek?

Bu yazıda akıllı telefonlar üzerinden kaliteli videolar elde edilmesine imkân tanıyan iki özelliğin ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğreneceksiniz. Rehberimizde ayrıca hangi özelliğin daha iyi olduğunu da açıkladık.

HIS, EIS ve OIS Nedir?

Optical Image Stabilization anlamına gelen OIS ülkemizde Optik Görüntü Sabitleyici olarak anılırken, Electronic Image Stabilization anlamına gelen EIS ise ülkemizde Elektronik Görüntü Sabitleyici olarak anılıyor. Her iki özellik, adından da anlayabileceğiniz üzere, görüntü sabitleme üzerine odaklanır.

HIS (Hibrit Görüntü Sabitleyici) ise söz konusu iki özelliğin kombinasyonudur. Bu özellikler sayesinde video kaydı tarafında başarılı sonuçlar elde edilir.

iPhone 12 Parası ile Alabileceğiniz Elektronik Ürünler -4

OIS (Optik Görüntü Sabitleyici) Nedir, Ne İşe Yarar?

Optik Görüntü Sabitleyici, hareketi algılamak ve kamera sistemini buna göre ayarlamak için mikro elektromekanik sistem jiroskopu kullanan bir donanım çözümüdür. Örneğin, akıllı telefonunuzu tutuyorsanız ve o sırada eliniz hafifçe sola hareket ederse, OIS sistemi bunu algılar ve kamerayı hafifçe sağa kaydırır.

OIS teknolojisi uygulamada ucuz değil ve bu nedenle, bu teknolojiye sahip olmak için fazladan ödeme yapmanız gerekir.

EIS (Elektronik Görüntü Sabitleyici) Nedir, Ne İşe Yarar?

EIS, OIS teknolojisinin yaptığı işi fiziksel bir donanım olmadan, yazılım yolu ile halletmeyi amaçlar. EIS'te hareketleri algılayabilmek için ekstra bir donanım yerine dahili ivmeölçerlerden yardım alınır. Ardından yazılımlar bunu yorumlar her bir kareyi birbirine hizalar. 

HIS (Hibrit Görüntü Sabitleyici) Nedir, Ne İşe Yarar?

HIS, adından da anlayabileceğiniz üzere OIS ve EIS teknolojilerinin bir kombinasyonudur. OIS temel donanım dengelemesini sağlarken, EIS ise çekimi düzleştirmek için kullanılır. Yani çok yönlü, iyi bir çözümdür. Bu sayede her iki teknolojinin avantajlarından fayda sağlayabilirsiniz.

OIS vs EIS: Hangisi Daha İyi?

Eğer OIS ve EIS teknolojileri arasında seçim yapmanız gerekirse OIS (Optical Image Stabilization) çok daha doğru bir seçim olacaktır. Bu, donanımdan faydalanan bir teknoloji olduğu için EIS'ten daha doğru ve daha başarılı sabitleme yapabilmenize yardımcı olur.

Akıllı Telefonlardaki Kamera Özellikleri Ne Anlama Geliyor?
MOBİL

Akıllı Telefonlardaki Kamera Özellikleri Ne Anlama Geliyor?

Akıllı Telefonlardaki Kamera Özellikleri Ne Anlama Geliyor? - Gündelik hayatımızda yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonlarımızın kameraları daha yetenekli hale geldikçe, teknik fotoğrafçılığın jargonu gitgide ön plana çıkmaya devam ediyor.

Peki siz görüntü sabitleme teknolojileri hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce akıllı telefonlarda yer alan çözümler yeterli mi yoksa değil mi? Bu konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı unutmayın.

YORUMLAR