Overwatch'ta Daha İyi Olmanızı Sağlayacak 12 Madde!

Overwatch'ta daha iyi bir oyuncu olmanızı sağlayacak, başlangıçta ise size yardımcı olacak 12 maddeyi listeledik!

Overwatch'ta Daha İyi Olmanızı Sağlayacak 12 Madde!

Blizzard'ın yeni takım bazlı shooter oyunu Overwatch'ı mutlaka duymuş olmalısınız. Tüm sosyal medya kanallarında dolup taşan resimlerin, arkadaşlarınız arasında dönen geek muhabbetinin ve sizi tuvalette bile rahat bırakmayan kısa "Play of the Game" videolarının bir anlamı var; yeni nesil FPS mantığını başarılı bir şekilde yakalamış Overwatch bağımlılık yaratır derecede eğlenceli! Peki bu oynanışın altında zekice düşünülmüş, ancak pek de ön plana çıkmayan mekanikler olduğunu biliyor muydunuz?

Bu yazımızda Overwatch'a yeni başlamış olan veya şimdiden 40 üzeri seviyeye sahip oyuncuların gözden kaçırmış olabileceği maddelerden bahsedeceğiz.

1- Bastion OP değil; gerçekten!

Bundan başlamasak olmazdı. Çünkü oyuna ilk başladığımda benim de dilimden düşmeyen tek bir karakter vardı, o da Bastion. Olduğu yere kurulup dehşet verici derecede hasar saçan bu robot, yeni başlayan oyuncuların korkulu kabusu gibi görünüyor. Aslında Bastion'ı çok rahat bir şekilde devirebileceğinizi biliyor muydunuz? Tek yapmanız gereken şey oyunun size sunduğu Hero değiştirme seçeneği. 21 Hero'luk skalada çoğu MOBA'dan alışık olduğumuz birbirini counter'lama stratejileri bulunuyor. Karşı takımdaki Bastion ile başınız beladaysa Widowmaker'a geçip kendisi fark etmeden onu şişleyebilir, hiç olmadı en fazla 2 vuruşa bu makineyi paramparça edebilirsiniz. Unutmayın, Bastion turret moduna geçtiğinde olduğu yerde kalıyor ve aslında çok açık bir hedef haline geliyor. Pekala sıktığı devasa mermileri Genji'nin deflect yeteneği ile kendisine yedirebilir ve Bastion'ı oyundan soğutabilirsiniz (denendi, işe yarıyor!).

2- Overwatch, görev alanlarını ele geçirmek adına süren bir takım oyunu

Eğer takımınızdan bağımsız hareket eder ve görev alanları dışında kill peşinde koşarsanız büyük ihtimalle kaybedersiniz. Şu anda oyun yeni olduğu için etrafta kill uğruna birbirini kovalayan bir sürü oyuncu var. Payload'ı veya görev alanını terk ederseniz karşı takım hiç de büyük bir çaba sarf etmeden oyunu dakikalar içinde kazanabilir. Siz de açtığınız ulti ile kaç adam birden aldığınızı Skype'ta arkadaşlarınıza anlatırsınız.

3- Farklı karakterler ile oynamaya alışın

Overwatch'ın en büyük özelliklerinden birisi de doğduğunuz anda karakter havuzundan istediğiniz karaktere geçebilmeniz. 6 kişilik takımınızda denediğiniz strateji çalışmıyor veya karşı tarafın devasa defansını geçemiyorsanız farklı bir karaktere geçin. Özellikle farklı haritalarda karşılaşacağınız alanlar nedeniyle her karakter her haritada maksimum verim sağlamayabilir. Ayrıca 21 kişilik karakter havuzunda her karakterin artısı eksisi olduğunu da göz önünde bulundurursak counter karakter seçimi oyunu çevirebilir. Karakter değiştirmenin tek eksisi bir önceki karakterin ulti yüzdesini kaybetmeniz olacak. Başka hiçbir eksisi yok!

4- Ultimate anları ve kombolar

Ulti yüzdesi demişken bu yeteneklerin oyun değiştirici özelliği olduğunu unutmayın. Her karakterin ulti'si farklı zamanlarda muazzam anlara sebep olabiliyor. Bunun için doğru anı beklemeyi tercih edebilirsiniz, ancak aksiyona karıştıkça ulti yüzdeniz hızla dolacağından ulti'yi çok bekletmek de doğru değil. Bu noktada takım arkadaşınızdan biriyle Team Kill almak için bir kombo oluşturabilirsiniz. Örneğin Zarya'nın Gravition Surge ultisi ile Pharah'ın Barrage ultisi muhteşem bir şekilde tüm takımı öldürmenize neden olabilir. Böylece karşı takımın hepsi doğana kadar siz de haritada azımsanmayacak bir ilerleme katedersiniz. Bunun gibi aklınıza gelebilecek birkaç ulti kombosunu mutlaka göz önünde bulundurun.

5- Overwatch ve sesi kullanmaktaki ustalığı

Oyunda koştururken bir anda duyduğunuz "Ryu ga waga teki wo kurau!", "It's high noon..." veya "Justice rains from above!" çığlıklarının bir anlamı olduğunu herhalde anladınız. Overwatch'ta sesin muhteşem önemine tanıklık ediyoruz. Her karakterin ulti yeteneklerini aktif ettikleri anda söyledikleri cümleler var, ancak bu cümleler takımlar arası değişebiliyor, daha da önemlisi düşman takımın seslerini her zaman daha fazla duyuyorsunuz!

Oyuncuların dikkatini dağıtmadan önermenin en muhteşem yolu olan bu seslere oynaya oynaya alışacaksınız. Ancak her karakterin özel ulti çığlıklarının dışında, eğer karakter sizin takımınızdaysa biraz daha kısık sesle söylediği başka bir cümlesi de var. Örneğin Pharah ağzınıza roketler yağdırırken duyduğunuz şey "Justice rains from above!" olacak, ancak eğer ki sizin takımınızdaki bir Pharah ulti açtıysa "Rocket barrage, incoming!" diye bağıracak. Bu şekilde etraftaki hangi karakterin ulti yeteneğini açtığınız, daha da önemlisi dost mu düşman mı olduğunu anlayabiliyorsunuz.

Ultimate yetenekler dışında Overwatch'ta yer alan 21 karakterden hepsinin kendine has ayak sesi olduğunu biliyor muydunuz? Bu ayak sesleri eğer düşmandansa daha da yüksek duyuluyor, bu sayede yakınlarda hangi karakterin gezindiğini anlayabilirsiniz. Genellikle cüsseye göre tahmin doğru çıkıyor; etrafta "çotomp, çotomp, çotomp" diye gezen bir hayvan varsa bilin ki karşı takımdaki Roadhog sizi şişlemeye geliyor!

6- Pratik bölümünü kullanın

Oyunun alıştırma modunda her karakteri deneyebilir, her yeteneğin ne işe yaradığını çözebilirsiniz. Overwatch oldukça hızlı ve karakter bakımından değişken bir oyun olduğu için maçlar esnasında karşılaşacaklarınızı anlık olarak değerlendirmeniz çok zor. Bunun yerine ilginizi çeken karakterlerin normal vuruşlarını, yeteneklerini ve ulti'sini deneyebilirsiniz. F1 tuşu her karakterin yetenek penceresini kısa ve öz bir şekilde gösteriyor. Ancak hasarları ve menzil gibi detayları öğrenmek istiyorsanız pratik bölümü size daha iyi yardımcı olacaktır.

7- Sağlığınıza ve mermilerinize dikkat edin

Çok basit gibi duruyor biliyorum, ancak takım çatışması halindeyken gözden kaçırdığınız en ufak şey bile ölümünüze neden olabiliyor. Karşı karakterle çatışırken son bir mermi yüzünden kaybediyorsunuz, veya karşı takım haritadaki sağlık paketlerinin yerine daha hakim olduğu için üstünüzde baskı kurabiliyor. Boş anlarda R'ye basarak şarjör değiştirmeyi unutmayın ki sıkıntılı anlarda silahınızdan tam verim alın. Dediğim gibi haritanın belirli noktalarındaki büyük/küçük sağlık paketlerine hakim olmak da zaman açısından inanılmaz bir avantaj sağlıyor.

8- Düşmanları boşluklara iktirerek de öldürebilirsiniz

Bu kimi haritalarda sanıldığından daha çok işe yarıyor. Lucio'nun alternatif atışı bu noktada birçok oyuncunun göz bebeği. Ama D.Va'nın boost'u, Pharah ve Winston'ın knockback'i hatta müthiş zamanlamayı yakalarsanız Reinhardt'ın charge yeteneği ile düşmanları harita dışına fırlatabilirsiniz. Ilios haritası genellikle bu konuda en çok kan çıkan harita, dikkatli olun!

9- Çekirge bir sıçrar, iki sıçrar, üçüncüde melee'yi yer!

Etrafta haşarat gibi gezen düşük canlı düşmanlar için melee vuruşunuzun gücünü küçümsemeyin. Tracer, Genji, D.Va gibi küçük hitbox'a sahip ve hızlı karakterler için melee'nin güvenilir bir silah olduğunu hatırlayın. Melee vuruşunuzu ne kadar ustalaştırırsanız, rakip takım için o kadar baş belası haline gelirsiniz.

10- Payload, etrafında en az 3 kişi varken en hızlı ilerler

Üçten fazla kişinin bulunması payload'ın hızını etkilemiyor. Ayrıca başında kimse yoksa rakip takım da aynı şekilde payload'ı geri itebilir, tabii daha düşük bir hızda.

Mini bonus: Saldıran tarafken payload'un yanında bulunduğunuz sürece sağlık kazanırsınız. (Payload'ın üstüne istiflenmiş adamların bir bildiği var!)

11- Her zaman başka bir yol var

Görev alanına ilerlerken rakip takımın can sıkıcı savunması -6 Torbjörn, 7 Bastion, 8 Torbjörn- sinir krizi geçirmenize neden oluyorsa siz de başka bir yol deneyin! Her haritada görev bölgelerine ilerlemenizi sağlayan alternatif yollar var. Karşı takıma ne kadar farklı yerden saldırırsanız o kadar iyi. Genji, Hanzo, Widowmaker gibi karakterlerle hala aynı noktadan girmeye çalışıyorsanız zaten diyecek bir şeyimiz yok.

12- Sağlık, zırh ve kalkan üçlüsünün gizemi

Son maddemiz biraz daha derin bir araştırmayı konu alıyor. Oyunda mutlaka fark etmiş olacağınız sarı (Armor-Zırh) ve mavi (Shield-Kalkan) çizgilerin sağlık barında ne aradığını düşündünüz mü? Zarya, Symmetra gibi karakterlerin verdiği kalkan mavi oluyor ve sağlık barınızın en ucuna yerleşiyor. Bu kalkanın kendini yenileme özelliği var ve hasar almanız dahilinde daima ilk başta bu kalkandan gidiyor. Tornjörn'ün dağıttığı zırh ise sarı olarak yerleşiyor, zırhın kendini yenileme özelliği yok. Ancak zırha sahip herhangi bir karakter zırhı kırılana kadar her türlü saldırıdan %5 daha az hasar alıyor. Hasar sırasını kalkan > zırh > sağlık olarak sıralayabiliriz.

Overwatch'a bir an önce başlamak istiyor ancak oyunun fiyatından muzdarip durumdaysanız, Türkiye içinde Overwatch için en uygun fiyatı G2A sunuyor. Origins Edition paketiyle asıl oyunu ve birçok hediyeyi de beraberinde alabilirsiniz.

YORUMLAR