Oyuncular Windows 10'un Bu 6 Özelliğine Bayılacaklar

Windows 10’un oyuncular için sunduğu özellikler son derece avantajlı görünüyor, bunlardan 6 tanesini oyun severler için sıraladık.

Oyuncular Windows 10'un Bu 6 Özelliğine Bayılacaklar

Oyunlarınızı ister PC’de, ister Xbox One konsolda oynayın, Windows 10’un oyuncular için sunduğu bazı özellikler son derece avantajlı görünüyor. Bu avantajlardan 6 tanesini oyun severler için sıraladık. Bakın Windows 10 oyunlarda ne gibi avantajlar sunarak oyuncuların gönlünde taht kuracak.

DirectX 12 Windows 10’un desteklediği yeni grafik API’si. Windows 10’un farklı platformlara destek verebiliyor olması bu özelliği kullanmaya başlayan oyuncular için önemli bir fırsat. Ancak her şey sadece Direct X 12 değil. Windows 10’un daha birçok avantajı var.

Oyun kumanda desteği

Xbox One kullanıcıları oyun kumanda cihazlarını her platformda kullanabilecekler. The Xbox Controller oyun kontrol cihazları hangi sistemde olursanız olun cihaza bağlandığında çalışabiliyorlar. Windows 10 işletim sistemi The Xbox Controller sürücülerini bünyesinde barındırıyor. Yeni çıkan kumanda cihazı Elite Controller ‘da bu avantajdan faydalanabiliyor. 

DirectX 12 avantajı

Direct X 12’nin hali hazırda kullandığımız Direct X 11’den farkı, birden fazla çekirdeğin aynı anda GPU’ya işlem iletebiliyor olması. Bu özelliği kullanabilmek için sadece DirectX 12 destekleyen ekran kartlarına ve oyunlara ihtiyacımız olacak. DirectX 12, Windows 10’a özel olarak geliyor. Bunun sebebi de işletim sisteminin üstüne kurulu olduğu WDDM sistemin 2.0 olarak güncellenmiş olması. Microsoft CPU ve GPU arasındaki iletişim yapısını komple değiştirdiğinden dolayı daha etkili ve akıcı grafiklerle oyun oynamak mümkün olacak. 

Xbox Uygulaması

Bu uygulama aslında her oyuncunun “keşke şöyle bir şey olsa” dediği birçok avantajı beraberinde getiriyor. Xbox One’da oynadığınız oyunları PC’ye aktarabiliyor ve isterseniz oradan devam edebiliyorsunuz. Oyundaki ilerlemeleriniz hem PC’de, hem de konsol üzerinde eş zamanlı olarak güncel kalıyor. Öte yandan Windows 10 üzerinden Xbox Live ve yeni Xbox oyunlarına erişebiliyor ve bunları kurabiliyorsunuz. Game DVR özelliği ile oyuncular oyun anlarını kaydedebiliyor ve bunu yeni oyunları arkadaşları ile paylaşabiliyorlar. Üstelik farklı platformlar arasında da bu paylaşımı yapabiliyorlar.

Ekran görüntüsü ve kayıt

Artık oyunlarda ekran görüntüsü almak, ya da oynanış videoları kaydetmek için başka yazılımlar kullanmak zorunda kalmıyoruz. Bu işlemleri doğrudan Windows 10 ile yapabiliyoruz. Windows 10 ile gelen Xbox uygulamasında Game DVR seçeneği bu işe yarıyor. Ayrıca bu uygulama sadece ekran görüntüsü ve oyun kaydı almıyor kayıt noktalarının, klavye ve kumanda ayarlarının da yeniden düzenlenmesine olanak tanıyor. Ekran görüntüsü kayıt özelliği oyunlardaki görüntülerin masaüstü duvar kağıdı olarak atanmasını da sağlayabiliyor. Oyun oynarken Windows Tuşu + G kombinasyonuyla Oyun çubuğunu açarak bu özellikleri kullanabiliyorsunuz. 

Farklı platformlar ve satın alma

Windows farklı platformlarda oyun oynatabilme özelliğini 2007’de Shadow Run ile denemişti. Xbox 360 ve PC oyuncuları için bu durum çok yeni değil. Ancak oyuncular Shadow Run için platform değiştirdiklerinde sıkıntı yaşayabiliyorlardı. Şimdi olanaklar daha esnek ve çok daha geniş. Xbox One ve Windows 10 oyun oynatma mimarisinde neredeyse paralel bir altyapıda buluşmayı başardı. Şimdilik Minecraft Windows 10 Edition Beta, Fable Legends, Siegecraft Commander ve Super Dungeon Bros oyunları PC ve Xbox One üzerinden rahatlıkla oynanıyor. 2016 yılında gelmesi beklenen tüm oyunların da bu çapraz platform altyapısına sahip olacağını biliyoruz. Böylelikle çevrimiçi çok oyunculu oyunlar daha keyifli olabilecekler. Aynı avantaj çapraz satın almalar içinde geçerli. DLC adı verilen eklenti paketleri ve oyun içi satın almalar çapraz platformlardan yapılabiliyor olacak. Böylece oyunu oynarken hangi cihazdan satın alma yaparsanız yapın farklı cihazlarda bundan faydalanmaya devam edebileceksiniz. 

Oyun canlı yayınları

Oyunlarınızı canlı yayınlamak ve anında paylaşmak için artık bir PC’niz olması zorunluluğu ortadan kalkıyor. Öte yandan TV’ye bağlı olan Xbox’ınızla tam canlı yayın yaparken anne ve babanızın gelip “Biz dizimizi seyredeceğiz” diyerek sizi oyunun başından kaldırma riski de canınızı sıkmayacak. Çünkü Xbox One da yayınlamaya başladığınız yayınıza PC ya da tabletten devam edebileceksiniz. Bu süper değil mi? Windows 10 PC ya da tabletlerde açılan ikinci bir akran hem oyunuzu oynamanıza hem de canlı yayınınıza devam etmenize olanak veriyor.

Bunun için Xbox One üzerinde Game Streaming yani oyun yayını seçeneğini açmanız ve Diğer cihazlardan da oyunu canlı yayınla seçeneğini açık bırakmanız yeterli oluyor. Daha sonra hangi platformda olursanız olun Play From Console seçeneğiyle oyunu yayınlamaya devam edebiliyorsunuz.

Haydi oyuna…

Xbox One için Windows 10 desteği henüz çok erken aşamalarda. Ancak hızla gelişiyor. Tüm oyunların henüz DirectX 12’yi bile desteklemediğini unutmayalım. Bunun için önümüzde biraz daha vakit var. Ancak her yenilik yavaş yavaş Windows 10 ve Xbox’lara güncellenmeye çoktan başladı bile.

Xbox One Oyunları Windows10'a Sahip Cihazlar İle Oynanabilecek

Windows 10 ile Birlikte Xbox One için Yüzlerce Uygulama Geliyor

YORUMLAR