Peter Carl Fabergé Kimdir?

Google'ın günün özelliğini vurgulamak için hazırladığı Doodle'lardan 30 Mayıs için olanı da Rus mücevher tasarımcısı Peter Carl Fabergé ya da Rusça adı ile Karl Gustavovich Fabergé en iyi eserleri olan Fabergé yumurtaları ile daha çok anılmaktadır. Gustav

Peter Carl Fabergé Kimdir?

Google'ın günün özelliğini vurgulamak için hazırladığı Doodle'lardan 30 Mayıs için olanı da Rus mücevher tasarımcısı Peter Carl Fabergé ya da Rusça adı ile Karl Gustavovich Fabergé en iyi eserleri olan Fabergé yumurtaları ile daha çok anılmaktadır. Gustav Fabergé ve Danimarkalı eşi Charlotte Jungstedt'in oğlu olan Carl Sankt Petersbug'da dünyaya gelmiştir. 

Sankt Petersburg'ta St. Anne's Gymnasiumunda adındaki bir Alman okulunda 1869 yılında eğitimine başlayan Peter Carl Fabergé eğitim gezisini tamamlamasının ardından 1864 yılında babasının yanında işe başladı. 

1842 yılında Sankt Petersburg'da Carl'ın babasının yaptığı Fabergé yumurtaları Peter Carl Fabergé tarafından geliştirilerek sanat eseri haline gelmiştir. Carl, babası ölene kadar her yıl Son Romanov ailesine bu yumurtalardan göndermiştir. Firma 1917 yılındaki ihtilalden sonra Bolşevikler tarafından kapatılmıştır. 

Dünyada sadece 53 tane olduğu bilinen Fabergé yumurtaları Çar III. Aleksandır tarafından eşine Paskalya hediyesi olarak sunmak için istenmiştir. Yumurtaların 8 tanesi hala bulunamamış diğer yumurtaların yerleri ve sahipleri bellidir. Kaz yumurtası büyüklüğünde, mine işlemeli ve mücevherlerle süslü olan Fabergé yumurtalarının içinde sürprizler vardır. 

Fabergé Yumurtalarının Bilinen Sahipleri:

  1. Malcolm Stevenson Forbes (18-24 milyon $ değere sahip, 11 adet Emperyal)
  2. Viktor Vekselberg (15 adet Faberge)
  3. Kraliyet Koleksiyonu (Kraliçe Mary, Kraliçe Elizabeth, Kraliçe II.Elizabeth)
  4. Mathilda Gedding Gray
  5. Marjorie Merriweather Post
  6. William Walters ve Henry Walters
  7. Kral Faruk
  8. Marcel Sandoz
  9. İndia Early Minshall
  10. Monako Prensi III. Rainier
  11. Armand Hammer

YORUMLAR