Sanal Gerçeklik: Arkasında Kimler Var, Ne Yapıyorlar?

Sanal gerçeklik yarışı 2015 yılının başında çok hızlı bir ivme kazandı, sanal gerçeklik üzerine kim ne yapıyor özetliyoruz.

Sanal Gerçeklik: Arkasında Kimler Var, Ne Yapıyorlar?

Birçok firma bilgisayarlarımızı kafamıza takabilmemiz için yarışıyor. Sanal gerçeklik yarışı 2015 yılının başında çok hızlı bir ivme kazandı ve akıllı telefon üreticilerinden, oyun mağazalarına kadar birçok girişimci bu sulara kendini attı. Peki, kim bunlar? Hedefleri ne? Tabii en klişe sorunun cevabını da arıyoruz; neden sanal gerçeklik?

Bilgisayarlarımızı kafamıza takmamızın son en büyük teknoloji olabileceği kimin aklına gelirdi ki. 2014 yılından bu güne bu konuda pek çok atılım yapıldı, Microsoft bile bu yarışın içinde. Aşağıda sizinle sanal gerçeklik konusunda kimin ne yaptığını ve nasıl yaptığını paylaşıyoruz.

Vive VR

Arkasında kim var? Steam ve Valve’ın yeni sanal gerçeklik çalışmasının arkasında HTC’de var. Adı her ne kadar aklımıza bir telefon markası olarak kazınsa da, telefonla bağlantısı olmaması ve Valve–Steam–HTC şaşırtıcı mıydı? Hayır. Peki neden, işte sebepleri;

Arkasında kim var? Donanımın arkasında HTC var. Telefonlarıyla tanınan HTC Valve ile birlikte Vive VR’ı üreterek video oyunlar için bambaşka bir platform yaratacaklar.

Ne işe yarayacak? Bir sanal gerçeklik gözlüğü olan Vive VR takıldığında bilgisayar destekli bir dünyada dolaşmamızı sağlayacak. Gerçekten video oyunlarının içinde gibi olacağız.

Özgün tarafı var mı? Son derece gerçekçi. Elinizde tuttuğunuz kumandalar sayesinde ellerinizi de sanal gerçeklik ortamında görebilmenizi sağlıyor. MWC 2015’te HTV Vive VR’ı deneyenler çok iyi yorumlar bıraktılar.

Kötü tarafı var mı? Şu ana kadar yapılan VR setlerin en iyisi olduğu söyleniyor. Ancak kafalığı takan kimsenin gerçek dünya ile ilgisi tamamen kesiliyor. Ama sonuç olarak cihazın doğası gereği bu kötü sayılmaz. Bir bilgisayara takılarak kullanılacağından dolayı kablo kısıtlaması sorunu var. Bir de kafanızda komik duruyor.

Kaç para ve ne zaman çıkacak? Baharda geliştiriciler için bir sürümü çıkmış olacak. HTC ve Steam ürünün 2015 yılının sonlarına doğru doğrudan tüketiciye sunulabileceği görüşünde. Fiyat ise henüz belli değil.

Oculus Rift

Arkasında kim var? Oculus bağımsız bir oluşumdu. Ta ki Mark Zuckerberg keşfedene kadar. Zuckerberg Oculus’a ilgisini çok uzun süre saklayamadı ve bir yıl kadar önce 2 milyar dolara şirketi satın aldı. Oculus Rift sanal gerçeklik sistelerinin artık sahibi Zuckerberg. Ancak Oculus takımı dağılmadı, herkes işine devam ediyor.

Ne işe yarayacak? Sanal gerçeklik evreninin 360 derecelik tüm esnekliği Oculus Rift VR’da da var. Oyunları 360 derecelik bir dünyada oynamamızı sağlıyor. The Rift Oculus’un yarattığı bir gözlük. Ayrıca Samsung VR içinde üretiliyor. Birazdan o konuya da değineceğiz.

Özgün tarafı var mı? Özgün tarafı, sanal gerçeklik teknolojisinin ne kadar ileriye gittiği konusunda teknolojik demo yapan ilk VR olması. Daha önceki örneklerinden çok farklı ve bambaşka bir dünyaya kapılar açtı.

Kötü tarafı var mı? The Rift ile oyun oynayanlar kafa setini çıkardıktan sona bir süre kendilerine gelemiyorlar. Mide bulantısı ve algıda yanılgı nöbetleri yaşanabiliyor. Oculus Rift gölüğünde ellerinizi sanal dünyada göremiyorsunuz. Bilgisayar oyunlarında bir aparat kullanmak durumundasınız.

Kaç para ve ne zaman çıkacak? 350 dolara geliştiricilere satılıyor. Kullanıcılar için 200-330 dolara yıl sonunda raflarda olabilir. Çünkü hala uygulamaları geliştirme aşamasında onun için sık güncellenen bir donanım yazılımına sahip. 

Gear VR Samsung

Arkasında kim var? Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu donanımın arkasında Oculus var.

Ne işe yarayacak? Tam anlamıyla sanal gerçeklik sunabiliyor. Bilgisayara ihtiyacınız olmuyor. Oculus’un yaptığı uygulamalarla Samsung Galaxy S4 ve sonrası her telefonu Samsung Gear VR’ye monte edebiliyorsunuz.

Özgün tarafı var mı? Bugün gidip alabileceğiniz tek sanal gerçeklik ürünü bu. Akıllı telefonunuzu kafa setine yerleştirdikten sonra sanal dünyalar sizin olabilir.

Kötü tarafı var mı? Oculus Rift gibi pozisyon takip edemiyor. Gittiğiniz yönleri algılayabilse de kafanızı aşağı yukarı kaldırdığınızda bu pozisyonları algılayamıyor. Bu yüzden diğer VR cihazlara ve Oculus Rift’e göre zayıf kalıyor.

Kaç para ve ne zaman çıkacak? Çıkalı çok oldu, fiyatı 200 dolar.

HoloLens

Arkasında kim var? Microsoft var. Microsoft Hololens üzerinde Washington’da gizli bir laboratuvarda 2010 senesinden beri çalışıyordu. 2015 yılının Ocak ayında bir prototip sunmayı başardılar

Ne işe yarayacak? Bir sanal gerçeklik gözlüğü değil Hololens. Bir Augmented Realty yani artırılmış gerçeklik gözlüğü. Pek çok unsuru bilgisayar tarafından destekleniyor ancak bu yaratılmış dünyaya şekil verebilme şansınız var. Yani bu gözlüğü takıp Photoshop’u havada ellerinizle kullanabilirsiniz ya da Google Earth'te muazzam bir deneyim yaşayabilirsiniz. Hem gerçeklik hem de fantezi arası bir dünya sunuyor.

Özgün tarafı var mı? Evet hem de çok. Microsoft Hololens ile beraber çalışacak pek çok yan uygulama da tasarlıyor. Mesela evinizin içini Mars yüzeyine döndürebiliyor ve burada örnekler toplayarak inceleyebiliyorsunuz. Windows 10 platformundan destek alacak olan Hololens bildiğimiz pek ok programa entegre olabilecek.

Kötü tarafı var mı? Ocak ayında gördüğümüz Hololens bir prototipti. Henüz bitmemiş ve takılmalar yaşıyordu. Kafalık rahatsızdı ve bilgisayara bağlanma noktaları kabaca tasarlanmıştı. Microsoft’un en az bir senelik daha işi var.

Kaç para ve ne zaman çıkacak? Windows 10 zaman çizelgesi içine dahil edilmeye çalışılan Hololens büyük olasılıkla bu sene çıkamayabilir. Ancak 2016 da kötü bir zaman değil. Fiyatı henüz belli değil.

Magic Leap

Arkasında kim var? Google tarafından destek gören Magic Leap KickStarter projesiydi. Google geldi 542 milyon verdi ve projeyi aldı.

Ne işe yarayacak? Hololens gibi artırılmış gerçeklik sunuyor.

Özgün bir tarafı var mı? Magic leap doğrudan göz bebeklerinin içine yansıyor. Böylelikle VR kafa seti takan insanların yaşadığı rahatsızlıkları yaşanmayacağı düşünülüyor.

Kötü tarafı var mı? Oldukça sır küpü bir girişim. Ne olup bittiğini kimse bilmiyor. Gerçek ürünün neye benzediği bile belli değil. Ancak web sitelerinde bir çok demo izlemek mümkün.

Kaç para ve ne zaman çıkacak? Projenin sahibi Rony Abovitz ‘korkmayın pahal olmayacak dedi. Ancak ne zaman çıkacakmış onu demedi. 

Sony PS4 Project Morpheus

Arkasında kim var? Project Morpheus’un arkasında Sony var.

Ne işe yarayacak? Oculus Rift’in en büyük rakibi olabilir. Herkes sanal gerçeklikte Last of Us oynamak isteyebilir. Rekabeti çok kızıştıracak bir cihaz.

Özgün bir tarafı var mı? Sadece Playstation 4 ile çalışıyor. Kafa seti Oculus Rift’ten çok daha güzel. Sony Morpheus VR ile E3’te bazı oyunların demosunu da yapmaya hazırlanıyor.

Kötü tarafı var mı? Maalesef kablolara esir durumda. MWC 2015’te mühendisler 120Hz hızla 1080p görüntü aktarmanın kablosuz olarak çok sıkıntılı olacağını, bu yüzden cihazın konsola kablolarla bağlanması gerektiğini anlattılar.

Kaç para ve ne zaman çıkacak? Sony işi çok ağırdan alıyor 2017’ye bile sarkabilir doğal olarak bir fiyatı da yok.

Samsung'un Sanal Gerçeklik Gözlüğü 'The Gear VR' Raflarda

PS4 Morpheus VR Sanal Gözlük 2106'ya Hazır

Sanal Gerçek Yarışına Steam VR ile Valve da Katılıyor

Temple Run VR, Sanal Gerçeklik Gözlüğü İçin Hazır!

Depth-VR ile Monitörünüzdeki Görüntü Canlanıyor!

HoloLens Oyunlar Xbox One'a Geliyor

Google Android İşletim Sistemini Sanal Gerçeklikle Buluşturacak

YORUMLAR