Ubuntu'nun Android İle İlgili Planları Var

Mobil cihazımızın bir masaüstü bilgisayara dönüşmesine az kaldı. Ubuntu, Androidli cihazlar için geliştrdiği yazılım ile mobil cihazımız aynı zamanda masaüstü bilgisayarımız görevinide üstlenecek.

Ubuntu'nun Android İle İlgili Planları Var

Mobil cihazınızın masaüstü bilgisayar özellikleri taşımasını ve bu amaçla kullanmayı ister misiniz? Belki ilk düşündüğünüzde bu fikir çok gereksiz gelebilir. Ama böyle bir sistemin neler yapabileceğini düşündüğünüzde fikrin ne kadar doğru ve uygulanmasının gerekli olduğu ortaya çıkıyor. Canonical çalışanları bu fikri önceden düşünmüşler, hatta hayata geçirmişler. Android yüklü bir mobil cihaz, cihazın dock ünitesi ve hazırladıkları Android için Ubuntu programı sayesinde Ubuntu ile çalışan bir masaüstü bilgisayar elde etmişler.

Canonical çalışanları tarafından çekilen görüntülerde Android yüklü Motorola Atrix mobil cihazı, Motorola'nın Lapdock ismini verdiği dock ünitesi, LCD monitör ve bir adet fare yer alıyor. Mobil cihazı dock ünitesine yerleştirdiğinde Ubuntu işletim sistemi devreye girerek mobil cihaz masaüstü bilgisayara dönüşüyor. Bu adımda mobil cihaz Android'in getirdiği tüm özellikleri kullanabilirken aynı zaman Ubuntu'nun sağladığı masaüstü arayüz ile sorunsuz senkronize olabildiği görülüyor.

Peki bu ne anlama geliyor. Ubuntu ile ne yapabiliyorsanız artık mobil cihazınız ile de aynı işlemleri yapabileceksiniz. TV izleyebilir, Windows uygulamaları çalıştırabilir, Ubuntu'nun ARM işlemcilere yönelik deposunda özelleştirilmiş olduğu programlara ulaşabilir ve daha fazlasını yapabiliriz. Android için Ubuntu (Ubuntu for Android) ismini verdikleri sistem henüz detayları net olarak açıklanmasa da kesinlikle bir uygulama değil. Bunu Ubuntu'nun hazırladığı tanıtım sayfasında net bir şekilde görebiliyoruz. Android için Ubuntu bir aracı program aslında. Aldığınız mobil cihazda yüklü olarak gelecek. Canonical, hazırladığı bu aracı programı Mobil Dünya Kongresinde tüm detaylarını tanıtacağı duyurdu. Ama Canonical'ın projesi için hangi üreticilerle el sıkıştığı, hangi mobil cihazlarda yüklü olarak geleceğini ise sır gibi saklıyor.

Kafanız karışmış olabilir. Özetlemek gerekirse çift çekirdekli ve yüksek belleğe sahip Android yüklü bir mobil cihaza yüklenen Ubuntu sayesinde, mobil cihazınız bir masaüstü bilgisayara dönüşüyor. Yani normal bir bilgisayarın masaüstü özelliklerine sahip oluyor. Aynı zamanda da telefon etme, sms gönderme, görüntülü görüşme gibi bir mobil cihazın temel işlevlerini de yerine getiriyor. Ubuntu için gerekli sistem gereksinimlerini karşılayan ve aynı Linux çekirdeğini paylaşan işletim sistemlerine sahip cihazları yakın zamanda ceplerimizde görebileceğiz.

Android için Ubuntu (Ubuntu for Android) Sistem Gereksinimleri:

  • Çift çekirdekli işlemci - 1GHz CPU ve üzeri
  • Video Hızlandırıcı: Paylaşımlı kullanılan çekirdek sürücüleri; Open GL, ES/EGL
  • Kapasite: 2GB OS için boş disk alanı.
  • HDMI: Monitör için ikinci bir video çıkış portu.
  • USB host modu
  • 512 MB RAM

YORUMLAR