Verimliliğinizi Arttıracak 7 CMD Komutu

Windows'un komut istemini kullanarak, çeşitli görevleri hızlı ve kolay bir şekilde nasıl gerçekleştirebileceğinize dair bir rehber hazırladık.

Verimliliğinizi Arttıracak 7 CMD Komutu

Windows Komut Satırı’nı çeşitli görevlere hızlı erişim sağlayabileceğiniz şekilde kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? 7 maddede sıraladığımız özellikler ile siz de çeşitli görevleri kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Programlarınızı Çalıştır Komutuyla Başlatın

Programlara hızlı erişim sağlamak verimlilik için önemli bir yere sahip durumda. Pek çoğumuz, görev çubuğunu sık kullandığımız programların kısayollarıyla doldurmuş durumdayız. Peki alternatif olarak kullanabileceğimiz yöntemler yok mu? Elbette var. İsterseniz nasıl olduğuna bakalım.

Windows’un kendi programlarını, yani hesap makinesi, hizmetler vb. programlar Çalıştır konsoluna yazacağımız komutlarla kolayca açılabiliyor. Peki bunu kendi istediğiniz programlara, istediğiniz kelimeyi yazarak da uygulayabileceğinizi biliyor muydunuz? Hemen anlatalım.

Öncelikle işletim sisteminin kurulu olduğu dizine, Kısayollar adında bir klasör oluşturun. Bu klasöre hızlı erişim için kısayolları kopyalayacağız. Klasörü açtıysanız şu adımları izleyin;

  • Bilgisayarım’a sağ tıklayıp, Özellikler’i seçin.
  • Soldaki menüden Gelişmiş Sistem Ayarları'na tıklayıp, buradan da alttaki Ortam Değişkenleri’ne tıklayın.
  • Sistem değişkenleri altında yer alan Patch değişkenini Düzenle diyoruz.
  • Değişken değeri bölümünde yazanların sonuna ;C:\Kısayollar ekleyip Tamam butonuna basıyoruz.
  • PATHEXT değişkenini Düzenle diyoruz ve Değişken değeri bölümüne ;.Ink ekledikten sonra tüm pencerelere Tamam deyip, kapatıyoruz.
  • Ortam değişkenlerini kurduk. Şimdi yapmanız gereken, yeni açtığınız Kısayollar klasörüne hızlı erişim sağlamak istediğiniz programların kısayollarını kopyalayın ve isimlerini kolay ulaşabileceğiniz şekilde değiştirin.
  • Bundan sonra Çalıştır konsoluna yukarıda belirlemiş olduğunuz isimleri yazıp, Enter tuşuna bastığınızda ilgili program otomatik olarak başlatılacaktır.

Yerel Sürücüleri Yeniden Adlandırın

Komut İstemi’nde kullanılan label komutu, sisteminizdeki bir sürücünün adını değiştirmenizi sağlar. Çok fazla anlatıma gerek duyulmayacak kadar basit olan komutun kullanımı şu şekilde:

Label C: VOLKAN (Bu komut C sürücüsüne VOLKAN ismini vereceğimiz anlamına geliyor. Kendinize göre değiştirebilirsiniz.)

Sabit Diskleri Birleştirin

Dosya kopyalama ve silme sonrasında disklerdeki veriler bölünerek, zaman içinde performans düşüşüne neden olmaktadır. Bu yüzden disk birleştirme yapmanız bu tür durumla karşılaşmanızı engelleyecektir.

  • defrag C: komutu ile birleştirme işlemini başlatabilirsiniz.
  • defrag C: /U /V komutuyla da bu işlem hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Sabit Diskin Hatalarını Onarın

Chkdsk komutu bozuk veri ya da fiziksel hasar gibi sorunlar için sabit diskinizi testlerden geçiren bir kontrol aracıdır. Bu aracın kullanımı da gayet basit:

Chkdsk C: ile C sürücüsünün hatalarını test edebilirsiniz. Bu komutun sonuna /f yazıp uygularsanız diskteki hataları düzeltebilir, artı olarak /r ekeyerek ise bozuk kesimleri bulup, okunabilir bilgileri kurtarabilirsiniz. (chkdsk C: /f /r)

Sürücüyü Güvenle Çıkarın

Bilgisayarınıza bir USB bellek taktıktan sonra, görev çubuğundan Güvenle çıkar seçeneğini kullanabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda bu özellik işe yaramayabilir. Bu durumda diskpart komutu işinizi görecektir.

  • Komut satırına diskpart komutunu yazıp, enter’a bastığınızda yeni bir komut penceresi açılacaktır. Bu işlemden sonra aşağıdaki adımları uygulayarak sürücüyü güvenle kaldırabilirsiniz.
  • List volume yazıp enter tuşuna basın. Bu komut sistemdeki sürücüleri gösterecektir.
  • Çıkarılabilir olan diski Type bölümünden anlayabilirsiniz. Volume kısmında yazan sayıya göre select volume 8 şeklinde yazıp enter tuşuna basarak sürücüyü seçin.
  • remove all dismount komutunu uygulayarak sürücüyü güvenle kaldırabilirsiniz. Exit yazıp enter’layarak işlemi sonlandırabilirsiniz.

Dosya İçeriği Arama

Findstr komutu ile kelime arama işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Örnekle anlatmak gerekirse;

findstr /s /i “deneme” *.txt

Bu komutta bulunan /s parametresi ile bulunduğunuz dizin ve bütün alt dizinler dahil olmak üzere, /i parametresi ile büyük, küçük harf farkını önemsemeden bütün .txt yani metin dosyaları içinde “deneme” kelimesinin kullanıldığı dosyaları arayabilirsiniz. Biz metin belgeleri üzerinden örnek verdik ama özellikle yazılımcılar için bu komut gerçekten faydalı olabilir diye düşünüyorum.

Dosya Uzantılarını İlişkilendirin

Herhangi bir dosya türünün hangi programla açıldığını merak ediyorsanız assoc komutu merakınızı giderecektir. Komut satırına assoc yazıp enter’a bastığınızda karşınıza dosya uzantıları ve karşısında ise açıldığı program görünecektir. Eğer tüm listeye bakmak zor gelirse assoc .pdf türünde bir arama yaparak istediğiniz sonucu direkt olarak elde edebilirsiniz

Windows’un komut isteminde kullanılabilen yüzlerce komuttan işinizi kolaylaştıracak olan 7 komutu sizlere aktarmaya çalıştık. Sizin de kullanıp, bizlere ve diğer kullanıcılara önereceğiniz komutlar varsa paylaşmaktan çekinmeyin!

Bilmeniz Gereken Faydalı 10 CMD Komutu

YORUMLAR