Windows 10 Güncellemesi Sonrası Disk Temizleme ve Yer Kazanma Yöntemi

Windows 10 güncellemesinden sonra sabit diskinizde yaklaşık 20 GB yer kazanabilmenizi sağlayan basit bir yöntemi paylaşıyoruz.

Windows 10 Güncellemesi Sonrası Disk Temizleme ve Yer Kazanma Yöntemi

Windows 10 güncellemesi eski Windows sürümünüzü tamamen ortadan kaldırmıyor. Bu sistemi Windows.old adı altında bir klasörde tutuyor. Yerel diskinizin içerisinde bulabileceğiniz bu klasörün üzerine giderek sağ tuşla “özellikler” seçeneğini tıklarsanız, klasörün boyutlarını öğrenmeniz mümkün. Bu klasör yeni Windows 10 sisteminizde bir sorun olduğunda eski sisteme geri dönüşünüzü sağlıyor. Aslında bu yüzden önemli.

Ancak zamanla geri dönmekten vazgeçmeniz de olası. Windows 10’un kararlılığına inandığınız an bu dosyalardan kurtulabilirsiniz. Bunu yapmak ise yine Windows işletim sisteminin bize sağladığı basit bir uygulamayla mümkün olabiliyor. Bu uygulamanın adı “disk temizleme”. Bu yöntemle 20 GB’a yakın bir alanı geri kazanmanız mümkün olabiliyor.

Disk Temizleme uygulamasını yukarıdaki gibi "Arama" kutusundan doğrudan adını yazarak bulmanız mümkün. Uygulamayı sağ tıklayarak yönetici haklarını seçip çalıştırdığınızda Windows 10 önce PC'de bir tarama yapacak.

Bu taramanın sebebi boşaltacağı alanı saptayarak size seçenekler sunabilmek. Tarama bittikten sonra gelecek olan pencere, hangi yükleme ve sistem klasörlerinin silineceğini seçmek istediğinizi soracak.

Yukarıda gösterdiğimiz gibi Önceki Windows Yüklemesi, Geçici dosyaları ve Geçici Windows Yükleme Dosyaları kutucuklarını işaretleyerek diğerlerini boş bırakırsanız 20GB’a yakın bir sabit disk alnını geri alabilirsiniz.

Aynı pencerenin Diğer Seçenekler kısmı ise kullanmak istemediğiniz programların temizlenebilmesini ya da daha önceden kurguladığınız Sistem Geri Yükleme ayarlarınızın sıfırlanmasını sağlıyor.

Yalnız önemle uyarıyoruz. Önceki Windows Yüklemesi, Geçici dosyaları ve Geçici Windows Yükleme Dosyaları seçeneklerini seçerek yapacağınız temizleme Windows 10’dan memnun kalmazsanız eski sisteminize geri dönüş şansınızı tamamen ortadan kaldıracaktır. Bu yüzden iki kere düşünmenizi tavsiye ederiz. 

Windows 10 Güncellemesi İçin Yaşadığınız Sorunları Çözüyoruz

Geleceğin İşletim Sistemi Microsoft Windows 10'u Mercek Altına Aldık

YORUMLAR