Windows 10 Yıldönümü Güncellemesi ve Bizi Bekleyen 10 Süper Yenilik

29 Temmuz itibarıyla artık “ücretsiz” yükseltme servisini kapatacak olan Microsoft Windows 10 işletim sistemi, 2 Ağustos’tan itibaren yeni bir sürüme yükselecek. Peki, neler yenilenecek?

Windows 10 Yıldönümü Güncellemesi ve Bizi Bekleyen 10 Süper Yenilik

29 Temmuz itibarıyla artık “ücretsiz” yükseltme servisini kapatacak olan Microsoft Windows 10 işletim sistemi, 2 Ağustos’tan itibaren yeni bir sürüme yükselecek.

Windows 10 Yıl Dönümü Güncellemesi olarak adlandırılan bu sürümün şu anda kullanılan 1607 sayılı sürümden (14393.3 derlemesi) farklı olacağını biliyoruz. Her ne kadar 1607 sürümü bu yeniliklerin çoğunu barındırsa da, bunlara ek bazı özellikler de işletim sistemi ile bütünleşecek.

Windows 10 Yıl Dönümü Güncellemesi Paralı mı?

Hayır, Microsoft’un gelecek olan Windows 10 Yıl Dönümü Güncellemesi ücretli değil. Elbette bu güncellemeye sahip olabilmek için 29 Temmuz’dan önce Windows 10’a yükseltmiş olmanız gerekiyor, o kadar. Windows 10’a işletim sistemlerini yükseltmemiş olanlar bu güncellemeden doğal olarak faydalanamayacaklar.

Windows 10 Yıl Dönümü Güncellemesinde Ne Özellikler var?

Windows 10 işletim sisteminin 2 Ağustos güncellemesinde yeni göreceğimiz özellikler şöyle sıralanabilirler.

Windows Ink Nedir?

Windows 10 Yıl Dönümü güncellemesi özellikle ekranları üzerinde resim ve tasarım yapan kullanıcıları memnun edecek Windows Ink özelliğini PC ve Windows 10 Tabletlere getirecek. Microsoft Surface Book için özel olarak geliştirilen bu arayüz, dokunmatik ekranlarda elektronik kalemi çok daha etkili kullanmaya olanak tanıyacak. Windows 10 1607 sürümüne sahip PC’lerde bu özelliği Windows kutucuğu+W kısa yoluyla çağırabiliyorsunuz.

Bu arada merak edenler hangi Windows 10 sürümüne sahip olduklarını Windows kutucuğu+R komutuyla gelecek olan pencereye Winver yazarak öğrenebilirler.

Microsoft Edge Eklentileri

Uzun süredir rakiplerine ulaşmaya çalışan Microsoft Edge tarayıcı, sonunda eklentilerle buluşuyor. Aslında Microsft Edge tarayıcının eklenti mağazası Windows 10 1607 sürümüne sahip PC’lerde aktif. Ancak Yıl Dönümü güncellemesiyle tüm sürümler için çalışacak ve çok daha fazla seçeneğe sahip olacak. Böylece Edge tarayıcı rakipleriyle arasındaki farkı da kapatmış olacak.

Cortana Yenilikleri

Maalesef biz Türkiye’de Cortana’dan yararlanamıyoruz. 2017’nin ilkbaharına kadar da faydalanamayacağız gibi görünüyor. Bu tarih bile şimdilik sadece bir dedikodudan ibaret. Ancak Windows 10 Yıl Dönümü güncellemesi Cortana’yı Outlook ile entegre ediyor. Bunun yanı sıra Cortana’nın yapay zekası daha da gelişiyor ve günlük rutin işlerimizi takip eder duruma geliyor. Ancak bunu tecrübe etme şansımız olamayacak.

Karanlık Tema ve Arayüz Güncellemeleri

Windows 10 Yıl Dönümü güncellemesi arayüzünün kullanıcılar tarafından kişiselleştirilebilmesine olanak tanıyor. Bu noktada “Koyu Tema” devreye alınabiliyor. Windows 10 - 1607 sürümüne sahip PC’lerde aktif olan bu özellik, işletim sistemine farklı bir hava katıyor. Bu arada “Başlat Menüsünde de yoğun değişiklikler gerçekleştirilmiş. Duvar kağıdı kullanımlarında sunulan seçenekler, Giriş Ekranı bildirimleri ve genel uygulama bildirimleri tamamen kişiselleştirebilir oluyor.

Otomatik Zaman Ayarları

Windows işletim sisteminin geleneksel ilk kurulumunda sorduğu “saat ve saat bölge” ayarları Windows 10 Yıl Dönümü güncellemesi ile otomatik hale geliyorlar. Bu da seçenek olarak kullanıcıya sunuluyor. İster otomatik, ister elle saat ve bölgenizi seçebiliyorsunuz.

Windows Hello Geliyor

Güvenlik açısından Microsoft’un Windows 10’a eklediği en önemli özellik olan Hello kullanıcıların Biyometrik güvenlik önlemleri almalarına olanak tanıyor.  Kısaca Windows Hello, parmak izi veya yüz tanıma gibi Biyometrik yöntemleri kullanarak Windows 10 cihazlarınıza anında erişmenizi sağlayabiliyor. Windows 10 Yıl Dönümü güncellemesi ile gelecek olan bu teknolojiyi Tamindir sayfalarında, Windows 10 Hello Biyometrik Güvenliği Bakın Nasıl Ciddiye Alıyor makalemizden hatırlarsınız. Ancak bu özellik maalesef bazı  Bilgisayarlarda Asla Çalışmayacak.

Windows 10 Uygulamaları Artık Xbox One’da

Windows 10 mağazasında raflarda duran uygulamalar artık Xbox One ile uyumlu olarak çalışabilecekler. Özellikle Cortana, MSN Hava Durumu, Groove Music ve benzeri Windows 10 uygulamaları sıkıntısız olarak Xbox One’da servis vermeye devam edecekler.

Windows 10’a Entegre Skype

Anında mesajlaşma uygulamaları arasında hatırı sayılır derecede önemli bir yeri olan Skype sonunda Windows 10 işletim sistemine tamamen entegre oluyor. Windows 10 Yıl Dönümü güncellemesi ile beraber gelecek olan yeni Skype aslında Windows 10 1607 sürümüne sahip PC’lerde “ön izleme” olarak kullanılabiliyor.

Akılı Telefonlar ve Windows 10 PC Ortak Bildirimleri

Android ve Windows 10 Mobil işletim sistemi kullananlar Windows 10 Yıl Dönümü güncellemesi ile telefonlarını PC’den kontrol edebilecekler. Bu da kullanıcılar açısından büyük bir kolaylık anlamına geliyor.

Yeni Windows 10 Özellikleri Bitmeyecek

Windows 10 Yıl Dönümü güncellemesi Microsoft’un 2016’da yapacağı son güncelleme değil. Oldukça dolu dolu gelen yeni Windows 10 sadece bu güncellemelerle kalmayacak. Yani Windows 10 hala tamamlanmış bir servis değil. Kendini yenilemeye devam edecek.

Yeni Windows 10 Güncellemesinden Bazı Ekran Görüntüleri

Araç Çubuğuna Entegre Takvim

Kişiselleştirilebilir Araç Çubuğu Kontrolleri

Yenilenmiş Başlangıç Menüsü 1

Yenilenmiş Başlangıç Menüsü 2


29 Temmuz’a Kadar Windows 10’a Geçmezseniz Bakın Neler Olacak!

Windows 10'nun İlk Doğum Gününde Bizi Hangi Sürprizler Bekliyor

YORUMLAR