Windows 10'da Aile Bireyleri ve Çocuk Kullanıcı Kontrolleri Nasıl Yapılır?

Windows 10’un yeni ebeveyn kontrol ayarları çocuklarımızın internet alışkanlıklarını kontrol etmemize olanak tanıyor.

Windows 10'da Aile Bireyleri ve Çocuk Kullanıcı Kontrolleri Nasıl Yapılır?

Çocuklarınızı bilgisayarın başından kaldırmak oldukça zor. Ancak bu süre içinde güvenli olarak internette dolaşabiliyor olmalarını sağlamak çok da zor değil. Windows 10’un yeni ebeveyn aile kontrol ayarları çocuklarımızın internet alışkanlıklarını kontrol etmemize olanak sağladığı gibi, onları zararlı içeriklerden de koruyabiliyor.  

Windows 10'da ailemiz, çocuklarımız ve diğer kullanıcılar için farklı ayarlar kurgulayabiliyoruz. Bu ayarları kurgulayabilmek için bir Microsoft hesabımız olması şart. Çünkü çocuklarımızın ve aile bireylerimizin zararlı içerikleri görmesini engellemek ve internet davranışlarını kontrol edebilmek için ağırlıklı olarak bu hesap üzerinden çalışıyoruz.

Windows 10 Aile Ayarları Nasıl Yapılıyor?

İlk önce yapmamız gereken Windows 10 Hareket Merkezinden, Tüm Ayarlar kutusunu tıklayarak Ayarlar menüsünü açmak.

Buradan Hesaplar kutusunu bulup Aile ve Diğer Kullanıcılar sekmesine tıklamamız gerekiyor.

Aileniz adı altında açılacak pencerede Bir Aile Üyesi Ekle seçeneğini seçersek ailemizden bir yetişkin mi, yoksa bir çocuk mu ekleyeceğimizi soran pencereyle karşılaşıyoruz.

Çocuk ekleyin seçeneğini seçerek bir e-postayla beraber İleri tuşuna bastığımızda belirlediğimiz e-posta adresine gelen davetiyeyi değerlendiriyoruz. Bu e-postayı bir Microsoft hesabı ile desteklerseniz ebeveyn kontrolünün kontrolü daha kolay oluyor. Yani isterseniz davet ettiğiniz kişiye bir Microsoft hesabı açabilirsiniz.

Bu e-posta adresi web üzerinde Microsoft hesabınızın altında belirdiğinde davetiye kabulü bekliyor olacak. Karşı taraf davetiyeyi kabul ettiğinde Microsoft hesabınızın Aile sekmesinde de beliriyor. Bu noktadan itibaren hesapla ilgili takip ve ayarlamaları yapmanız mümkün olabiliyor.

Bu noktadan itibaren şu ayarları aile bireylerine uygulamanız mümkün.

Aile Ayarları ve Kategorileri

Bireyleri Microsoft hesabınıza dahil ettikten sonra onaylanayarak tek tek internet davranışlarını ayarlayabilirsiniz. Bu ayarlar ve kontroller farklı kategroilerde yapılabiliyor. 

En son etkinlik, çevrimiçi olarak neleri aradığını görebilmeniz için çocuğunuzun etkinliklerini gösteren raporlamayı açmanıza izin veriyor. Ayarı açtıktan sonra çocuğun ziyaret ettiği web sitelerini, indirdiği ve oynadığı uygulama ve oyunları ve cihazlarında ne kadar süre harcadıklarını doğrudan En son etkinlik sayfasından görebiliyorsunuz. Ayrıca, e-posta yoluyla ailedeki yetişkinlere haftalık etkinlik raporları gönderilmesini de sağlayabiliyorsunuz.

Web siteleri, belirli siteleri engellemeyi, bunlara izin vermeyi veya belirli bir yaşın üstü için derecelendirilmiş olan web sitelerini engelleyebiliyorsunuz. Böylece çocuklarınızın veya diğer aile üyelerinin yalnızca güvenli olarak belirlediğiniz web sitelerini ziyaret etmelerine izin vermeyi seçebiliyorsunuz.

Uygulamalar ve oyunlar, çocuğunuzun yalnızca belirli bir yaş derecelendirmesinin altındaki oyunları indirmesine izin vermeyi seçebiliyorsunuz.

Ekran zamanı, çocuğunuzun gün içerisinde Windows cihazlarını kaç saat kullanabileceklerini ve tanımladığınız cihazda günde en fazla kaç saat geçirebileceklerini kontrol edebiliyor ve bunu kısıtlayabiliyorsunuz.

Bu ayarlarınızı rahatlıkla https://account.microsoft.com/ adresine giderek Aile sekmesi altından yapabiliyorsunuz. Unutmayın bir Microsoft hesabınızın olması tüm bu işlemleri gerçekleştirebilmeniz için gerekli. 

Windows 10 ve Kişisel Güvenliğinizi Artırmanın Yolları

Windows 10'da God Mode Ayarlarını Nasıl Kullanacağınızı Açıklıyoruz

Windows 10 Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey Burada!

YORUMLAR