Windows 8.1 Şekilleniyor

Microsoft'un dokunmatik cihazlara özel tasarladığı yeni nesil işletim sistemi Windows 8'in ilk güncellemesi olan Windows 8.1'e göz atıyoruz.

Windows 8.1 Şekilleniyor

Henüz birçok kullanıcı Windows 8 işletim sistemine adapte olamamışken, sil baştan tasarlanan sistemin modern özelliklerini keşfetmeye çalışırken, Microsoft Windows 8.1 güncellemesi ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyor ve indirme gününe sadece birkaç hafta kaldı.

Günümüz dokunmatik cihazlarına göre tasarlanan, modern ve kişiselleştirilebilir arayüzü ile dikkat çeken işletim sistemi Windows 8’in ilk güncellemesini deneyimlememize artık bir aydan da kısa bir süre kaldı. 26 – 29 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan Build 2013 etkinliği sırasında yenilenen Window 8’in halka açık ilk sürümü de kullanıcılara açılmış olacak. Uzun bir süre Windows Blue olarak lanse edilen, ancak resmi adı Windows 8.1 olan güncelleme, getireceği yeniliklerle daha şimdiden Windows 7 kullanıcılarının bile ilgisini çekmeye başladı.

Windows 8 ile bir anda kaybolan başlat menüsünün yeniden karşımıza çıkması, yeni dahili modern uygulamalar, daha geniş kapsamlı arama düğmesi, güncelleme ile deneyimleyeceğimiz, göreceğimiz özelliklerden sadece birkaçı. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan Windows 8.1 ile hayatımıza girecek yeniliklere şöyle bir göz atalım:

Başlangıç Ekranı:

Kişiselleştirilebilir olması Windows 8’in öne çıkan özelliklerinden birisi. Windows 8.1 ile kişiselleştirme deneyiminin bir üst seviyeye taşındığını görüyoruz. Artık daha fazla renk seçeneği ile başlangıç ekranımızı durağan veya hareketli temalar ile süsleyebileceğiz.

Yeni Uygulamalar ve Windows Mağazası:

Boyutlandırılabilen (daha büyük ve daha küçük olarak) kutucuklar uygulamalarımızı istediğimiz şekilde düzenleyebilme, tek seferde birden fazla uygulama seçebilme, uygulamaları boyutlandırma, kaldırma, düzenleme işlemlerini daha rahat yapabilmemizi sağlayacak. Uygulamalar ad, kurulum tarihi, en çok kullanılan veya kategori bazında filtrelenebilecek. Böylece uygulamaları bulmak daha kolay olacak. Windows Mağazasından bir uygulama yüklediğimizde uygulamanın kutucuğu başlangıç ekranımıza eklenmeyecek. Yerine tüm uygulamalar içinde “yeni” olarak işaretlenen bölümde gösterilecek. Eğer uygulamayı başlangıç ekranında görmek isterseniz sabitleme seçeneğiniz de mevcut. Windows 8.1 ile tüm uygulamalarımız arka planda otomatik olarak güncellenecek. Geliştirilmiş Windows Mağazası artık popüler ücretsiz uygulamaların, yeni çıkan uygulamaların detaylı bir listesini gösterecek. Daha açıklayıcı ve bilgilendirici olan uygulama listesi yeni uygulamaları keşfetmemize yardımcı olacak ilgili uygulamalar için de bir bölüm içerecek.

Windows 8.1 ile dokunmatik hesap makinesi, alarm, Bing Yiyecek ve İçecek ve Sağlık ve Spor uygulamaları, Okuma listesi gibi yeni uygulamalar kurulu olarak gelecek.

Kilit Ekranı:

Yeni eklenen resim karesi özelliği ile kilit ekranı olarak belirlediğimiz durağan resimler yerini fotoğraflarımızın animasyonlu slide gösterisine bırakacak. Ayrıca dahili kamera ile giriş yapmadan Skype aramalarını yanıtlayabilecek, resim çekebileceğiz.

Başlat Düğmesi:

Dokunmatik cihazlara göre tasarlanan Windows 8’in en eksik ve tartışılan yanı başlat menüsünün olmamasıydı. Windows 8.1’de başlat düğmesi olacak. Ancak hemen sevinmeyin. Çünkü; Windows 8.1’deki başlat düğmesi sadece başlangıç ekranına geçmenizi sağlayacak. Masaüstünde iken Başlat menüsü daima görünür olacak. Ancak bir metro uygulaması açtığınızda başlat menüsünü görmek için farenizi sol alt köşeye çekmeniz gerekecek.

Uygulama Yerleştirme: (Snap View)

Windows 8’deki modern uygulamaları yan yana görüntüleyebilmemizi sağlayan “Snap view” özelliği geliştirilmiş olarak karşımıza çıkacak. Uygulamaları yeniden boyutlandırma seçeneği ile birden fazla uygulamayı aynı anda görüntüleyebileceğiz. Eğer bağlı bir çoklu ekranımız varsa her ekranda üçten fazla uygulama ile çalışmak mümkün olacak. Snap view özelliğini kullanabilmemiz için minimum ekran çözünürlüğünün 1366 x 768 olması gerekiyordu. Microsoft, Windows 8.1 güncellemesi ile ekran çözünürlüğü gereksinimini 1024 x 768’e kadar düşürdü.

SkyDrive:

Microsoft’un bulut depolama servisi SkyDrive, Windows 8.1’e entegre şekilde gelecek. SkyDrive’ın yeni sürümü ile tüm dosyalarımıza bilgisayarımızdan, cihazımızdan veya buluttan erişme imkanımız olacak ve çevrimdışı iken de tüm dosyalarımız erişilebilir olacak.

(Modern arayüz) PC Ayarları:

Masaüstü denetim masasında bulunan tüm ayarlara modern arayüzlü PC ayarları sayfasından ulaşabileceğiz. Yeni ve geliştirilmiş PC ayarları arayüzü sayesinde ekran çözünürlüğünü, güç seçeneklerini, sistem ürün anahatarını değiştirme, tüm Windows Update fonksiyonları gerçekleştirme gibi işlemleri masaüstüne dönmeden yapabileceğiz. Ayrıca SkyDrive hesabımızı yine PC ayarları sayfasından yönetebileceğiz.

Internet Explorer 11:

Windows 8.1 Internet Explorer 11 tarayıcısı ile geliyor. Tarayıcının yeni sürümü daha iyi dokunmatik performans, daha hızlı sayfa yükleme, istediğimiz kadar sekme açma ve daha birçok yeni özellik sunuyor.

Tabii ki, Windows 8.1 güncellemesi ile göreceğimiz özellikler bunlarla sınırlı kalmayacak. Microsoft, ilerleyen haftalarda daha birçok yeni özellik ile bizleri tanıştıracak. Unutmadan, Windows 8.1 güncellemesinin herkese açık ilk önizleme sürümünün Windows Mağazası üzerinden, ücretsiz olarak dağıtılacağını belirtelim.

YORUMLAR