Windows'ta Herhangi Bir Programı Yönetici Olarak Çalıştırmanın Yolları

Windows PC'lerde yüklü olan bir programı yönetici olarak çalıştırmanın yolları neler? İşte programları yönetici olarak açmanızı sağlayan çeşitli yöntemler!

Windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarlarda yüklü olan programları yönetici olarak çalıştırmanın birden fazla yöntemi bulunuyor. Peki, bir programı yönetici olarak çalıştırmanın yolları neler? Bu yazıda programları yönetici olarak nasıl çalıştırabileceğinizi açıkladık.

Çoğu zaman değişiklik yapmak veya sorunları gidermek için bilgisayarınızda yüklü olan bir programı yönetici olarak çalıştırmanız gerekir. Bu işlemin gerçekleşmesini sağlayan çeşitli yöntemler bulunuyor. Hazırladığımız listeye göz atabilir ve size göre en pratik yöntemi uygulamaya başlayabilirsiniz. Peki, bir program yönetici olarak nasıl çalıştırılır?

Bir Programı Yönetici Olarak Çalıştırmanın Yolları

  • Programın simgesine sağ tıklama
  • Kısayol kullanma
  • Görev Yöneticisi'ni kullanma
  • Özellikler penceresini kullanma
  • Programın kısayolunu oluşturma
  • Arama butonunu kullanma
  • Dosya Gezgi'ni kullanma

Windows PC'lerde herhangi bir programı yönetici olarak çalıştırabilmenize olanak tanıyan çeşitli yöntemler yer alıyor. Listede yer alan yöntemlerin nasıl uygulanacağına aşağıdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Windows'un sunduğu Görev Yöneticisi'ni kullanmak istemiyorsanız Görev Yöneticisi alternatifleri listesine göz atabilirsiniz.

Programın Simgesine Sağ Tıklama

Bilgisayarınızda yüklü olan programların simgelerine sağ tıkladığınız takdirde "Aç", "Özellikler", "Dosya konumunu aç", "Yeniden adlandır", "Kısayol oluştur" dahil olmak üzere çeşitli seçeneklerin yer aldığı bir pencere açılacaktır. Açılan pencerede yer alan "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini seçin.

Kısayol Kullanma

Programları yönetici olarak daha hızlı bir şekilde açmak için birçok işlemde olduğu gibi kısayol kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için öncelikle Başlat menüsüne tıklayın ve ardından açmak istediğiniz programı bulun. Daha sonra Ctrl + Shift + mouse sol tık ile programın üzerine tıklayın.

Söz konusu adımı uyguladıktan sonra program, yönetici izni isteyecektir. Ok tuşları yardımı ile “Evet” seçeneğini seçerek “Enter” tuşuna basmanız lazım. Bu işlem sonucunda istediğiniz programı kısayol kullanarak yönetici olarak açmış olacaksınız.

Görev Yöneticisi'ni Kullanma

Programları yönetici olarak çalıştırmak için "Ctrl+Shift+Esc" kısayolunu kullanabilirsiniz. Görev Yöneticisi'ni açtıktan sonra "Dosya" seçeneğine tıklayın. Açılan menü penceresinden "Yeni görev çalıştır" seçeneğini seçin. Açmak istediğiniz programın ismini yazabilir veya “Gözat” seçeneğine tıklayarak programı seçebilirsiniz.

Bu işlemi gerçekleştirmeden önce “Bu görevi yönetici ayrıcalıklarıyla oluştur” seçeneğini aktif etmeyi unutmayın.  Son olarak, bu işlemleri yaptıktan sonra “Tamam” seçeneğine tıklayın.

Özellikler Penceresini Kullanma

Bazı programları her zaman yönetici olarak çalıştırmak isteyebilirsiniz. Bunun için programa sağ tıklayarak “Özellikler”i seçin. Ardından “Uyumluluk” sekmesine geçin. “Uyumluluk” sekmesinin alt kısmında “Bu programı yönetici olarak çalıştır” seçeneğini aktif edin.

Önce “Uygula” butonuna, ardından “Tamam” butonuna tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra seçmiş olduğunuz programı her açmak istediğinizde yönetici izni isteyecektir. Bunu dikkatle kullanmanızı öneririz. Gerekmediği sürece bir programa yönetici izni vermemelisiniz.

Programın Kısayolunu Oluşturma

İsterseniz daha güvenli bir yöntem daha bulunuyor. Diğer yöntem, program için bir kısayol oluşturmak ve bunu her zaman yönetici olarak çalışacak şekilde ayarlamaktır.  Öncelikle her zaman yönetici olarak açmak istediğiniz programın simgesine sağ tıklayın ve “Gönder > Masaüstü (kısayol oluştur) işlemini gerçekleştirin.

Ardından bu kısayola sağ tıklayın ve “Özellikler”i seçin. Çıkan pencerede  “Kısayol” sekmesine geçin ve alt kısımda yer alan “Gelişmiş” butonuna tıklayın. Daha sonra açılan pencereden “Yönetici olarak çalıştır” seçeneğini aktif edin. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra ana dosya değil, yalnızca kısayol yönetici izni ile çalışır.

Arama Butonunu Kullanma

Bilgisayarınızda yüklü olan herhangi bir yazılımı yönetici olarak çalıştırmak için uygulayabileceğiniz yöntemler arasında arama butonunu kullanma da yer alıyor. Bu yöntemi uygulamak için ilk olarak arama butonuna tıklayın ve ardında kutucuğa açmak istediğiniz programın ismini yazın.

Arama sonuçlarından programın sağ kısmında çıkan "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini seçin. Bu adımı uygulamanız hâlinde bir pencere açılacak ve yönetici izni istenecek. "Evet" butonuna tıklayarak yazılımın yönetici olarak açılmasını sağlayabilirsiniz. Arama sonuçlarında programlar arasında gezinebilmek için ok tuşlarını kullanabilirsiniz.

Dosya Gezgini'ni Kullanma

Programları yönetici olarak çalıştırmanın bir diğer yolu ise Dosya Gezgini'ni kullanmaktır. Bu yöntem için ilk önce Dosya Gezgini'ni açın ve ardından açmak istediğiniz programın kurulu olduğu klasörü görüntüleyin. Programın simgesine mouse ile bir kez sol tıklayın.

Üst kısımdaki "Uygulama Araçları" seçeneğini seçin ve ardından "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğine basın. Bu adımı uyguladığınızda bir pencere açılacak. Açılan pencerede yer alan yönetici izni sorusunu "Evet" olarak yanıtlayın.

Hayat Kolaylaştıran Windows 10 Klavye Kısayolları
YAZILIM

Hayat Kolaylaştıran Windows 10 Klavye Kısayolları

Windows 10 lansmanında Microsoft’un en çok üstünde durduğu konulardan biri, bilgisayar kullanıcılarının günlük kullanımlarını kolaylaştırmak adına Windows 10’da özel geliştirmeler yapmış olmasıydı.

Bu yazıda bir programı yönetici olarak çalışmanın yolları neler sorusunu yanıtladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın. Ayrıca PC'nizde yüklü olan programları kilitlemek istiyorsanız Windows 10 uygulama kilitleme nasıl yapılır sorusunu cevapladığımız yazıya da göz atabilirsiniz.

YORUMLAR