Xbox Two Sony PlayStation5'e Karşı, İşte Yeni Jenerasyon Konsollar

Şimdiden para biriktirmeye başlayın çünkü önümüzdeki yıllarda bir PS5 ya da XBox Two almak için çok sebebiniz olacak.

Xbox Two Sony PlayStation5'e Karşı, İşte Yeni Jenerasyon Konsollar

Konsol savaşları şimdilik ağır aksak bilindik hızıyla devam ediyor. Xbox ve PlayStation cephesinden yüreğimizi hoplatacak haberler gelmiyor. Her iki konsola sahip olanlar cihazlarıyla mutlu mesut yaşıyor, oyunların tadını çıkarıyorlar. Ancak benden söylemesi, şimdiden para biriktirmeye başlayın çünkü önümüzdeki yıllarda konsol almak için çok sebebiniz olacak.

2013 yılında piyasaya çıkan Xbox One ve PlayStation 4 yeni nesilleri için kapalı kapılar arkasında çalışıyorlar. Ancak teknolojik gelişmeleri göz önüne alacak olursak bazı tahminlerde bulunulabilir.

Konsolların kısa tarihi

Xbox’un ortaya çıkışı Sony PlayStation, Sega Dreamcast ve Nintendo GameCube ile aynı döneme denk geliyor. 2001 yılında Microsoft’un konsol konusunda  bugünleri göreceğini kimse tahmin edemiyordu. Evet, aslında Microsoft Xbox oyun konsolu ilk olarak 25 Ekim 2001’de Kuzey Amerika’da çıktı. Avrupa’ya ve Japonya’ya ise 2002 yılında ulaşabildi.

PlayStation ise daha geçmişe uzanan köklere sahip. PlayStation ilk olarak 3 Aralık 1994 tarihinde tanıtılmıştı. PlayStation, satışa sunulduğu bu tarihten itibaren yaklaşık 9 yıl 6 aylık süre içinde yani PS2’ye kadar dünya çapında 100 milyonun üstünde sattı.

Geleceğin oyun konsolları

Elbette oturup “bu olacak, şu olacak” diye kesin konuşmak imkansız. Konsol pazarı bilgisayar pazarı gibi hızlı evrimleşmiyor. Bir konsoldan diğerine geçiş seneler sürebiliyor. Ancak dedikodu yapmaktan da kimse bizi alıkoyamaz. Dediğim gibi, teknoloji 4K gibi bir görüntü kalitesine, VR (sanal gerçeklik) gibi bir oyun tecrübesine ulaşmışken konsolların bu teknolojileri görmezden gelmesini bekleyemeyiz. Öte yandan sosyal medya uygulamalarının da konsollarda aktif bir şekilde kullanılması oldukça mümkün.

Birincisi bırakın 4K ya da VR özelliğini, yeni konsollar kesinlikle Apple TV gibi birer TV settop box özelliğine sahip olacaklar. Evimizde bir araya getirip eğlence merkezi haline getirdiğimiz farklı cihazları bünyelerinde toplayacaklar. Özellikle Xbox Two işletim sistemini tamamen Windows 10 mimarisine devrederek bir PC gibi çalışabilecek. PlayStation 5 ise mutlaka bundan geri kalmayarak bir PS OS geliştirerek bunu başka platformlarda kullanmamıza olanak verecek. Bu kadar kesin konuşuyorum ama bu gelişmeler olması gereken atılımlar. Eğer bu özellikler olmazsa yeni nesil konsollar çok sıkıcı cihazlar olacaklar.

Kablosuz konsol tecrübesi

Elbette tüm verinin bulut sistemlere aktarıldığı, yan cihazların ana makinelere kablosuz olarak bağlandığı günümüzde Xbox Two ve PlayStation 5’in sağından solundan kablolar fışkırmasını da beklememeliyiz. Bu teknolojiler DVD – Bluray gibi sistemlerinde yok olmasına sebep olacaklar.

6 yıllık bir zaman dilimi

En iyi ihtimalle PS5 ve Xbox Two için 5-6 senelik bir zaman var. Sony 2018 diyor ama ben bundan çok emin değilim. Bu zaman diliminde CPU ve GPU teknolojinin hangi noktaya gelebileceğini tahayyül edebilmek çok güç. Bu hızla gidilirse önümüzdeki 5 yıl içinde onlarca çekirdekle çalışan birbirinin içine geçmiş CPU ve GPU’lar görmemiz mümkün. Elbette bu teknolojiden konsollar da faydalanacaktır. Öte yanda hızla gelişen görüntü kalitesi teknolojisi göz önüne alınırsa bu konsollar 4K’dan çok daha öte bir şeyler sunacaklardır. Belki 8K’dan bile üstün.

Sanal Gerçeklik gerçeği

Facebook ve Oculus ortaklığı sanal gerçeklik platformuna hız kazandıran birlikteliklerden biri. Sosyal medyanın bu teknolojinin nimetlerinden faydalanacak olması konsolları da etkileyecek. Az önce değindiğim gibi konsolların sosyal medya ile kaynaşmaları bir hayal değil. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik üzerine çalışmalar bu kadar hızlanmışken Xbox Two ile beraber Hololens, PlayStation 5 ile beraber Morpheus gözlüklerinin son derece gelişmiş örneklerini kullanıyor olabileceğiz.

Para biriktirmeye başlayalım

Evet, bu konsollara sahip olmak çok da ucuz olmayacak. Özellikle önümüzdeki 5 ya da 6 yıl içinde ekonomik geleceği çok da net olmayan ülkemiz için durum böyle. 2020 yılında bir konsol almak için cebimizden 3 ya da 4 bin lira para çıkabilir ki, bu da çok abartılı bir rakam değil aslında. Bu yüzden oyunları, özellikle konsol oyunlarını seviyorsak yavaş yavaş dövize endeksli para biriktirmeye başlamak da fayda var.

PlayStation 5 Bir Gün Gelecek ve Bakın Beraberinde Ne Yenilikler Getirecek

Sony’den Gizli Bir Müjde, PlayStation 5 Hazırlıkları Başladı

YORUMLAR