Zamanının Çok Ötesinde Gerçek Zamanlı Bir Strateji Oyunumuz Oldu: ANNO 2205

Anno 2205, gerçek zamanlı şehir simülasyonu ve strateji oyunlarını sevenlere orta çağlardan ya da geleneksel şehir kurma ve ekonomi geliştirme oyunlarından çok daha fazlasını vaat ediyor. Ancak Anno 2205 oynamak o kadar da kolay değil. Oyun her şeyi o ka

Zamanının Çok Ötesinde Gerçek Zamanlı Bir Strateji Oyunumuz Oldu: ANNO 2205

Anno 2205, gerçek zamanlı şehir simülasyonu ve strateji oyunlarını sevenlere orta çağlardan ya da geleneksel şehir kurma ve ekonomi geliştirme oyunlarından çok daha fazlasını vaat ediyor. Ancak Anno 2205 oynamak o kadar da kolay değil. Oyun her şeyi o kadar ince ayrıntısına kadar düşünüyor ki, bir noktadan sonra kendinizi saatlerce oyunun akışına kaptırmamanız işten bile değil.

Ben çok fazla oyun oynayan bir PC kullanıcısı değilim. Seçerek ve hakkında okuyarak titizlikle seçerim oynadığım oyunları. Gerçek zamanlı strateji oyunları söz konusu olduğunda işler benim açımdan biraz değişiyor. Strateji oyunları pek çok bileşeni bir araya getirdiği için bir bulmaca çözmek ya da var olan bir bulmacanın tam ortasına düşmek gibi bir şey. Bu oyun kesinlikle ana akım "attığımı vururum" oyunlarından farklı bir yerde duruyor.

Anno 2205 Sistem Gereksinimleri

Anno 2205 minimum sistem gereksinimleri çok abartılı değil, aşağıda oyunu en rahat bir şekilde oynamanız için gereken sistemi bulabilirsiniz.

MİNİMUM

-İşletim Sistemi: Windows 7 SP1 or Windows 8.1 or Windows 10(64bit)

-İşlemci: Intel Core i5 750 @ 2.6 GHz or AMD Phenom II X4 @ 3.2 GHz

-Bellek: 4 GB RAM

-Ekran Kartı: nVidia GeForce GTX460 or AMD Radeon HD5870 (1024MB VRAM Shader Model 5.0)

-Depolama: 35 GB kullanılabilir alan

Bu özellikleri taşıyan bir PC ya da dizüstünüz varsa biraz yavaş da olsa oyunu oynamanız mümkün.

ÖNERİLEN

Öte yandan akıcı bir hıza ve üstün grafik detayları taşıyan Anno 2205 için önerilen sistem gereksinimleri ise şöyle:

İşletim Sistemi: Windows 7 SP1, Windows 8, Windows 10 (64 bit)

-İşlemci: Intel Core i5 2400s @ 2.5 GHz or AMD FX 4100 @ 3.6

-Bellek: 8 GB RAM

-Ekran Kartı: nVidia GeForce GTX 680 or AMD Radeon HD7970 (2048MB VRAM ya da daha yüksek, Shader Model 5.0)

-Depolama: 35 GB kullanılabilir alan

Aslında gördüğünüz gibi Anno 2205 çok fazla bir sistem özelliği talep eden bir oyun değil.

Anno 2205 Nedir?

2205 yılında teknolojik açıdan olanaklarını neredeyse sınırsız kılmış insan ırkının dünyadaki kaynaklardan sonra Ay yüzeyindeki madenlere ve ham maddelere göz diktiği bir oyun Anno 2205. Bu kaynaklara elbette dev şirketler ulaşabiliyorlar ve siz de bu şirketlerden birisiniz.

Yukarıda da anlattığım gibi, Anno 2205 gerçek zamanlı, sıra tabanı olmayan bir şehir kurma simülasyonu ve strateji oyunu. Sıra tabanlı olmaması rakiplerinizi beklemek zorunda olmadığınızı ve serbest bir şekilde medeniyetinizi bir üst seviyeye taşımanızı sağlıyor. Bu güzel bir şey elbette ancak bu noktada dikkat etmeniz gerek şey stratejinizi aceleye getirmemek.

Anno 2205 adından da anlaşılacağı gibi medeniyetin 2205 yılında ulaştığı seviyeyi oyunculara sunuyor. Oyunda amacınız Ay'da bir üs kurabilmek. Ancak ayda üs kurabilmek için ilk önce ekonomik, politik ve teknolojik gereksinimleri dünyada tamamlamanız gerekiyor. Öyle “hoop” diye aya konup, hemen bir üs inşa edemiyorsunuz.

Önce dünyada bir şirket kurmanız ve uzaya açılmak için gereken teknolojik gelişimleri tek tek yerine getirmeniz gerekiyor. Bu oyunun ilk perdesi.

Anno 2205 uygarlık menüsü

Dünyada kurduğunuz şehir, önce refah düzeyi ve savunma gereksinimlerini tamamlamalı. Böylelikle hedeflenen birimlerin yeterli performansı göstererek hedefe bir adım adım yaklaşması sağlanabiliyor. Anno 2205 önce dünyada oradan yörüngede ve son olarak da Ay’da üsler kurmanıza olanak tanıyor. Ancak dünyada her şeyin tıkır tıkır işlediğinden emin olmalısınız.

Anno 2205: Stratejik Detayları

Anno 2205’i Bir ekonomik strateji oyunu olarak adlandırmak da mümkün. Çünkü kaynaklarınızı toplayıp işleme ve ticari olarak büyümeniz mümkün. Elinizde olmayan ancak uzaya ve Ay’a üs kurmak için gereken kaynakların hepsine birden sahip olmanızın mümkün olmadığı Anno 2205 sizi farklı kaynak bulma yöntemlerine zorlayabiliyor. Burada seçimi size bırakıyor. Ya düşmanlarınızdan savaşarak kaynak toplarasınız ya da yeni bölgeler keşfederek buradaki farklı kaynakları envanterinize katarsınız. Seçim size kalmış.

Anno 2205 15 dakikalık oynanış videosu

Dahası kurduğunuz şirket 10’uncu seviyeye geldiğinde kaynaklarınızı borsaya açabiliyor ve daha gelişmek için buradan para kazanabiliyorsunuz. Borsaya açıldıktan sonra başka şirketlerle ticari anlaşmalar yapabiliyor olmazın da oyuna bambaşka bir hava katıyor.

Anno 2205 küçük adalardan dev ovalara kadar yerleşim seçeneği sunuyor

Anno 2205 tek başına bir “şehir kur ve yönet” klişesinden çok uzak. Bir şirketin kurduğu şehrin sürdürülebilir olması için pek çok detay gerekiyor. Şirketin amacı Ay’da üs kurmak olduğundan öncelikle yeryüzünde kararlı bir ekonomisinin olması oyunun size dayattığı bir strateji.

Anno 2205: İyi Adamlar ve Kötü Adamlar

Evet, her oyunda olduğu gibi Anno 2205’te de kötü adamlar var. Sonuç olarak bir şirket olmanız ve kapitalist bir düzende refahı hedefliyor olmanız bazı karşıt gurupların sizi ve hedeflerinizi benimsememesine yol açıyor. Ay yüzeyini şirketlerden arındırmak isteyen bazı karşıt gruplar havada ve karada size nefes aldırmıyorlar. Oyunu kurarken “felaket senaryoları “seçeneklerinden b u grupların nasıl bir tutum içinde olmaları gerektiğini seçebiliyorsunuz. İsterseniz onlarla açık denizlerde ya da doğrudan kendi üslerine saldırarak alt etmeniz mümkün. Ancak bazen onların şehirlerinize saldırıyor olacaklarını da göz ardı etmemelisiniz.

Anno 2205 düşmanalar karşı tetikte olmanızı da gerektiriyor

Bu noktada size verilecek olan birçok görev mevcut. Düşmanlarınıza karşı kazandığınız her zafer size ham madde olarak geri dönüyor. Böylece doğal olarak elde etmeniz mümkün olmayan birçok element ve madeni ele geçirebiliyorsunuz.

Anno 2205 doğal felaketlere de açık. Böyle bir tehditle geliyor olsa da ana menüden bunları yok saymanız mümkün. Etrafta o kadar düşman varken, bir de deprem ve tayfunlarla uğraşmak istemeyenler için şeker gibi bir seçenek bu.

Anno 2205 Nasıl Oynanır?

Oyunu ilk açtığınızda son derece etkileyici bir film karşılıyor sizi. Bu sinematik aslında hedefinizin yeryüzünden Ay’a doğru nasıl gelişeceğinin de bir özeti gibi.

Her şirket gibi belli miktarda bir sermayeyle işe başlamanız gerekiyor. Şirketinizi kurduktan sonra Anno 2205 size sermaye birim seçenekleri sunuyor. Belli bir kara, takımada, kutup bölgesi (hiç tavsiye etmem, yeni başlayanlar için çok zor bir alan), nehir yatakları gibi yeryüzü şekillerinde ilk şehrinizi kurmaya başlayabiliyorsunuz.

Kutup bölgelerinde çok zorlanacaksınız

Şehirlerin ise sabit ihtiyaçları var. Paranızı dikkatli kullanarak önce yerleşim birimleri, enerji ve besin ihtiyacını karşılayacak üretim noktaları, madenler, fabrikalar gibi önce sizi yörüngeye çıkaracak oradan da Ay’a taşıyacak medeniyeti oluşturuyorsunuz. Şirketiniz ve medeniyetiniz seviye atladıkça; uzay gemiler, yeryüzünde uzay üsleri, astronot okulları ve hatta stratosfere çıkıp kuracağınız uzay üssüyle iletişim ve lojistik ihtiyacınızı giderecek bir uzay asansörü bile inşa etmeniz mümkün.

Siz kaça çıkıyordunuz?

Anno 2205 oynarken dikkat edilmesi gereken en önemli şey yeryüzünde kararlı ve sürdürülebilir bir ekonomiye sahip olmak. Bu da hiç kolay değil. Tonlarca detayı göz önüne almanız gerekiyor. Besin kaynakları, enerji, işçilerin yaşam koşulları, lojistik hareketler ve sınırlı madenlerden faydalanabiliyor olmak bunlardan sadece birkaç tanesi.

Anno 2205 Oynama Süresi

Oyun Ay’a bir üs kurduğunuzda da bitmiyor. Zaten Ay’a bir üs kurmanız günlerinizi alacaktır. Bu üs ile dünya arasında lojistik, ekonomik, sosyal refah dengelerini de sürdürülebilir kılmak zorundasınız. Düşmanlarınız ise Ay’da daha saldırgan ve acımasız olabiliyorlar. Bu noktada Anno 2205 belki de aylar sürebilecek bir oyun süresine sahip. Sonuç olarak hiçbir strateji oyunu için “şu kadar sürüyor” demek nasıl mümkün değilse, aynı şey Anno 2205 içinde geçerli.

Anno 2205'te gelişmiş bir şehir örneği

Anno 2205 Kaç TL?

Anno 2205 simülasyon ve strateji oyunu 65 TL fiyatla hepsi burada da kutu halinde satılıyor. Oyunun fiyatı farklı oyun satıcılarında 160 TL’ye kadar çıkıyor ki bu da DLC’lerin oyuna dahil olduğu sürümü. Oyunun Steam fiyatı 135.95 TL. BU fiyata DLC'lerde dahil.

Anno 2205 Genişleme ve DLC Paketleri

Oyunun temel hatları bu iken elbette 2 genişleme paketine sahip olduğunu söylemeyi de unutmamayayım. Orbit ve Tundra paketleri oyuna biraz daha çeşitlilik katmak üzere hazırlanmışlar. Tundra paketi şirketinizi Vanha düzlükleri adı verilen, zorlu koşullara sahip yeni bir alanı deneyimlemenize olanak tanıyor. Orbit paketi de Ay’daki üssünüzden bir adım öteyi keşfedip, kolonileşmenizi sağlıyor. Her iki paket de son derece farklı bir oyun deneyimi sunuyorlar.

Oyunda ustaysanız heykelinizi her yere dikebilirsiniz

Veterans DLC paketi sizi çok daha fazla zorlayacak bir eklenti. Oyunda şirketinizin yeni zorluklarla tanıştırıyor ve resmen size meydan okuyor.  

Son söz

Anno 2205 ana akım oyunlardan çok farklı, sadece “ben strateji oyunlarından iyi anlarım” diyebilen, kafası ekonomi ve sosyal politika ve teknoljik mantığa daha yatkın oyuncular için biçilmiş kaftan. Bu oyunu bir başka oyunla karşılaştırmak için Civilizations serisi Sim City ile bir kaba konarak, iyice çalkalanıp karıştırılmış tanımı çok yerinde olabilir. Strateji oyunlarda kilometre taşı olan bu iki oyunu bir potada ustalıkla harmanlayan Anno 2205, tekrar ediyorum, strateji severleri oldukça tatmin edecek.

Editörün notu: orta seviyede İngilizce biliyorsanız Anno 2205 sizi çok zorlamaz ancak “benim hiç İngilizcem yok” diyenler bu oyundan uzak dursunlar. Maalesef oyun Türkçe desteklemiyor. İlk bir saati kolay olan oyun, görevler gelmeye başlayıp uzaya açıldığınızda dil bilmediğiniz için içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Her ne kadar oyunun yaş sınırı 7 olsa da işin içine İngilizce girince durum biraz karmaşık hale gelebiliyor.

YORUMLAR