Bilim İnsanları Açıkladı: Ay, Tahmin Edilenden 40 Milyon Yıl Daha Yaşlı Olabilir!

Bilim insanları Ay'ın tahmin edilenden 40 milyon yıl daha yaşlı olabileceğini düşünüyor. Peki nasıl? İşte ayrıntılar!

Bilim insanları Ay'ın yeryüzüyle ilgli çalışmalarını sürdürüken aynı zamanda aldıkları örneklerle gezegenin kaç yaşında olduğunu da yıllardır araştırıyor. Yapılan yeni bir araştırmaya göre Ay, tahmin edilenden daha yaşlı olabilir.

40 Milyon Yıl Geriye!

4 milyar yıldan fazla zaman önce Mars büyüklüğünde bir cisim Dünya'ya çarptı ve böylece Ay meydana geldi. Bilim insanları Ay'ın varoluşunu bu şekilde tahmin edebilse de tam olarak ne zaman oluştuğunu bilemiyor.

Uzun yıllardır bu konuda çeşitli araştırmalar yapılıyor. Örneğin, 1972 yılında Apollo 17 görevindeyken astronotlar Ay'dan toz örnekleri almıştı. Dünya'ya getirilen bu toz örneklerinin içerisinde Ay'ın ne zaman oluştuğunun ipucunu veren kristaller bulunuyor.

Geochemical Perspectives Letters dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre bu kristallerin incelemesi yapıldığında Ay'ın yaşının daha eski olabileceği tahmin edildi.

Ay'ın meydana geldiği zamanı hesaplamaya çalışan bilim insanları, krsitallerden yola çıkarak 4,46 milyar yıl önce oluşmuş olabileceğini saptadı. Onların bu tahmine ulaşmalarındaki en büyük etken ise kristallerin oluşma koşuluyla bağlantılıydı.

Çarpışma sonucunda meydana gelen yüksek ısı yüzünden kayalar eridi. Zirkon kristallerin erimiş yüzeyde oluşamayacağını söyeleyen bilim insanları, kristallerin magma okyanusunun soğuduktan sonra oluştuğunu düşündü.

NASA'dan Ay'a Yönelik İlginç Proje: 'Ay Dondurucusu'
Bilim

NASA'dan Ay'a Yönelik İlginç Proje: 'Ay Dondurucusu'

NASA, astronotların Dünya'nın uydusunun yüzeyini keşfederken kullanmaları için bir "Ay dondurucusu" inşa etmeyi planlıyor.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı aşağıdaki bölümden bizimle paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR