Mesaide Cep Telefonuyla Oynayan Çalışana Yargıtay'dan Şok Karar

İş yerinde cep telefonuyla oynayanlar için Yargıtay kararı. İş sırasında cep telefonuyla oynayan genç işten kovuldu. Yargıtay'ın emsal kararı ise şaşırttı.

İş yerinde cep telefonuyla oynayanlar için Yargıtay kararı. Bursa'da bir fabrika işçisinin sürekli yapılan uyarılara rağmen cep telefonunu bırakmaması işten kovulmasına yol açtı. Çalışan bunun üzerine Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'ne başvurdu. İşte Yargıtay'ın emsal kararı.

Geçtiğimiz günlerde Bursa'da yaşanan bir olaya göre, iş yerinde cep telefonuyla oynayan ve çektiği fotoğrafları izin almadan sosyal medyada paylaşan çalışan işten çıkarıldı. Yargıtay'ın kararına göre de bu durum, geçerli bir neden olarak ele alınabilir.

HAVELSAN'ın Yerli Parmak İzi Tanıma Sistemi Kullanıma Hazır
TEKNOLOJİ

HAVELSAN'ın Yerli Parmak İzi Tanıma Sistemi Kullanıma Hazır

İçişleri Bakanlığı açıklamasına göre HAVELSAN yerli parmak izi tanıma sistemi kullanıma geçiyor. Önümüzdeki Mart ayında kullanıma hazır olması planlanan sistem sayesinde biyometrik veri güvenliği mümkün.

İş yerinde cep telefonuyla oynayanlar için Yargıtay kararı

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin aldığı son karara göre, iş yerinde cep telefonunuzla uğraşırken bir kez daha düşünmelisiniz. Bursa’da, bir fabrikada işçi olarak çalışan genç uyarılara rağmen defalarca telefonuyla uğraşıyor ve fotoğraflar çekiyordu. Bunun üzerine 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II-ı bendi uyarınca tazminatsız olarak işten çıkarıldı.

Bu karara itiraz etmek adına Bursa 9. İş Mahkemesi’nin yolunu tutan genç işçi, 6 senedir hiçbir izin gününü kullanmadan bu fabrikada çalıştığını ve yöneticilerin haksız olduğunu belirtti. Genç çalışan, işten çıkarılma sonrasında tazminat tahsiline karar verilmesini istedi.

Genç işçinin bu iddiasına karşı olarak defalarca sözlü ve yazılı uyarı yaptığını belirten fabrika amiri, çalışanın mesai saatleri içinde telefonla konuştuğunu, sosyal medyada dolaştığını ve iş yerinde çektiği fotoğrafları paylaşarak kuralları ihlal ettiğini belirtti.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise tarafları dinledikten sonra işten çıkarmanın doğru olduğunu, ancak işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesi gerektiği sonucuna vardı. Yargıtay'ın davaya ilişkin açıklaması şu şekildeydi:

Davacı işçi hakkında işveren tarafından çeşitli tutanaklar düzenlenmişse de tutanakların işçinin yapmakla yükümlü olduğu görevlerinin hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar şeklinde bir bütünlük arzetmediği görülmüştür. Feshe konu edilen son eylem davacının işyerinde çalışırken kendi fotoğrafını çekip sosyal medya hesabında paylaştığı belirtilmiştir. Davacının daha önce de cep telefonu ile oynadığı yönünde bir tutanak düzenlenmişse de davacının sözü edilen davranışının iş güvenliğini tehlikeye düşürdüğü yönünde herhangi bir iddiada bulunulmamış ve bu yönde bir delil ileri sürülmemiştir.

Davacının tutanağa konu davranışları geçerli feshin sebebini oluşturabilir ise de 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II. maddesi kapsamında haklı fesih neden varlığı yöntemince kanıtlanamadığından davacının kıdem ve ihbar tazminatı isteklerinin kabulü gerekirken yazılı şekilde her iki isteğin reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. Temyiz olunan kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.

 

Facebook ve WhatsApp Yazışmaları Delil Sayılacak
İNTERNET

Facebook ve WhatsApp Yazışmaları Delil Sayılacak

Bir işçi, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) tarafına tahakkuk ettirdiği bir prim borcu iptali için bir avukat ile anlaştı ancak avukat ile ücret sözleşmesi imzalamadı ve ilk duruşmaya girmediğini iddia ettiği avukatın velaketini iptal etti.

YORUMLAR