Cumhurbaşkanına ÖTV Değiştirme Yetkisi Verildi

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla beraber Cumhurbaşkanına ÖTV değiştirme yetkisi tanındı. İşte ÖTV yetkisine dair alınan yeni karar hakkında ayrıntılar!

Resmi Gazete üzerinden yayımlanan karar sonucunda Cumhurbaşkanına ÖTV değiştirme yetkisi verildi. Bu kapsamda ÖTV tebliğinde "Bakanlar Kurulu" ibaresi "Cumhurbaşkanı" şeklinde değiştirildi. Gerçekleştirilen değişikliğe dair merak edilen detaylar haberimizde.

ÖTV Değiştirme Yetkisi Cumhurbaşkanında

NTV'deki habere göre otomobillerden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) ile ilgili çok önemli bir değişiklik yapıldı. Vergi oranı ve yetki başlıklı maddede düzenleme içeren karar, Resmi Gazete üzerinden yayımlandı.

Söz konusu maddede yer alan "Bakanlar Kurulu" ibaresi "Cumhurbaşkanı" şeklinde değiştirildi. Böylelikle Cumhurbaşkanına özel tüketim vergisini değiştirme yetkisi verilmiş oldu. Cumhurbaşkanı, motorlu araçların ÖTV ve matrahlarının alt ve üst sınırlarını 3 katına kadar arttırabilecek ya da sıfır seviyesine indirebilecek.

Cumhurbaşkanı belirlenen matrah ve ÖTV sınırları içerisinde kalmak şartı ile binek otomobiller için farklı matrah grupları oluşturabilecek.

Cumhurbaşkanı ayrıca malların matrah grupları, motor gücü, cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, emisyon türü ve değeri, istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirleyebilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'in dördüncü maddesi şu şekilde:

Aynı Tebliğin (III/B/1) bölümünün üçüncü paragrafında yer alan “Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı” olarak, “bir” ibaresi “ve bu oranlara esas özel tüketim vergisi matrahlarının alt ve üst sınırlarını üç” olarak değiştirilmiş ve aynı paragrafta yer alan “sıfıra kadar indirmeye;” ibaresinden sonra gelmek üzere “bu sınırlar içinde kalmak şartıyla 87.03 GTİP numarasında yer alan mallar için farklı matrah grupları oluşturmaya, malların matrah grupları, motor gücü, cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, emisyon türü ve değeri, istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirlemeye;” ibaresi eklenmiştir.

Resmi Gazete üzerinden yayımlanan karar hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

Otomobilde ÖTV İndirimi Olacak mı? Açıklama Geldi!
Otomobil

Otomobilde ÖTV İndirimi Olacak mı? Açıklama Geldi!

Otomobilde ÖTV indirimi olacak mı sorusu, bir süredir çok sayıda kişi tarafından merak ediliyordu. Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı Ali Haydar Bozkurt merak edilen konu hakkında önemli bir açıklamada bulundu.

YORUMLAR