Epic Games CEO'su Apple'ı Devletin Casus Yazılımı Olmakla Suçladı

Epic Games CEO'sunun Apple suçlaması çok konuşulacak. Başkan Tim Sweeney'e göre Apple, hükümetin casus yazılımını yürütüyor.

Epic Games CEO'sundan Apple'a suçlama. Epic Games Başkanı Tim Sweeney, Apple'ın hükümetin casus yazılımı olduğunu iddia etti. Sweeney'in bu açıklaması, Apple'ın kullanıcı fotoğraflarını inceleyeceğini söylemesinin ardından geldi.

Perşembe günü Apple, çocukları çevrim içi ortamda korumaya yardımcı olmak ve çocuk cinsel istismarı materyalinin (CSAM) yayılmasını azaltmak için bir dizi araç başlattı. Apple tarafından yapılan resmi açıklamalara göre şirket, çocuk istismarını önlemek ve bu tür görüntülerin yayılmasını engellemek adına iPhone, iPad, Mac ve Watch kullanıcılarının fotoğraf galerilerini taramaya başlayacak.

Kısa sürede oldukça büyük takdir toplayan bu sistemle ilgili, bazı gizlilik endişeleri de gündeme gelmiş durumda. Epic Games Başkanı Tim Sweeney ise iCloud fotoğraflarının incelemesiyle ilgili olarak Apple'a saldırdı ve çocuk güvenliği girişimleriyle ilgili mesajlar vererek, bunun hükümetler için bir gözetleme yöntemi olduğu fikrini öne sürdü.

WhatsApp, Apple Fotoğraf Tarama Sisteminden Endişeli: Gözetleme Olabilir
MOBİL

WhatsApp, Apple Fotoğraf Tarama Sisteminden Endişeli: Gözetleme Olabilir

Apple fotoğraf tarama sisteminin doğrulanmasının ardından kısa bir süre sonra WhatsApp Başkanı Will Cathcart'tan endişelerini yansıtan bir tweet dizisi geldi.

Epic Games CEO'sundan Apple'a büyük suçlama

Apple'a yönelik eleştirilerin bir parçası olarak Epic CEO'su Tim Sweeney, Apple'ın girişiminden şikayet etmek için bir kez daha Twitter'da açıklamalarda bulundu.

Sweeney, "Bunu Apple'ın bakış açısından görmek için çok uğraştım" diye başlayan açıklamalarına şöyle devam etti: "Ama kaçınılmaz olarak bu, Apple tarafından bir suçluluğa dayalı olarak kurulan hükümet spyware'idir. Apple kodu yazmış olsa da, işlevi kişisel verileri tarayıp hükümete bildirmektir."

Epic Games Başkanı, "Bu, halka açık bir forumdaki veya sosyal medyadaki içerik denetleme sisteminden tamamen farklı. Bulut verileri herkese açık olarak barındırmayı seçmeden önce, barındırmak istenmeyen her şey için değiştirilebilir. Ancak bu, insanların özel verileridir." ifadelerini kullandı.

Sweeney'nin kişisel veri taramasına ilişkin suçlamaları, Apple'ın sisteminin gerçekte nasıl çalıştığıyla biraz çelişiyor. Tarama sistemi görüntünün kendisine bakmak yerine, iCloud'da depolanan dosyaların matematiksel kodlarını karşılaştıracak.

Dosyalardan oluşturulan kodlar, daha önceden bilinen çocuk cinsel istismarı materyalleriyle kıyaslanacak ve Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi'ne (NCMEC) bilgi verilecek. Ayrıca tarama yalnızca iCloud fotoğrafları için geçerli olacak.

Sistem tarama sırasında eşleşme yakalarsa öncelikli olarak Apple hesabını devre dışı bırakacak, sonrasında da NCMEC ve kolluk kuvvetleri ile iletişime geçecek. Apple güncellemenin iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 ve macOS Monterey ile sunulacağını açıkladı.

YORUMLAR