Fidye Yazılım Saldırılarında Neden Artış Var?

Fidye yazılım saldırıları son birkaç senede inanılmaz derecede arttı. Peki, bu saldırılar neden yaygınlaştı? İşte siber saldırıların yaygınlaşmasının nedenleri!

Fidye yazılım saldırıları özellikle son iki yılda büyük ölçüde arttı. Dünya şu an bir yandan yeni tip koronavirüs bir yandan da ransomware ile mücadele ediyor. Bu tür siber saldırıların her işletme için olumsuz sonuçları var.

Hackerların verilere erişmek, kurbanın cihazında yer alan bütün verileri şifrelemek ve bu verileri ödeme talebi karşılanana kadar kaldırmamak için kullandığı kötü amaçlı yazılımlar, her sene milyonlarca dolarlık haksız kazanç elde etmesine yol açabiliyor.

Bu gibi siber saldırıların artık daha sık gerçekleştirilmesinin tek nedeni, bilgisayar korsanlarının bunu yapmak için eskisi gibi zahmete girmesine gerek olmaması olarak görülüyor. Bir şirketten ödeme alacak bilgisayar korsanları artık ödeme yöntemi olarak yerlerinin tespit edilmesinin önüne geçecek yöntemlerden birini seçiyor.

Yeni Siber Tehdit Ficker Stealer ile Sayısız Kullanıcının Bilgisi Çalındı
GÜVENLİK

Yeni Siber Tehdit Ficker Stealer ile Sayısız Kullanıcının Bilgisi Çalındı

Yeni siber tehdit Ficker Stealer'ın Rus yeraltı forumlarında satılıp dağıtıldığı tespit edildi. Rust ile yazıldığı belirtilen kötü amaçlı yazılım, siber güvenlik uzmanları tarafından aktarılan bilgilere göre güvenlik sistemlerini atlamakta ve virüsten koruma yazılımları tarafından keşfedilmemekte büyük çoğunlukla başarılı oluyor.

Dünyanın giderek dijitalleşmesi, insanları da cihazlara giderek daha bağımlı hale getiriyor. İşletmeler için kesintisiz bir hizmet bu nedenle daha önemli hale geliyor ve bu da bilgisayar korsanlarına istenen fidyeyi ödemelerine neden oluyor.

Ödeme yapmak zorunda hisseden işletmeler, ödeme yaparak bilgisayar korsanlarına ödeme almanın çok kolay olduğu düşüncesinin aşılanmasına neden oluyor ve bilgisayar korsanları bu tür saldırıları daha sık düzenlemeye başlıyor.

Siber suçlular artık birkaç sene önceki gibi pasif rolde değil. Bu kişiler artık hem sayı bakımından daha fazla hem de daha cesur. Ayrıca kötü amaçlı yazılıma ulaşmaları ve YouTube gibi video paylaşım platformlarında çeşitli eğitimleri incelemeleri, bilgisayar korsanlarının kullandığı teknikler hakkında bilgi sahibi olmasını kolaylaştırıyor.

Kripto paranın yaygınlaşması ve insanların artık anonim ödemelere ağırlık vermesi, bilgisayar korsanlarını cesur hale getiren faktörlerden biri oldu. Hackerlar artık kurbanlarından daha yüksek miktarda para talep ediyor çünkü anonim ödemenin güvende olmasını sağladığını düşünüyor.

Siber güvenlik tarafında az tutulan önlemler de bilgisayar korsanlarının milyonlarca işletmeyi hedef almasını kolaylaştıran faktörler arasında yer alıyor.

Kısaca Fidye Yazılım Saldırıları Neden Artıyor?

  • İnsanlar teknoloji ile hiç olmadığı kadar iç içe olduğundan dijital hizmet veren büyük şirketler ve küçük ya da orta büyüklükteki işletmeler geçen her saniyeyi bir kayıp olarak görüyor ve buna son vermek için hackerların fidye talebine karşılık veriyor. Taleplerin karşılandığının farkına varan hackerlar, bu tür saldırıları daha sık düzenliyor.
  • Siber saldırı yöntemlerini öğrenmek, seneler öncesine kıyasla çok daha kolay bir hale geldi. Herkese açık, ücretsiz bir video paylaşım platformu olan YouTube'da bile bununla bağlantılı sayısız video var.
  • Bu saldırıları düzenleme gibi bir niyeti olan kişilerin potansiyel kurbanları hedef alabilmek için başvurmak istediği kötü amaçlı yazılımlara ulaşması artık daha kolay.

YORUMLAR