Maske ve Eldiven Atıklarının Bertarafında 72 Saat Kuralı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca maske ve eldiven atıkları için genelge yayımlandı.

Toplu taşıma araçları, pazar yerleri, marketler gibi kalabalık yerlerde maske takmak zorunlu hale getirildi. Eczaneden satın alınan veye e-Devletten PTT aracılığıyla gelen maskelerin tek kullanımlık olduğu, tekrar kullanılmasının sakıncalı olduğu söyleniyor. Peki, bunca maske ve eldiven nereye gidiyor? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu konuya açıklık getirdi.

Devlet, önce PTT sonra e-Devlet üzerinden ücretsiz maske dağıtımına başladı. 20 yaş üstü 65 yaş altı herkes hem kendisi hem de aile bireyleri için maske alabiliyor. Vatandaşların her hafta 5 adet cerrahi maske (3 katlı) alma hakkı bulunuyor. (Ücretsiz maske nasıl alınır? e-Devlet maske siparişi nasıl verilir? detaylı olarak sizlerle paylaşmıştık.) Bu maskeler bilindiği üzere tek kullanımlık. Aynı şekilde eldivenler de birden fazla kez kullanılamıyor, kullanılması sakıncalı. Kullanımı günden güne artan maske ve eldivenler çevreye de zarar veriyor. Bu sorunu çözmek adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, maske ve eldiven atıklarının kurum ve işletmelerin giriş çıkışları ile ortak kullanım alanlarında biriktirileceğini söyledi. Sağlık kuruluşlarının karantina alanlarındaki atıklar tıbbi atık olarak yönetilecek ve diğer atıklarla karıştırılmaması sağlanacak. Ev ve iş yerlerindeki maske ve eldiven atıkları en az 72 saat bekletildikten sonra evsel atık olarak belediyeye teslim edilecek.

YORUMLAR