SpaceX Starship Roketi Test Uçuşunun Ardından Patladı

İnsanları Mars'a götürecek SpaceX Starship roketi patladı. Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen başarılı testin ardından inişte bazı sorunlar yaşandı.

SpaceX Starship roketi patladı. Roket, Texas'taki tesisten yapılan başarılı bir testin ardından iniş yapmaya çalışırken alev topuna döndü. Patlama görüntülerini medyaya sunan SpaceX CEO'su Elon Musk ise "Mars, işte geliyoruz!" tweet'ini paylaştı.

İniş yapmaya çalışırken patlayan ve kısa sürede sosyal medyada gündem olan Starship roketi, girişimci Elon Musk'un özel uzay şirketinin son projesiydi. Gelecek görevlerde Mars'a insan ve 100 tona kadar kargo taşımak için geliştirilen Starship, gerçek fırlatma aracının 16 katlı bir prototipini oluşturuyor.

İnsanları Mars'a götürecek SpaceX Starship roketi patladı

Kendinden güdümlü roket, kontrollü bir inişin ardından piste inerken havaya uçtu. Test uçuşu, SpaceX'in yeni geliştirilen Raptor motorlarının 41.000 fit yüksekliğe ulaşmasını amaçlıyordu. SpaceX ise roketin bu kadar yüksekliğe çıkıp çıkmadığını cevaplamaktan kaçındı.

SpaceX CEO'su Musk, iniş kazasının hemen ardından bir tweet'te "roketin yakıt başlık tankı basıncının düşük olduğunu" ve bu yüzden iniş hızının hedeflenenden daha yüksek olduğunu söyledi. SpaceX ise ihtiyacı olan tüm verileri elde ettiğini ve roketin yükselme aşamasını başarılı bir şekilde tamamladığını ekledi.

Bu uçuş, Elon Musk'ın insanları altı yıl gibi kısa bir sürede Mars'a taşıyabileceğini söylediği roket gemisi için şimdiye kadarki en yüksek ve en ayrıntılı uçuş oldu. Felaketle sonuçlanan finaline rağmen çok heyecanlıydı ve ayrıca Musk, "Mars, işte geliyoruz !!" tweetini paylaşarak bu heyecanını gösterdi.

Starship roketi bu testte yaklaşık 12.500 metreye ulaşmaya çalışıyordu, aynı zamanda SpaceX'in en yeni Raptor motorunun ilk uçuşuydu. SpaceX -Falcon 9 sistemi sürecine benzer şekilde- aracın güvenilir bir iniş için nasıl dönebileceği ve yönlendirilebileceği hakkında veri topluyordu.

SpaceX, Salı günü Starship'i başlatmak için ilk denemesini yapmış, ancak Raptor motorlarındaki bir sorun yüzünden kalkıştan sadece bir saniye önce otomatik olarak iptal edilmişti. Kademe güçlendiricisiyle birleştiğinde 120 metre uzunluğunda olacak Starship roketi, yeni nesil tamamen yeniden kullanılabilir fırlatma aracı olarak ön plana çıkıyor.

Elon Musk, SpaceX'in Mars’a İnsan Yollayacağı Tarihi Duyurdu
TEKNOLOJİ

Elon Musk, SpaceX'in Mars’a İnsan Yollayacağı Tarihi Duyurdu

SpaceX'in Mars'a insan yollayacağı tarih belli oldu. Geçtiğimiz gün Berlin'de gerçekleşen bir programda konuşan SpaceX CEO'su Elon Musk, en azından altı yıl içinde insanları Mars'a göndermek istediklerini açıkladı.

YORUMLAR