Türkiye Uzay Ajansı Başkanından Türkçe Astronot İsim Önerisi!

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkçe astronot isim önerisi hakkında önemli bir açıklama yaptı. İşte TUA Başkanı Yıldırım'ın isim önerisi!

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkçe astronot isim önerisi ile ilgili oldukça önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım tarafından yapılan açıklamaya ilişkin tüm ayrıntılar haberimizde.

Türkçe Astronot İsim Önerisi: Fezagir

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Sputnik'e yaptığı açıklamada, "Bu konuda Türk Dil Kurumu Başkanımız da bizi ziyarete geldi, bir görüşme yaptık. Çünkü bu hassas bir konu, dile bir kelime kazandırmak kolay bir iş değil. Millet tarafından kabul edilip kullanılması lazım. Kullanılmayan, lügatte kalan bir kelimenin pek faydası olmuyor" şeklinde konuştu.

Hüseyin Yıldırım, "Binlerce teklif geldi. Açıkçası çok tatmin eden bir şeyi şu ana kadar göremedim. Ama çıkacağını düşünüyorum. Ali Kuşçu, Fatih, Alparslan gibi özel isim olmamalı. Çünkü kozmonot veya astronot kelimesi birçok ülkenin uzay insanları için kullanılan bir cins isimdir. Türk kelimesinin geçmesini de bu manada uygun görmüyorum çünkü Amerika, Rusya gibi diğer ülkelerin göndereceği uzay insanları için de bu kelimeyi kullanacağız" dedi ve şu sözleri kullandı:

"Benim, Orta Asya’da eskiden kullanılmakta olan bir kelime hoşuma gitmişti: Fezagir. Biraz eski bir kelime ama o da çağrışım olarak ne kadar doğru bulunur bilemiyorum."

TUA Başkanı Yıldırım, "Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gitmek söz konusu olduğunda bunu yapabilen sadece ABD ve Rusya var. Önceden sadece Ruslar, Soyuz roketi ile gönderiyordu. Bu iki ülkenin temsilcileri ile de görüşüyoruz ve önümüzdeki günlerde hangi tarafla işbirliği yapacağımıza karar vereceğiz. Buradaki kriter; ülkemizin isteklerine en uygun şartları sağlayan ülke olacaktır. Bir angajmanımız yok ama takvim de bizim için önemli. 2023 yılında bunun gerçekleştirilebilmesi önem arz ediyor" ifadelerine yer verdi.

Önümüzdeki günlerde Pakistan ziyaretinin olacağını belirten Yıldırım, "Birinci kategoride uzay çalışmalarında öne çıkmış olan ülkeler var. Onlara ben, birinci lig ülkeleri diyorum. ABD, Rusya, Çin, Japonya, Avrupa Birliği ülkeleri ve Hindistan’dan oluşuyor. Bu saydıklarımın tamamıyla ilişkilerimiz var. Ne şekilde bir işbirliği yapacağımızı ve kendi programımızı uygulamada nasıl istifade edebileceğimizi çalışıyoruz" sözlerini kullandı ve açıklamasına şu şekilde devam etti:

"Ayrıca hangi konuda bir teknoloji aktarımı yapılarak işbirliği devam ettirilebilir, bunun da çalışması içindeyiz. Bir de bizim gibi, öndeki ülkelere yetişmeye çalışan, biraz geriden gelen ama 9 Şubat’ta açıkladığımız gibi heyecanlı ve iddialı bir uzay programı da ortaya koyan ülkeler var. Bunlarla da işbirliklerini görüşüyoruz. Kazakistan ile bir ikili işbirliği anlaşması imzaladık. Geçtiğimiz hafta Azerbaycan’daydım. Daha evvel Macaristan ile imzalanmış bir anlaşmamız var. Önümüzdeki günlerde Pakistan ziyaretimiz olacak."

Kuzey Kutbu'nun Üzerinde Uzay Kasırgası Tespit Edildi
Bilim

Kuzey Kutbu'nun Üzerinde Uzay Kasırgası Tespit Edildi

Bilim insanları, Kuzey Kutbu'nun üzerinde uzay kasırgası tespit etti. Araştırmacılar, plazma kasırgasının yağmur yerine elektronları serbest bıraktığını söylüyor.

YORUMLAR