Türkiye’nin Yeni Alan Adı Resmen Duyuruldu!

TR uzantılı alan adlarına bir yenisinin daha ekleneceği duyuruldu. Peki diğer alan adlarına ne olacak? İşte yeni alan adına dair tüm detaylar.

Alan adları IANA olarak bilinen uluslararası bir kuruluş tarafından yönetilmektedir. "İnternet Ülke Alan Kodu" internet adreslerinde ülkeyi belirten iki harflik en son uzantıdır.

Örneğin alan adında bulunan “.tr” Türkiye için İnternet Ülke Alan Kodunu gösterir. Bu kod Rusya için “.ru”, İtalya için “.it”dir.

Ülke alan adları için kayıt prosedürlerini ilgili ülke belirler. Bu alan adları bazı ülkelerde belge gerektirmeden satın alınabilmekle birlikte, bazıları için belge gerekmektedir. 

Yeni alan adına ne zaman geçilecek?

Türkiye’nin yeni internet alan adı olan “http://a.tr” tanıtıldı. TRABİS (TR Ağ Bilgi Sistemi) tarafından yönetilecek olan bu uzantı türü, web sitelerinin ve online hizmetlerin artık daha kolay ve kısa adreslerle erişilmesini sağlayacak.

TRABİS tarafından sağlanacak alan adları arasında “a.gov.tr”, “a.edu.tr”, “a.tsk.tr”, “a.bel.tr”, “a.pol.tr”, “a.k12.tr” bulunuyor. Bu alan adlarından “.tr”ye ücretsiz tahsis yapılacak.

Yeni “.tr” uzantısının 13 Eylül tarihinden itibaren test sürecine girdiği belirtildi, ancak ilk süreçte bireysel ve kurumsal olarak tahsis yapmak mümkün değil. Testlerinin tamamlanmasından sonra, “com.tr” uzantılı sitelerin ise “a.tr” sistemine geçişleri sağlanacak.

Domain Nedir? Nasıl Seçilir? Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
İNTERNET

Domain Nedir? Nasıl Seçilir? Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Domain nedir? Domain nasıl seçilir? Domain satın alırken nelere dikkat edilmeli? Merak ettiğiniz tüm detayları bir araya getirdik.

Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler? Yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.