Üç Boyutlu Baskı ile Göz Dokusu Üretildi

Göz sağlığı tedavilerinde âdeta çığır açacak yeni bir gelişme yaşandı. İlk kez bir göz dokusu, üç boyutlu baskı ile üretildi. İşte detaylar!

Üç Boyutlu Baskı ile Göz Dokusu Üretildi

Son dönemde pek çok uzva destek amaçlı üretimlerin üç boyutlu baskılar kullanılarak gerçekleştirilebildiğini görmüştük. Yeni gelişme ise âdeta çığır açan cinsten. İnsanların kör olmasını engellemeye yönelik çalışmalardan bir yenisi, üç boyutlu baskılar sayesinde göz dokusu yazdırmayı içeriyor.

Hastaların kök hücreleri ve üç boyutlu biyobaskı araçlarının kullanılmasıyla elde edilen bu göz dokuları sayesinde ışık algılayıcı reseptörlere yardım eden göz dokularının yerleri doldurulabiliyor. Bu sayede ileride benzer sorun yaşayan hastalara yeni tedavi seçenekleri de oluşturulabiliyor.

Göz Rahatsızlıklarındaki Tedavi Seçenekleri Artıyor

Üç Boyutlu Baskı ile Göz Dokusu Üretildi

İnsanların kör olmasına neden olabilecek dejeneratif göz rahatsızlıkları artık bu ve benzeri baskılar sayesinde tedavi edilebilecek. Yaşa bağlı dejenerasyonlar sonrası görme konusunda problem yaşayan insanlar için artık önlerinde daha çeşitli çözüm seçenekleri bulunacak.

Özellikle son yıllarda artan üç boyutlu baskı ile gerçekleşen biyomedikal uygulamalar, bu yeni gelişmeyle göz rahatsızlıkları ve araştırmalarını da kapsamaya başladı. Araştırmacılar bu tedavi yöntemlerini standart hâline getirmeden önce süreci bazı test ve incelemelere daha tabii tutacaklar. Bilim insanları gelecekte çeşitli hücre tiplerinde ve biyomateryallerde bu ve benzeri anatomik doku üretimini gerçekleştirebilmeyi amaçlıyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Yeni mRNA Kanser Aşısında Önemli İlerleme Kat Edildi
İNTERNET

Yeni mRNA Kanser Aşısında Önemli İlerleme Kat Edildi

Moderna ve Merck tarafından ortaklaşa geliştirilen deneysel bir mRNA kanser aşısının, Faz II denemesinde başarılı olduğu bildirildi.

Öksürük Sesinden Zatürre Teşhisi Yapabilen Yapay Zeka Geliştirildi
Bilim

Öksürük Sesinden Zatürre Teşhisi Yapabilen Yapay Zeka Geliştirildi

Öksürük seslerini dinleyerek zatürre olup olmadığı tespit edebilen yeni bir yapay zeka geliştirildi.

YORUMLAR