Uzaydaki İlk Uydu Fabrikasının Öncüsü Airbus Oldu

Uzaydaki ilk uydu fabrikasının öncüsünün Airbus olduğu bilgisi geldi. Konu hakkındaki ayrıntılar haberimizde.

uzaydaki-ilk-uydu-fabrikasinin-oncusu-airbus

Uzaydaki ilk uydu fabrikasının öncüsü Airbus seçildi. Bu ne anlama geliyor? Gelin detaylara yakından bir göz atalım. Airbus, Horizon 2020 Programı kapsamında uzayda uzay aracı üretimini incelemek üzere Avrupa Komisyonu tarafından seçildi.

Airbus Uzaydaki İlk Uydu Fabrikasının Öncüsü Oldu

The PERIOD (PERASPERA In-Orbit Demonstration) projesi, yörüngede uydu montajı ve üretimine odaklanmakta. 3 milyon Euro değerindeki bu A/B1 faz sözleşmesi, yörüngede bir demonstrator ile devam etmek amacıyla iki yıl sürecek. PERIOD’ın hayata geçireceği “Yörünge Fabrikası”, anten reflektörleri, uzay aracı bileşenlerinin montajı ve uydu yükünün doğrudan uzayda değiştirilmesi gibi ana bileşenlerin inşasına öncülük edecek.

Bu doğrudan yörüngede üretim yapmak, uzay sistemlerinin nasıl tasarlandığı, inşa edildiği ve işletildiği konusunda devrim yaratacak. Her şeyin Dünya’da üretildiği ve ardından uzaya taşındığı geleneksel yaklaşıma göre önemli avantajlar bulunuyor.

Uzayda inşa edilen ürünler için kısıtlamalar ve fırlatma gereksinimleri olmayacak. (Fırlatıcı kütle ve hacim sınırlamaları, fırlatmaya dayanacak yapısal güç)

airbus-uzaydaki-ilk-uydu-fabrikasinin-oncusu-oldu2

Hedefe ulaşmak için Airbus Defence and Space Bremen'de, robotik operasyon, sanal gerçeklik ve uzay içi montaj gibi alanlarda kendi uzmanlıklarını bir araya getiren yedi yenilikçi Avrupalı’dan oluşan bir ekibe liderlik ediyor: DFKI, EASN-TIS, GMV, GMV-SKY, ISISPACE, SENER Aeroespacial and Space Applications Services.

Airbus Mars Örneklerini Dünya'ya Getirecek
Bilim

Airbus Mars Örneklerini Dünya'ya Getirecek

Airbus, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından Mars’tan Dünya’ya örnekler getiren ilk uzay aracı olan Mars Sample Return'un (MSR) Earth Return Orbiter (ERO) görevi için ana yüklenici olarak seçildi.

PERIOD, üstün yetenekleri ile uzayda servis, üretim ve montaj değerini gösterecek ve bu kapasitesi ile Avrupa’nın yörünge içi servis ve üretim açısından ön saflarda  koymak için kapasite ve endüstriyel altyapı geliştirmesine yardımcı olacak.

Airbus Uzay Araştırmaları Proje Başkanı Silvio Sandrone açıklamasında şunları söyledi:

"Airbus, on yılı aşkın süredir yörünge içi üretim teknolojileri üzerinde çalışmaktadır ve PERIOD programı, Avrupa’nın teknoloji ile birleştirilmiş know-how’ını bir sonraki seviyeye taşımaya yardımcı olacaktır. Gelecekteki büyük ölçekli uzay sistemleri sadece yörüngede üretilebilir ve monte edilebilir, bu nedenle Avrupa’nın bu kilit yeteneğin ön saflarında yer alması kritik önem taşır."

YORUMLAR