Arabanızı Nasıl Akıllı Bir Araç Haline Getirirsiniz?

Akıllı arabaların rüyalarımızı süslediğini de göz ardı edemeyiz. Bu durumda yapılacak tek şey var, kendi akıllı arabamızı yapmak.

Arabanızı Nasıl Akıllı Bir Araç Haline Getirirsiniz?

Hepimizin son teknolojilerle donatılmış bir araba alacak bütçesi yok. Doğruya doğru, bu arabaların ucuz olmadığını hepimiz biliyoruz. Ancak rüyalarımızı süslediğini de göz ardı edemeyiz. Bu durumda yapılacak tek şey var. O da arabamızı elimizden geldiğince akıllı bir araca dönüştürebilmek.

Peki, bu mümkün mü? Aslında evet. Bugün aracınıza ekleyebileceğiniz onlarca cihazla aracınızı gayet şık bir akıllı taşıta çevirmeniz mümkün. Üstelik bunu bütçenizi zorlamadan yavaş yavaş yapabilme şansınız da var.

Bir OBD Tarayıcı satın alabilirsiniz

Aslında OBD, ya da On-board Diagnostics, 1997 yılından bu yana otomobillerde bulunması zorunlu olan bir standart. Yani aracınız daha yeniyse buna sahipsiniz demektir. Peki, bununla ne yapabilirsiniz, ona bakalım. OBD ile pek çok farklı veriyi anlık olarak alabilirsiniz. Aracın harareti, devri, hızı, MAF/MAP sensörü, püskürtülen yakıt miktarını kontrol edebiliyorsunuz. Araç modeline göre değişen pek çok veri sayesinde, bilgisayarı olmayan aracınızda bile, yakıt tüketimi, 0 – 100 istatistikleri, hatta çevreye verdiğiniz zarar, yakıta harcadığınız TL, ne zaman vites yükseltmeniz gerektiği gibi onlarca farklı veriyi oluşturup, anlık olarak takip etmeniz mümkün olabiliyor. Bunu cep telefonunuzla entegre hale getirmek için OBD2 scanner'a ihtiyacınız var. Bu sistem akıllı telefonlarla kolayca uyum sağlayabiliyor. Bir "scart soketle" arabaya, bluetooth ile telefonunuza bağlanabiliyor. Fiyatı Amazon'da 17 dolara kadar düştü.

Hands Free mesajlaşma, müzik ve çağrı kontrolü

Telefonunuza bağlayabileceğiniz bluetooth ile çalışan bu tip cihazlar var. Bu cihazlar telefonunuzu mesaj, müzik veya çağrı için elinize almadan yönetmenize imkan tanıyorlar.  Mesela TaoTronics ve Motorola'nın bu iş için Amazondan sipariş verebileceğiniz 16 dolarlık minik cihazları var. Arabada yer kaplamıyor. Direksiyonun üzerine bile yerleştirebiliyorsunuz.

Ses kontrolü ile navigasyon

Akıllı araçların en önemli özelliklerinden biri navigasyon sistemlerinin olması. Ama sizde yoksa dert etmeyin. Bugün Türkiye'de Şahin taksilerde bile yerleştirilebilen bu sistemi 400 TL'den başlayan fiyatlarla elektronik marketlerde bulmak mümkün. En kalitelisi 6 inçlik TomTom Navigasyon cihazı ise 700 TL civarında satılıyor.

Daha pahalı çözümler

Android telefon kullanan araç sahipleri için Joying araba ön panellerine yerleştirebilen komple sistemler pazarlıyor. Bunların fiyatı da 300 ile 600 dolar arasında değişiyor. Head System ya da Dashborad denilen bu tam kontrol konsolları arabanınızın ön panelindeki havalandırma sökülerek yerleştirilebiliyor. Ancak oldukça komple çözümler sunduğunu da söylemek gerek. Joying Head sistemler Toyota, Ford, Nissan, Volkswagen, Opel ve Fiat modeli tüm araçlar için uyumlu setler sağlayabiliyor. 

Apple, Samsung, Nokia MarkaAraba Olsa Nasıl Olur?

Kendi Kendine Gidebilen Araba Sektöründeki Yarışa Samsung Da Katıldı

YORUMLAR