Bilgisayar Ne Zaman ve Kim Tarafından İcat Edilmiştir?

Günümüzde hemen hemen hepimizin her gün kullandığı bir cihaz olan bilgisayarı kim icat etti biliyor musunuz? Cevabı bu yazımızda.

bilgisayari-kim-icat-etti0

Günlük hayatımızda kullandığımız pek çok cihaz bulunmaktadır. Şüphesiz ki bilgisayarlar da bunlardan bir tanesidir. Günümüzde neredeyse pek çok kişinin kendisine ait bir bilgisayarı var. Belki de iki. Dünyayı değiştiren muhteşem icatlardan biri olan bilgisayarı kim icat etti biliyor musunuz? Bu yazımızda sizlere biraz bilgisayarlardan ve onun mucidinden bahsedeceğiz.

Bilgisayarlar Nasıl Çalışır?
TEKNOLOJİ

Bilgisayarlar Nasıl Çalışır?

Tarihde ilk bilgisayar abaküs olarak kabul edilmektedir. Çünkü bilgisayarlar girdi, işlem ve çıktı üzerine çalışan makinelerdir.

Bilgisayar dediğimiz aletin kökleri hesap makinesine kadar uzanıyor diyebiliriz. Hatta bazılarına göre bilgisayarların kökeni abaküslere kadar dayanıyor. Pek çok kişi tarafından modern bilgisayarların mucidi Charles Babbage olarak gösteriliyor. Charles Babbage, programlanabilir bilgisayar fikrini ortaya atan ilk kişidir. Hesap makinesi, fark makinesi, yazıcı gibi pek çok cihaz, Charles Babbage tarafından icat edilmiş ve geliştirilmiştir. 1830’lu yıllarda geliştirilmeye başlayan hesap makineleri, bugünkü modern bilgisayarların atası ve öncüsü konumundadır. 

bilgisayari-kim-icat-etti2

Charles Babbage ömrünün tamamını neredeyse hesap makinesi, fark makinesi ve yazıcı üretmek için harcamıştır. Öyle ki tüm bu cihazları eksiksiz bir şekilde icat etmeye ömrü yetmemiş ve vefatından yaklaşık yarım asır sonra tasarımları gerçeğe dönüşmüştür.

Dizüstü Bilgisayarı Kim İcat Etti?

1984 yılına kadar masaüstü diye tabir ettiğimiz bilgisayarlar her yıl sürekli geliştirilerek üretiliyordu. İlk zamanlar devasa bir odayı kaplayan tonlarca ağırlığındaki bilgisayarlar önce bir masanın üzerine sığacak kadar küçüldü, daha sonra kucağa sığacak kadar ufalmayı başardı. Sony ve Compaq 1984 yılında ilk dizüstü bilgisayarı üreten şirketler olarak tarihe adlarını yazdırdı. Günümüzdeki modern laptoplardan çok farklı olan bu bilgisayarlar günümüze kadar pek çok parça eklenerek, geliştirilerek ve ergonomik hale getirilerek geliştirildi. 

En İyi ve Kaliteli Laptop Markaları - 2024 Güncel Liste
TEKNOLOJİ

En İyi ve Kaliteli Laptop Markaları - 2024 Güncel Liste

Yıllık olarak en iyi laptop modelleri belirlenirken markanın değerine, cihazın fiyatına, donanımın kalitesine ve sunduğu özelliklere bakılıyor.

Türkiye’de Bilgisayar Ne Zaman Yaygınlaştı?

Türkiye'ye ilk masaüstü bilgisayar ne zaman geldi merak ediyor musunuz? Türkiye'ye ilk bilgisayar 1960 yılında gelmiştir. Karayolları Genel Müdürlüğü'ne gelen ilk bilgisayar IBM-650 Veri İşleme Makinesi ismindeki bir cihazdı. Bu bilgisayarın Karayolları Genel Müdürlüğü'ndeki amacı, yol yapımında gereken hesaplamaları hızlı bir şekilde yapabilmek içindi. 

Türkiye’ye gelen ikinci ve üçüncü bilgisayarlar akademik amaçlarla kullanılmışıtır. İkinci bilgisayar İstanbul Teknik Üniversitesi'ne, üçüncü bilgisayar ise  Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne gelmiştir. İTÜ’ye gelen IBM 1620 modeli uzun yıllar boyunca üniversitede akademik amaçlarla kullanılmıştır. 

turkiyedeki-ilk-bilgisayar

Bilgisayarların evlerimize gelmesi için 2000’leri beklememiz gerekiyordu. Pek çok kişi 2000’li yılların başlarında kişisel bilgisayarlarına sahip olabildi. İnternetin de globalde yaygınlaşması ile bizler de artık kendi evimizde, internet bağlantısı ile bilgisayar kullanabiliyorduk. Böylece bilgisayarların yaygınlaşmasıyla internet nedir nasıl çalışır öğrenmiş olduk.

Bilgisayar ve interneti çok geç olmadan ülkemize getirmemiz oldukça iyi bir karar olmuş. Günümüzün en önemli nimetlerinden olan ve hatta neredeyse vücudumuzun bir parçası haline gelen bilgisayarlar ile çok geç olmadan tanışmamız ülkemiz adına oldukça olumlu bir hamle olmuş diyebiliriz.

Uzun Süre Bilgisayar Kullananlar İçin Sağlık Önerileri
LİSTELER

Uzun Süre Bilgisayar Kullananlar İçin Sağlık Önerileri

Uzun süre bilgisayar kullanımı için sağlık önerileri neler? Bu sorunun yanıtı, özellikle gün içerisinde saatlerce bilgisayar kullanan kişiler tarafından oldukça merak ediliyor.

Bilgisayarı kim icat etti sorusuna cevap niteliğinde olan yazımızın sonuna geldik. Umuyoruz ki sizler için faydalı bir içerik olmuştur. Bunun gibi içeriklere, teknoloji ve oyun haberlerine anında ulaşmak için Tamindir’i takipte kalmayı unutmayın.

YORUMLAR