Firefox Yer İmleri Nasıl Düzenlenir?

Mozilla'nın hızlı, güvenli web tarayıcısı Firefox'ta yer imlerinin nasıl düzenlendiğini anlatıyoruz.

Firefox Yer İmleri Nasıl Düzenlenir?

Mozilla’nın hızlı, güvenilir, esnek web tarayıcısı Firefox hem masaüstü hem de mobil platformda sürekli güncelleme alarak çok daha kullanışlı hale getiriliyor ve çoğumuzun birincil internet tarayıcısı konumunda olmasa da yedekte tuttuğumuz tarayıcılar arasında. Peki favori web sitelerine tek tıkla erişme kolaylığı sunan yer imlerini Firefox’ta nasıl düzenleyeceğimizi biliyor muyuz? Bu blog yazımızda web sitelerini kategorilere ayırmaktan sıralamaya yer imleri menüsünde göze çarpan tüm detaylara göz atıyoruz.

Yer imleri Menüsü ve Yer imi Araç Çubuğunu Açma:

Mozilla Firefox ile ilk kez tanışan kullanıcıları da düşünerek sıfır kurulumdan sonra yer imleri menüsünün nasıl görüntülenebileceğinden ve yer imlerindeki seçeneklerden kısaca bahsetmek istiyorum. Tarayıcı ilk başlattığınızda menü çubuğu bulunmadığından öncelikle adres satırının üzerinde gri alana sağ tıklayıp Menü Çubuğu’nu seçiyorsunuz. Akabinde aynı alanda Yer imleri seçeneğinin eklendiğini göreceksiniz. Burada çıkan seçeneklerden Yer İmi Araç Çubuğu oldukça mühim. Buraya eklediğiniz tüm web siteleri adres satırının altında gösteriliyor ve tek tıkla sıklıkla girdiğiniz web sitelerine erişebiliyorsunuz. Ayrıca son ziyaret ettiğiniz web siteleri listeleniyor ve tarayıcıda hiçbir sekme açık olmasa bile son açtığınız siteleri görebiliyorunuz. Yer imi Araç Çubuğu varsayılan olarak kapalı geliyor. Açmak için gri alanda sağ tıklayıp Yer imi araç çubuğunu işaretlemeniz gerekiyor. Yer imleri menüsünde göze çarpan diğer seçeneklerden Yer İşaretleri Çubuğu Firefox’un Yer imleri Araç Çubuğu ile aynı. Google Chrome’da yer işaretleri çubuğuna eklediğiniz web siteler olduğu gibi Firefox’un yer imleri araç çubuğuna aktarılıyor.

Web Sitesini Yer imlerine Ekleme:

Yer imleri menüsüne kısa bakıştan sonra bir web sitesini yer imlerine eklemenin yoluna geçebiliriz. Web sitesine yer imleriniz arasına almak için tek yapmanız gereken arama çubuğunun hemen yanındaki yıldız simgesine tıklamak. Yıldız simgesine tıkladığınızda karşınıza çıkan seçeneklerden dizin mühim. Dizini Yer imi Araç Çubuğu olarak seçerseniz ilgili web sitesi adres satırının altındaki alana aktarılacak ve tarayıcıyı açtığınızda menülere girmekle, web sitesinin adresini yazmakla uğraşmadan tek tıkla açma kolaylığı sunacak.

Yer imlerini Klasörlere Ayırma:

Web sitelerinizi tek tek ekleyebildiğiniz gibi onları bir klasörde de toplayabiliyorsunuz. Örneğin; haber klasörü altında takip ettiğiniz haber sitelerini, teknoloji klasörü altında teknoloji içerikli siteleri toplamanız mümkün. Bunun için Yer imleri – Tüm Yer imlerini göster’i tıklayarak yer imlerinizi düzenleyebileceğiniz Kütüphane sayfasını açıyorsunuz. Sıralanmamış yer imlerine tıkladıktan sonra Düzenle menüsü altında Yeni dizin’i tıklıyorsunuz ve bir isim giriyorsunuz. Hali hazırdaki yer imlerinizi yeni oluşturduğunuz klasöre aktarmak için de Taşı seçeneğini kullanıyorsunuz.

Yer imlerini Sıralama:

Yer imlerinizi isme, ziyaret sayısına, konuma, etiketlere, eklenme tarihine göre ve A’dan Z’ye / Z’den A’ya sıralama şansına da sahipsiniz. Yer imlerinizi sıralamak için yer iminin bulunduğu klasöre tıklayıp Görünümler menüsü altından sıralanmamış haricinde bir seçeneği seçmeniz kafi. Yer imlerini sıralamanın diğer yolu sürükle bırak yöntemi.

Başka Bir Tarayıcıdan Yer imlerini Aktarma:

Google Chrome'da oluşturduğunuz yer imlerinizi Firefox'a kolaylıkla aktarabilirsiniz. Yer imlerini içe aktarmak için öncelikle Google Chrome'da Yer İşaretleri - Yer imi yöneticisi yolunu izliyorsunuz. Düzenle'ye ardından Yer işaretlerini HTML dosyasına aktar'ı seçiyorsunuz. Firefox'ta Yer imleri - Tüm yer imlerini göster'i yolunu izleyerek Kütüphane sayfasına geliyorsunuz. İçe aktarma ve yedekleme'nin altında Yer imlerini HTML'den içe aktar'ı seçiyorsunuz. Artık Google Chrome'daki tüm yer imleriniz Firefox'ta.

Firefox Nasıl Hızlandırılır?

YORUMLAR