Hackerlar Artık Web Tarayıcımızın Üzerine Oynuyor!

Gelişen teknolojiye paralel olarak değişen ve kendini yenileyen virüsler artık daha tehlikeli.

Hackerlar Artık Web Tarayıcımızın Üzerine Oynuyor!

Gelişen teknolojiye paralel olarak değişen ve kendini yenileyen virüsler artık daha tehlikeli.Yapısına, tekniğine, türüne ve daha birçok özelliğine göre virüs zararlıları çeşitlilik göstermektedir. Virüslerden korunma stratejimizi oluşturmadan önce bu zararlıları üretenleri ve amaçlarını iyi algılamak gereklidir. Şunu iyi anlamak gerekir ki virüsleri imal eden kötü niyetli kişiler tek gayesi başkalarına zarar verme duygusuyla tatmin olmak olan psikolojik sorunlu insanlar değildir. Her şeyin metalaştığı; para, menfaat hissiyatının ruhlara hakim olduğu dünyamızda virüs zararlılarının da temel gayesi "para"dır. Öyle ki hackerların Antivirüs şirketleriyle perde arkasında bir çıkar ilişkisi olduğu her ne kadar bazı çevreler tarafından uçuk bir iddia, basit bir komplo teorisi olarak addedilse de zihinleri rahatsız eden önemli bir şüphedir.

Son zamanlarda rotasını internet tarayıcılarına çeviren virüs zararlılarının bu strateji değişikliğini anlamak aslında çok da zor değil. Nitekim internet dünyasının en büyük finansman kaynağı olan reklam sektörü pastasından dilim almak adına şüphesiz en önemli vasıta bizleri internet ile buluşturan web tarayıcılarıdır. Nitekim binlerce bilgisayara nüfuz ettirilen tarayıcı zararlıları sayesinde milyonlarca tık ve gösterim, bunun akabinde de binlerce dolar kazanmak bu tür zararlıları imal eden kötü niyetli kişileri ziyadesiyle memnun edecek bir şey. Öte yandan bilinçli olmayan kullanıcıların bunun rutin bir durum olduğunu zannederek tepkime göstermemesi de hackerlar için uzun vadeli bir kazanca sebebiyet veren bir durum.

Sözün özü günümüz internet dünyasında hackerların ana hedefi artık web tarayıcılarımızdır. Onun içindir ki arama motoru tercihimizin değişmesi, web gezintimiz sırasında sağdan soldan reklam fışkırması hayra alamet bir hal olmayıp, bilgisayarımızın başkalarına para kazandıran bir köleye dönüştüğüne delalet eder ki bu duruma kesinlikle kayıtsız kalmamalısınız.

Nasıl Baş Ederiz?

1. Tabiri caizse "uyanıklık" yapıp programların setup (kurulum) aşamalarında web tarayıcınız üzerinde hakimiyet kurmak istediğini belirten sözleşmelere kuvvetli bir "Disagree" (Türkçe karşılğı: Reddetmek, Onaylamamak ) tokatı vurun!

2. Bilgisayarınızda genel ahlak kurallarına aykırı web sitelere erişilmesine izin vermeyin, uçuk mesajlar içeren (Tıkla Zayıfla, Evlen, Sevgili Bul vb.) reklamlara tıklamayın, takip etmeyin.

3. Web tarayıcısına çeşitli ek işlevler kazandıran "eklenti" yüklemelerine dikkat edin, her eklentiyi tarayıcınıza eklemeyin.

4. Belirli periyotlarla aşağıdaki programlar vasıtasıyla sisteminizi tarayın.

AdwCleaner Nedir? Nasıl Kullanılır?

YORUMLAR