Internet Download Manager: Kurulumu, Kullanımı ve Kaldırılması

Hazırladığımız rehberde Internet Download Manager nasıl indirilir, kurulur, ve kullanılır soruları dahil olmak üzere merak edilen pek çok soruyu yanıtladık.

Internet Download Manager nasıl indirilir, kurulur, ve kullanılır sorularının yanıtını arayan kişiler için oldukça ayrıntılı bir rehber hazırladık. Hazırladığımız rehberde ayrıca Internet Download Manager'da dosya indirme işleminin nasıl yapılacağını da cevaplayacağız.

IDM, IDMAN gibi kısaltmaları bulunan Internet Download Manager programı, dosya indirme yöneticileri arasında en çok tercih edilenlerden. Beğendiğiniz ya da girdiğiniz her hangi bir websitesinde resim, video, ses dosyaları kısaca tüm multimedia içeriği indirmenize olanak vermektedir.

İnternet Download Manager (IDM) Alternatifi Programlar
YAZILIM

İnternet Download Manager (IDM) Alternatifi Programlar

Internet Download Manager (IDM) alternatifi bir program arayan bilgisayar kullanıcıları için birbirinden başarılı programların yer aldığı bir liste hazırladık.

Ücretli olmasına karşın tüm özellikleri açık olarak programı 30 gün boyunca kullanabilmenize olanak verir. Bu kadar kolay kullanıma sahip ve çok tercih edilen Internet Download Manager programının indirilmesinden, kurulumuna, dosya indirilmesine ve bilgisayarımızdan nasıl kaldırabileceğimize kadar aklımıza takılan tüm soruların cevaplarını bulabileceğiniz bir bölüm hazırladık.

Internet Download Manager Özellikleri Listesi

  • Tüm web tarayıcılarla sorunsuz çalışır.
  • Cygsoft LDAP Browser, ve Net M@nager.
  • HTTP, FTP, HTTPS ve MMS protokollerini tanır ve destekler.
  • Youtube dahil tüm popüler video paylaşım sitelerindeki beğendiğiniz içeriği indirmenize olanak verir.
  • Sürükle bırak ile indirme istediğiniz dosyayı IDM'e tanıtabilirsiniz.
  • Grabber özelliği ile tek sayfadaki tüm içeriği indirebilmesinin yanında komple bir web sitesinide içerikleri ile beraber indirebilir.
  • Türkçe dahil 46 dilde desteği mevcuttur.
  • İş zamanlama sistemi sayesinde bilgisayar başında dahi olmasanız zamanladığınız görevleri yerine getirir.
  • Basit bir arayüze sahiptir ve kişiselleştirilebilir bir arayüz sunar.

Internet Download Manager Nasıl İndirilir?

  • Aşağıda bulunan bağlantıya tıklayın.
  • "İndir" butonuna basın.

Dünya genelinde oldukça büyük bir popülerliğe sahip olan Internet Download Manager isimli dosya indirme programını indirebilmek için yukarıda yer alan bağlantıya tıklayabilirsiniz. Bu işlemin ardından açılan sayfa üzerinden "İndir" butonuna basabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmeniz halinde indirme işlemi başlayacak.

Internet Download Manager Nasıl Kurulur?

  • Kurulum dosyasına çift tıklayın.
  • İleri butonuna basın.
  • Tekrar İleri butonuna tıklayın.
  • Kurulum yerini belirleyin ve İleri butonuna basın.
  • İleri butonuna basın.
  • Yeniden İleri butonuna tıklayın.
  • Kurulumu tamamlayın.
  • Türkçeyi seçin.
  • Tamam butonuna basın.
  • Tekrar Tamam butonuna tıklayın.

İndirdiğiniz popüler dosya indirme programını bilgisayarınıza yükleyebilmek için yukarıda yer alan adımları uygulayabilirsiniz. Kurulum sürecinde problem yaşayan kullanıcılar için bu işlemleri görsellerle daha detaylı bir şekilde anlattık. 

Adım 1: Masaüstümüzde indirdiğimiz kurulum dosyasına çift tıklıyoruz.

Adım 2: Basit bir kurulum dosyası karşımıza çıkmakta. İleri tuşuna basarak sonraki adıma geçiyoruz.

Adım 3: Lisans bilgileri ve size sunulan şözleşme metni ekranı çıkmaktadır. İleri tuşuna basarak sonraki adıma geçiyoruz.

Adım 4: IDM’i kurmamız gereken klasörü seçememiz gereken ekrana geliyoruz. Eğer farklı bir klasöre kurmak istemiyorsanız olduğu gibi bırakın ve İleri tuşuna basarak sonraki adıma geçiyoruz.

Adım 5: Standart bir soru daha karşımıza çıkmakta. Bilgisayarınızda ve menülerde IDM hangi isimle bulunmasını istediğinizi sormakta. Eğer farklı bir isim belirlemediyseniz standart olarak geleni kullanmanızı tavsiye ediyoruz ve İleri tuşuna basarak sonraki adıma geçiyoruz.

Adım 6: Tüm bizim girebileceğimiz bilgileri girdik artık gerisi IDM’e kaldı. Kuruluma başlamanız için İleri tuşuna basmamız yeterli.

Adım 7: IDM küçük bir program ama yaptığı işler bakımından ücretli olmasına karşın herkes tarafından tercih edilmekte. Kısa bir kurulum işleminden sonra bizi Kurulum Tamamlandı ekranı karşılamakta. İleri tuşuna basarak işlemi sonlandırıyoruz.

Adım 8: Kurulum sona erdi ve IDM’in bize soracak birkaç sorusu daha var. Öncelikle IDM’i hangi dilde kullanmak istediğinizi soruyor. Varsayılan olarak İngilizce gelmekte. Siz açılır menüden Türkçe’yi seçebilirsiniz.

Varsayılan Tarayıcınızla ilişkilendirildiğinizi belirten bir uyarı mesajı alacaksınız. Aslında bilgisayarınızda yüklü olan tüm web tarayıcılara IDM programı eklenmiş olacaktır. Varsayılan tarayıcınız dışında da IDM sizi yanlış bırakmayacaktır.

İkinci bir uyarı mesajı çıkıyor karşımıza. Başlat/Programlar menüsü altında Internet Download Manager programına ulaşabileceğimizi belirten bir açıklama yazısı aslında.

Son adımda artık kurulumu tamamladık ve ayarlarını yaptığımız IDM’in internet sitesine yönlendiriliyoruz. Bu adımda artık IDM kullanıma hazır.

Internet Download Manager Türkçe Yapma Adımları Neler?

  • Aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
  • Türkçe dil paketini indirin.
  • Klasörü açın.
  • Dosyaları Program Files/Internet Download Manager/Languages'a atın.

IDM, Türkçe olarak kurulmakta. Eğer Tamindir.com dışında bir adresten programı indirdiyseniz ve Türkçeleştirmek istiyorsanız yapmanız gerekenler çok basit. Aşağıdaki adresten IDM için Türkçe dil paketini bilgisayarımıza kaydediyoruz.

İndirdiğimiz zip uzantılı klasörü açın. IDM programını kurduğunuz Program Files/Internet Download Manager/Languages klasörüne kopyalayın. Son olarak popüler dosya indirme programını açıp sırasıyla Görünüm/Dil/Türkçe seçimini yapın. Böylelikle programı Türkçe olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Internet Download Manager Nasıl Kullanılır?

  • Programın simgesine çift tıklayın.
  • "Url Ekle" butonuna basın.
  • İndirmek istediğiniz dosyanın URL'sini yapıştırın.

NOT: IDM’ı kurulum işleminden sonra hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Eğer detaylı ayarlar yapabilmek ve kendi istediğiniz özelleştirmeleri uygulamak istiyorsanız bu bölümü okumanızı öneriyoruz.

Yükleme işleminin sonunda masaüstümüze kısayol bağlantısı eklenen IDM ikonuna tıklıyoruz. Karşımıza gelişmiş bir dosya indirme yöneticisi ekranı çıkmakta. Parça parça menülere ve karşımıza çıkan ekranda hangi ayarlara müdahale edebiliyoruz ve neleri değiştirebiliyoruz bir göz atalım.

1.Bölüm

Ana menü olarak isimlendirebileceğimiz bu bölümden IDM için tüm ayarları gerçekleştirebiliyoruz.

Görevler: Yeni dosya indirme, birden çok dosyayı aynı anda indirme, kopyaladığınız son içeriği indirme ve indirilen dosyaları dışarı aktarma-içerik aktarma gibi seçenekler sunmaktadır.

Dosya: İndirilen dosya ya da dosyaları durdurma, yeniden başlatma veya tekrar indirmenizi sağlayan menü kısayollarıdır.

İndirilenler: İndirilen dosyalar ve kuyrukta bekleyen indirmeler için gelişmiş ayarlar yapabilmenizi sağlar. Tümünü durdurabilir ya da başlatabilirsiniz.

Aynı zamanda “İş Düzenleyici” bölümünü kullanarak zamanladığınız şekilde dosyaları indirmeye başlatabilir, bitirebilir ve işlem tamamlandığında ne yapılacağını belirtebilirsiniz. Bu özellik size bilgisayar başında olmasanız da iş listesi tanımlamanıza olanak verir.

İndirilenler bölümünde yer alan en önemli menü “Seçenekler” kısmı. Bu bölümde hangi ayarları yapabiliyoruz bir göz atalım.

Genel: IDM’i kullanabileceğiniz bilgisayarınızda yüklü olan tüm web tarayıcıların listesi ve daha sonradan yüklediğiniz tarayıcıları da tanıtarak onlarda da kullanma olanağı sunar.

Tarayıcınızda IDM menüsünün nasıl görünmesini istediğinizin ayarlarını Seçenekler/Genel/Düzenle sekmesinden yapabilirsiniz. Size 2 farklı seçenek sunmaktadır. Seçtiğiniz dosyalarda ve video oynatıcıların üzerinde IDM menüsünün nasıl çıkmasını istediğinizi bu bölümden hızlı bir şekilde ayarlayabilirsiniz.

Kaydet: IDM üzerinden indirdiğiniz dosyaların hangi klasöre kopyalamak istediğinizi Kaydet bölümünden değiştirmenizi sağlar.

Görünüm: IDM programının görünümü değiştirmenizi sağlar. Durum çubuğunu kaldırmak, daha küçük ikonlar kullanmak, dosya listesinde görmek istediğinizi sütunları göstermek ve dil seçimini değiştirme gibi ayarları değiştirmenize olanak verir.

2.Bölüm

Üst menüde bulunan önemli kısayolları bu bölümde görmekteyiz. İndirme adresi eklemek, indirme işlemini durdurmak, silmek, seçenekler menüsüne ulaşmak, iş listesi düzenlemek, indirme kuyruğunda olan tüm dosyaları başlatmak/durdurmak ve bir içeriği zamanlı olarak kaydetmek gibi gelişmiş ayarlara hızlıca ulaşabilirsiniz.

Grabber bölümü tek dosya indirme dışında belli bir klasördeki verileri otomatik indirme ya da bir web sitesini tamamını indirerek çevrimdışı dolaşmanızı sağlayan gelişmiş bir bölümdür. Bu bölümde aracılığı ile;
- Bir web sitesindeki tüm resimleri bulma ve indirme,
- Bir web sitesi ve alt sayfalarındaki tüm ses dosyalarını bulma ve indirme,
- Bir web sitesinde yer alan tüm video dosyalarını bulma ve indirme,
- Bir web sitesindeki resimler ve dosyalar haricindeki tüm içeriğin indirilmesi.
- Web sitesinin tüm bağlantıları ile birlikte indirilmesi.
- Çevrimdışı dolaşmak için bir web sitesinin buna uygun olarak kaydedilmesi işlemlerini gerçekleştirir.

Eğer kaydetmek istediğiniz bölüm şifreli ise kullanıcı adı ve şifresini girerek IDM’in indirmesine yardımcı olabilirsiniz. Aynı işlemi FTP ve benzeri depo birimlerinde de uygulayabilirsiniz.

3.Bölüm

İndirdiğiniz, indirmeye çalıştığınız, indirme işlemine devam ettiğiniz tüm dosyaların kaydedildiği ya da kaydedileceği tüm klasörlere ulaşabilirsiniz. Bu sayede hangi klasörde kayıtlı olduğunu aramanıza gerek kalmaz. Hızlı ve kolay bir şekilde indirdiğiniz dosyaları zorlanmadan indirildiği klasörde bulabilirsiniz.

4.Bölüm

İndirilen, indirmesi bitmiş ve kuyrukta bekleyen indirmelerin listelendiği bölümdür. Tekli ve çoklu seçim yaparak indirmeyi yeniden başlatma, bitirme, silme ve yeni indirme dosyası ekleme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Internet Download Manager Nasıl Silinir?

  • Denetim Masası'nı açın.
  • Programlar kategorisine girin.
  • Programlar ve Özellikler bölümünü görüntüleyin.
  • Internet Download Manager'ın üzerine tıklayın.
  • Kaldır butonuna basın.

Internet Download Manager isimli programı kaldırmak için Denetim Masası'nı açın. Programlar kategorisinde yer alan Programlar ve Özellikler bölümüne girin. Açılan listeden söz konusu programı bulun ve üzerine tıklayın. Son olarak Kaldır butonuna basın.

Bu yazıda Internet Download Manager nasıl indirilir, kurulur, ve kullanılır soruları dahil olmak üzere pek çok soruyu cevapladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

YORUMLAR