İnternet Hızınızı Nasıl Test Edebilirsiniz?

İnternet hızınızı nasıl test edebileceğinizi anlattığımız blogumuzu okumak için tıklayın.

İnternet Hızınızı Nasıl Test Edebilirsiniz?

İnternet hizmeti aldığımız şirketler bazen bizleri çileden çıkarabiliyor. Bunun birçok sebebi var. Bazen teknik aksaklıklar nedeniyle, bazen adil kullanım kotasına takılmak suretiyle, bazen de bariz bir şekilde aldığımız kötü hizmet neticesinde ödediğimiz ücretin hakkını alamıyoruz. Ay sonunda faturamıza yansıyan miktar genellikle aldığımız hizmetle karşılaştırıldığında fazla geliyor. İşin eleştiri kısmını bir kenara bırakırsak, istediğimiz zaman internet hız testi yapabileceğimiz ücretsiz servisler var. Sayelerinde anlık olarak hızımızı görebiliyor ve ona göre önlem alabiliyoruz. Bu blogda da tam olarak nasıl hız testi yapabileceğimizi anlatmaya çalıştım. 

İnternet Hızınızı Nasıl Test Edebilirsiniz?

İnternet hızını test etmenin pek çok yolu var. Ben bu blogda özellikle hızlı sonuç alabileceğiniz bir servis kullanımını anlattım. Kolay ve hızlı bir şekilde ücretsiz olarak kullanabileceğiniz Speedtest, dünya üzerinde en çok kullanılan internet hız testi servisi olarak biliniyor. Nasıl çalıştığına gelince, yerel ISP bağlantısı yoluyla bilgisayarınız ile uzaktaki sunucu arasında geçen süreyi hesaplayarak ortaya bir rapor çıkarıyor. Dilerseniz nasıl kullanacağınızı anlatmaya başlayalım. Öncelikle aşağıdaki bağlantı yoluyla Speedtest.net adresine giriş yapıyoruz. 

Siteye girdikten sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek. Burada sol alt köşede IP adresiniz ve aldığınız hizmetin altyapısını sunan şirket bilgisi yer alıyor. Sağ tarafta takip edemeyeceğiniz kadar büyük bir hızla artan sayılar ise, sizinle birlikte hız testi yapan ve bu güne kadar yapmış olan kişileri temsil ediyor. Bizim bu noktada yapmamız gereken tek şey BEGIN TEST butonuna tıklayıp hız testini başlatmak olacak. 

Kısa sürede (ortalama 30 saniye) aşağıdaki gibi bir sonuç karşınıza çıkacak. İzninizle çıkan değerleri teker teker açıklamak istiyorum. Sol üst köşede bulunan Ping değeri, sizin sunucuya olan uzaklığınıza göre değişiklik gösterir. Örneğin Yunanistan'da bir siteye girerseniz oradaki sunucuya olan uzaklığınız 40 ms ise Amerikada bulunan bir siteye girdiğinizde bu değer daha da artacaktır. Download Speed sizin herhangi bir şeyi yükleme hızınızdır. Bizim internet hız testi yapmamızın amacı tam olarak bu diyebiliriz. Aldığımız hizmetin ne olduğunu kolaylıkla görmemize imkan verir. Upload Speed ise internet servisi aldığımız şirketin bize ne kadar karşı tarafa yükleme izni verdiği olarak tanımlanabilir. 

Test tamamlandıktan sonra istediğiniz taktirde Share This Result butonuna tıklayarak çevrenizle çıkan sonucu paylaşabilme imkanına sahipsiniz. Ayrıca dilediğiniz kadar hız testi yapabileceğinizi de belirtmekte fayda var.

Hız testinin biraz daha ayrıntısına girelim. Speedtest.net adresinin sağ üst köşesinde yer alan 'My Results' menüsüne tıklıyoruz. Burada daha önceden yaptığımız hız testlerini görebilme imkanımız var. Karşımıza gelen ekranda 2 farklı kategori göreceğiz. Best Result bizim yaptığımız testlerde aldığımız en iyi değerleri lokasyonumuzla birlikte gösteriyor. Connection Grade kısmını ise şu şekilde açıklayabilirim:

Connection Grade bizim internet hızımızı ulusal ve küresel bazda diğer internet kullanıcılarıyla karşılaştırıyor. Yan tarafta sayısal bir oran ve harf notu dikkatinizi çekmiştir. Bunlar bizim diğer kullanıcılarla karşılaştırıldığında aldığımız notlar oluyor. Öncelikle harf notu kriterini sizlerle paylaşayım.

A =% 80-100 
B = 60-79% 
C = 40-59% 
D = 20-39% 
F = 0-19%

Kendi hız testi sonucumdan yola çıkarak örnek vermem gerekirse, National Grade değerim %67 imiş. Bu B harf notuna karşılık geliyor. Peki bu ne anlama geliyor? Speedtest üzerinden hız testi yapan kullanıcılarla karşılaştırıldığında %33'lük kısım benden daha hızlı hizmet alıyor anlamına geliyor. Global Grade değerime bakıldığındaysa, dünya üzerindeki internet kullanıcılarının %48'inin benden daha hızlı olduğunu görüyoruz.

Siz aldığınız hizmetten memnun musunuz? Hız testi yaptıktan sonra sonuçlarını bizimle paylaşabilirsiniz. Mobil platformlardan hız testi yapmak içinse aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz:

iOS 8.2 Nasıl İndirilir?

YORUMLAR